România nu are permisiune de la UE să mai producă energie din cărbune
Ce e scris în PNRR, în frunte ți-e pus. Încercările Guvernului de a renegocia și a amâna închiderea termocentralelor Complexului Energetic Oltenia s-au lovit de un zid. Comisia Europeană, în contextul în care Germania își deschide pe bandă rulantă termocentrale pe cărbune, a refuzat solicitarea României, acceptând, se pare, doar un mic compromis, să nu le dezmembreze și să le arunce la fier vechi.
În plină iarnă și, mai ales, în plină criză energetică, România va scoate din sistem 660 de MWh, prin închiderea termocentralelor de la Ișalnița și Turceni, ale Complexului Energetic Oltenia, la 31 decembrie 2022. Deși s-a tot vehiculat ideea că măsura ar însemna sinucidere curată pentru țara noastră, Comisia Europeană a fost de neclintit în fața demersurilor Guvernului de a obține amânarea închiderii acestora. Singurul compromis la care s-a ajuns ar fi ca cele două termocentrale să nu fie aruncate la fier vechi și să intre în conservare. Ce înseamnă intrarea în conservare? În caz de dezechilibru al sistemului energetic, acestea să poată fi pornite. Scoaterea din funcțiune a celor două termocentrale, care au intrat și în reparații la sfârșitul lui septembrie pentru a fi pregătite pentru sezonul rece, înseamnă importuri mai mari cu 660 de MWh, ceea ce înseamnă că România va importa, în total, cel puțin 1.660 MWh, cu grave consecințe asupra prețurilor. Pornirea termocentralelor Ișalnița și Turceni nu se va face decât dacă nu va mai exista energie din import, însă la ritmul la care se redeschid capacități de producere a energiei pe cărbune în Europa, cel mai probabil se va întâmpla ca și în cazul gazelor, acumulate în exces de către țările UE.
Este inacceptabil să renunți la o producție de 660 MWh la sfârșitul acestui an doar pe baza că, în următorii ani, se vor construi niște capacități de producție pe gaze.
Cei care au întocmit PNRR în materie de energie au dovedit că nu cunosc realitatea. La o putere instalată de 2.970 MWh eolian, se produc acum doar 81MWh, adică doar 1,36% din consum, iar cărbunele, pe care vor să-l închidă, produce 1.116 MWh, la o putere instalată de 3.100 MWh. Cum nu putem face să bată vântul, putem însă să scoatem mai mult cărbune ca să producem peste 1.700 MWh. Și, într-adevăr, în ultima perioadă, producția de energie eoliană a scăzut drastic, ajungând, ieri, și la 6 MWh. Zilele trecute, în Germania, s-a luat decizia demolării unui un parc eolian, aflat în apropierea minei de cărbune Garzweiler, pentru a se extinde exploatarea cărbunelui.
PNRR, de neclintit
România și-a asumat, prin PNRR, să retragă din exploatare și să închidă capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă în termene foarte scurte. Astfel, 660 MWh vor dispărea din sistem la 31 decembrie 2022, 1.425 MWh, din care 1.375 MWh pe bază de lignit și 50 MWh pe bază de huilă, până la 31 decembrie 2025 și 1.140 MWh, din care 990 MWh pe bază de lignit și 150 MWh pe bază de huilă, până la 31 decembrie 2030. Totodată, grupurile energetice Turceni 4 în perioada 2023 – 2025, Ișalnița 7 în perioada 2024 -2025 și Rovinari 6 în anul 2025, în total 975 MWh putere instalată, vor constitui rezervă tehnică în perioada 2023 – 2025, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național, ceea ce înseamnă că nu vor mai produce energie decât în caz de criză a importurilor.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Soluția ROEXIT!! și actualii gwernanți la pușcărie! (ocnă)