X

Cum s-au certat Ceauşescu şi Brejnev pentru TEZAURUL românesc de la Moscova

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În 1965, cu ocazia unei vizite oficiale, Nicolae Ceauşescu i-a comunicat liderului sovietic Leonid Brejnev că legăturile dintre România şi URSS vor fi condiţionate de returnarea tezaurului românesc. 

Subiectul nu figura pe ordinea de zi. Totuşi, Ceauşescu a deschis problema tezaurului, iar atmosfera a devenit fantastic de încordată, arată transcrierea discuţiilor purtate acum 47 de ani, redate într-un articol din România Liberă.

„Înainte de toate, am vrea să vă spunem că punerea problemei cu tezaurul românesc ne-a provocat nedumeriri. Niciunul dintre noi, participanţi la tratative, nu eram la curent cu această chestiune şi am ridicat totul în picioare. Această problemă are o vechime de 50 de ani şi ea se referă la socotelile dintre Rusia ţaristă şi România regală”, a spus Brejnev după ce liderul român iniţiase discuţia.

Ceauşescu a replicat: „Nu putem împărtăşi considerentele expuse de tovarăşul Brejnev. Aceste considerente nu sunt fundamentate nici din punct de vedere juridic şi nici din alte puncte de vedere. […] Noi nu putem fi de acord cu felul cum au fost ridicate problemele de către tovarăşul Brejnev în legătură cu tezaurul”.

În plus, Ceauşescu i-a relatat lui Brejnev modul în care România comunistă a returnat Poloniei aurul luat în păstrare de România regală, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ceuşescu concluziona că, din punctul său de vedere, „după toate normele internaţionale şi interne, dacă îi dai cuiva să păstreze ceva, el este obligat să ţi-l înapoieze”. Brejnev a spus, simplu, că problema este „îngropată”.

Iritat de spusele lui Brejnev, Ceauşescu a încheiat: „Vă spun în mod cinstit părerea mea: aceasta nu poate constitui o bază de dezvoltare a relaţiilor noastre. Singura bază de dezvoltare a prieteniei şi colaborării dintre noi este discutarea cinstită a problemelor, oricât de spinoase ar fi ele, fără să le complicăm şi fără să le dăm o altă interpretare. Problema aceasta va rămâne de rezolvat”.

Vizita în URSS a delegaţiei române a avut loc între 3 şi 11 septembrie 1965. Ceauşescu devenise secretar general al PCR în iulie 1965.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Sa tineti minte cuvintele astea:
    „Vă spun în mod cinstit părerea mea: aceasta nu poate constitui o bază de dezvoltare a relaţiilor noastre. Singura bază de dezvoltare a prieteniei şi colaborării dintre noi este discutarea cinstită a problemelor, oricât de spinoase ar fi ele, fără să le complicăm şi fără să le dăm o altă interpretare. Problema aceasta va rămâne de rezolvat”.

    Multi “democrati” lgbtisti/ueeristi de acum s-au trezit ca-i doare problema tezaurului (nu-i intereseaza, dar cauta un subiect de scandal cu rusii, mai bine ar cauta cu parintii lor bolsevicii, parinti “democratilor” nostrii, gen rom_an, pati_eschi sau cum i-o mai chema), dar sa stie ei acesti “democrati” ca si noi astia mai batrani, nu numai comunistii lui Ceausescu (Dumnezeu sa-l ierte) ne ienteresa/intereseaza problema tezaurului Romaniei.

    Dumnezeu sa-l ierte pe Ceasca, fiindca a platit pentru pacatele lui (crimele de le-a facut in tinerete). Comunist fiind, nu bolsevic, chema preotul ortodox sa-i sfinteasca mancarea de Sfintele Pasti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button