Alături de majoritatea băncilor centrale din întreaga lume, Banca Centrală Europeană (BCE) are în vedere propria monedă digitală.
În urma unei consultări publice și a unei activități de experimentare cu băncile naționale din zona euro în 2021, BCE analizează în prezent designul optim al unui euro digital.
Indiferent de structura finală, o astfel de monedă ar completa plățile în numerar, oferind o alternativă digitală. Acest lucru are implicații pentru toată lumea. În primul rând, dacă va fi adoptat, un euro digital ar reprezenta o schimbare radicală în ceea ce privește plățile transfrontaliere, făcând transferurile internaționale de bani mai rapide, mai puțin costisitoare și mai transparente.
O structură de decontare interoperabilă ar trebui să elimine necesitatea unor astfel de relații bancare corespondente pentru tranzacțiile transfrontaliere. În plus, răspunzând preferinței crescânde a persoanelor și a firmelor pentru plățile digitale, ar servi ca mijloc alternativ de plată pentru tranzacțiile cu amănuntul. Ar duce la schimbări structurale în industrie, reducând fragmentarea pieței de plăți cu amănuntul din UE.
Deși un euro digital ar fi convertibil unu-la-unu cu bancnote, nu este de așteptat să înlocuiască complet euro fizic.BCE afirmă că ar fi conceput doar ca un mijloc alternativ de plată pentru tranzacțiile de rutină din viața de zi cu zi și nu ca un instrument pentru investiții financiare.
Punerea în aplicare a monedei euro digitale va fi, fără îndoială, un proces complex și plin de provocări multiple. De exemplu, un studiu recent realizat de BCE a indicat siguranța și securitatea ca fiind principalele preocupări.
Aceasta înseamnă că, cel puțin, ar fi necesare măsuri solide împotriva fraudei și a pirateriei informatice, precum și metode de autentificare a plăților sigure și fiabile, cum ar fi metodele biometrice de verificare a plăților, potrivit EUobserver. Din punct de vedere tehnic, factorii de decizie politică experimentează diferite abordări și tehnologii, inclusiv soluții atât „centralizate”, cât și „descentralizate”.
De asemenea, se înțelege că în prezent se iau în considerare două versiuni în zona euro: o „versiune online”, care ar permite ca plățile să fie procesate de o terță parte, și o „versiune offline”, în care plățile ar fi efectuate direct de la persoană la persoană.
Pe lângă provocările tehnice, adoptarea unui euro digital ar necesita un regulament al Parlamentului European, la propunerea Comisiei Europene.
O consultare recentă – care s-a încheiat la 16 iunie 2022 – a constituit primul pas către legislația de la Bruxelles cu privire la un euro digital. Din punct de vedere legislativ, adoptarea unui euro digital va necesita în special legi în domenii precum confidențialitatea și combaterea spălării banilor.
După finalizarea fazei actuale de proiectare optimă, în octombrie 2023, Consiliul guvernatorilor va decide dacă va trece la faza următoare, care se preconizează că va dura aproximativ trei ani.Aceasta înseamnă că adoptarea unui euro digital nu se așteaptă să se materializeze înainte de sfârșitul anului 2026.