X

Franța: Apel la grevă națională în toate domeniile economiei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Servicii publice, energie, transport public, transport rutier, industria alimentară, comerț. Numeroase sectoare, atât publice, cât și private, au lansat un apel la grevă, marți, în Franța pentru a cere salarii mai mari și încetarea reţinerii greviștilor care continuă protestele la rafinării.

O nouă  mobilizare interprofesională în Franța. Într-un context inflamat de greva din rafinării, salariații din sectorul public și privat sunt chemați, marți,  să întrerupă lucrul și să manifesteze pentru o creștere salarială și împotriva rechiziționării greviștilor.

Dornic să rezolve „cât mai repede posibil” dificultățile de aprovizionare cu combustibil pentru francezi, Emmanuel Macron a convocat luni după-amiază o reuniune la Palatul Élysée. „Președintele Republicii a făcut apel la un spirit de responsabilitate din partea tuturor și a subliniat consecințele insuportabile pentru cei care suferă zilnic din cauza acestei situații”, a declarat un participant la reuniune, sub rezerva anonimatului.

În industria petrolieră, unde conflictul a început la sfârșitul lunii septembrie, greva ar urma să continue marți la TotalEnergies, în echipele de rafinare și/sau de depozitare a carburanților. Aproape 150 de puncte de adunare sunt planificate în Franța, potrivit sindicatului CGT, care organizează această zi împreună cu sindicatele FO, Solidaires și FSU și cu organizațiile de tineret Fidl, MNL, Unef și Vie lycéenne, informează France 24.

Pe de altă parte, cel mai mare sindicat din Franța, CFDT, a decis să stea deoparte de această mișcare, neavând încredere în eficiența marilor manifestații interprofesionale pentru a obține creșteri salariale în întreprinderi.

La Paris, demonstrația va începe la ora 14.00 din Place d’Italie, în direcția Place Vauban. Un alt cortegiu, pentru a protesta împotriva reformei școlilor profesionale, va mărșălui de la stația de metrou Saint-François-Xavier până la stația de metrou Sèvres-Babylone.

Mathilde Panot, președinta grupului Franța nesupusă (LFI, La France insoumise, stânga) din Adunarea Națională, va fi prezentă printre manifestanți, la 48 de ore după marșul organizat duminică la Paris de partidele de stânga. Liderul LFI, Jean-Luc Mélenchon, este așteptat să participe la adunarea lucrătorilor feroviari de la Gare de Lyon.

Poliția se așteaptă la 15.000, respectiv 2.000 de persoane pentru cele două manifestații de la Paris, iar autoritățile se așteaptă ca „ultrași” din mișcarea „vestele galbene” dar și radicali de stânga să încerce să formeze un marș în fața pieței sindicatelor. La precedenta mobilizare interprofesională din 29 septembrie s-au reunit 118.500 de persoane, dintre care 13.500 la Paris, potrivit poliției (250.000 și 40.000 potrivit organizatorilor).

Participanții vor mărșălui pentru „creșteri salariale și pentru apărarea dreptului la grevă”, potrivit termenilor comunicatului intersindical publicat săptămâna trecută. Scopul este de a susține revendicările lucrătorilor din sectorul petrolier, dar, în general, de a pune această problemă pe agenda executivului.

Invitat luni la France Inter, Philippe Martinez, liderul confederației sindicale CGT, a sugerat că guvernul ar trebui „să se așeze la o masă” cu sindicatele pentru a „discuta despre o creștere a salariului minim, o scară progresivă a salariilor”.

Un alt motiv de nemulțumire, care a convins confederația Force Ouvrière să se alăture mișcării: rechiziționarea greviștilor de către guvern pentru a facilita distribuția de combustibil. „Rechiziționarea este inacceptabilă și nu este niciodată soluția corectă”, a explicat luni secretarul său general, Frédéric Souillot.

Înăsprirea viitoare a regulilor de despăgubire a șomerilor, reforma pensiilor așteptată pentru sfârșitul anului, toate acestea sunt ingrediente care alimentează furia socială.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button