X

România a devenit singurul furnizor de energie electrică al Basarabiei. Transnistria a oprit total furnizarea

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

De două zile, Republica Moldova nu mai primește electricitate de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană. Țara folosește doar lumină din România, pe care o primește prin intermediul contractelor de avarie, potrivit autorităților centrale.

Reprezentanții Energocom, companie desemnată pentru a încheia contractele de achiziționare a energiei electrice, au procurat 7802 de MWh de lumină de la OPCOM, adică operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România. Chiar și așa, țara vecină are în timpul zilei de marți un deficit de peste 1600 de MWh.

,, SA Energocom a achiziționat de pe OPCOM (bursa de electricitate din România) pentru ziua de mâine 7802 MWh. Deficitul prognozat pentru mâine va fi de 1698 MWh. Nu au fost semnate alte contracte comerciale pentru energie electrică. Nu a fost semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Azi (nr.-1 noiembrie) și nici mâine (n.r.-2 noiembrie), malul drept nu va primi electricitate de la MGRES”, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Oficialul nu a spus la ce preț este procurată energia electrică, dar anterior a menționat că acesta este unul mare pentru țară și reprezintă un cost mediu de 132 EURO/MWh.

Iar în contextul în care statul se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, membrul Cabinetului de Miniștri a reamintit oamenilor să economisească în continuare energia.

,,Vreau să mulțumesc instituțiilor Guvernului care au depus un efort considerabil pentru a reduce consumul de energie electrică. Conform datelor, clădirile administrate de Guvern în luna octombrie au redus cu 23% consumul de energie electrică. Iar în Casa Guvernului s-a redus cu 30%. Primesc multe mesaje de susținere a efortului de economisire și de la Administrațiile Publice Locale. Vă încurajez să continuăm. Fiecare bec stins înseamnă o țară mai independentă energetic. Cea mai ieftină energie este cea pe care nu am consumat-o!”, a punctat Andrei Spînu.

Din data de 14 octombrie, România a început furnizarea energiei electrice către Republica Moldova. Inițial, partea română asigura necesarul de 30% pe care țara vecină nu-l mai poate primi din Ucraina, din cauza borbardamentelor ruse. Acest lucru a fost posibil, după ce au fost operate modificări ale legislației.

,,Energie electrică pentru Republica Moldova! Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”,  a transmis atunci ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

,,Am fost, suntem și vom fi alături de cetățenii din Republica Moldova”, a completat oficialul român.

Iar din data de 24 octombrie, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan a livrat malului drept al Nistrului o cantitate mai mică de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău.

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a explicat că așa-zisele autorități transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar că „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. citez din articol: ,,Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a explicat că așa-zisele autorități transnistrene și-ar fi dorit să-și onoreze obligațiile contractuale, dar că „s-a ajuns la limită”, în situația în care au fost reduse livrările de gaze naturale către Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care produce curent pe bază de gaze”…
  Mda, chiar ieri citisem că Rusia acuză Moldova de furt intrucât frații noștri ar fi ,,jumulit” volumul gazelor ce ar fi trebuit să ajungă la transnistreni! Maia Sandu e un cancer soroșist aflat in metastază! idem Plăvanul din Cotroceni!!!

  1. Sa inteleg ca rusii is baietii buni in povestea asta … (ca transnistrenii suntem de acord ca nu conteaza, banuiesc). Si ar trebui sa vina cei din partidul sor, sau dodon, ca Maia e nasoala, fiind primul lider modlovean pro-roman de ani de zile. Ciudata viziune pro-romaneasca, dar probabil ca puteti elabora.
   Multumesc

 2. Frate, frate, dar branza-i pe bani! Dupa ce ca au inchis la ordin extern termocentralele pe carbune, acum Iudele si slugoii damboviteni furnizeaza la ordine externe, pe langa curentul trimis spre Vest, si 90% din curentul necesar moldovenilor(care, multi dintre ei nici macar nu sunt moldoveni), ca sa apara apoi si sa spuna ca au fost nevoiti de imprejurari si din “solidaritate”(solidaritate n-o sa vezi la astia, decat doar atunci cand isi umfla conturile din bani publici) sa lase Romania pe intuneric!
  Adevarul e ca, pe intuneric, si Revolutia si gherilele urbane se pot organiza mult mai lejer!

  1. Eu sunt moldovean. Eu sunt român. Am ales să trăiesc în Republica Moldova, care ar fi trebuit să fie Romania. Mulțumesc frate Vlad pentru multa ta iubire!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button