X

Șapte țări au retras recunoașterea independenței Kosovo

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Șapte țări și-au retras recunoașterea independenței Kosovo, pe fondul unui impas privind regulile de frontieră cu această țară balcanică, a afirmat președintele Serbiei, fără a numi aceste țări.

În cadrul unei conferințe de presă în capitala Belgrad, Aleksandar Vucic a declarat că reprezentanții Pristinei au lucrat activ pentru a se asigura că unele țări mari din Africa și Asia recunosc independența Kosovo.

„Nici Belgradul nu a stat cu mâinile în sân, astfel că acum numărul țărilor care și-au retras recunoașterea a crescut de la patru la șapte”, a declarat Vucic.

El a comentat, de asemenea, recentele declarații ale trimisului special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, care, într-un interviu acordat presei locale, a declarat: „Nu am avut timp să discutăm despre acest subiect: Cred că trebuie să uităm narațiunea conform căreia Kosovo este Serbia și să trecem la cea conform căreia Kosovo și Serbia sunt, de fapt, Europa.”

Liderul sârb a sfidat remarcile sale, spunând: „Nu este vorba de o chestiune care să fie o chestiune de securitate: În calitate de președinte, nu pot și nici nu vreau să uit că Kosovo este Serbia. Dar vorbim despre un om care reprezintă politica americană. La ce vă așteptați de la el? Este ceva nou? Ei bine, asta este ceea ce ei (din SUA) ne spun de 23 de ani.”

În luna mai, ministrul sârb de externe Nikola Selakovic a declarat că patru țări și-au retras recunoașterea independenței Kosovo. Numele țărilor, a spus el, vor fi anunțate atunci când va fi necesar.

La începutul acestei luni, Vucic și prim-ministrul kosovar Albin Kurti au participat la discuții prezidate de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, cu scopul de a dezamorsa tensiunile legate de planurile kosovare de a face obligatoriu ca toți locuitorii din Kosovo, inclusiv sârbii care trăiesc în nord, să aibă o carte de identitate și o plăcuță de înmatriculare kosovare. Punerea în aplicare a noii politici a fost amânată până joia viitoare.

În luna mai, Kosovo a depus o cerere de aderare oficială la Consiliul Europei, o organizație internațională formată din 46 de state membre care are ca scop promovarea democrației și protejarea drepturilor omului și a statului de drept în Europa.

Cu toate acestea, Vucic a acuzat Pristina că, prin acest pas, a încălcat Tratatul de la Washington, Tratatul de la Bruxelles și Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

Președintele sârb a declarat că în spatele acestei solicitări se află marile țări occidentale și că Belgradul va face tot posibilul pentru a răspunde politic la aceasta.

Excluderea Rusiei din organizație după războiul său împotriva Ucrainei a sporit perspectivele Kosovo de a solicita aderarea la consiliu.

Sprijinul a două treimi din statele membre ale organizației va permite țării din Balcanii de Vest să devină membru.

Kosovo, locuit predominant de albanezi, s-a desprins de Serbia în 1999 și și-a declarat independența în 2008. Serbia nu a recunoscut-o și continuă să revendice teritoriul. Kosovo urmărește, de asemenea, să devină membru cu drepturi depline al UE.

Serbia, Rusia și China, dar și România sau Spania se numără printre țările care nu au recunoscut încă independența Kosovo.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. “Divide et impera”(divide și stăpânește) este de fapt “ajutorul” mai marilor lumii pentru țări precum Serbia, România etc.
    Sau altfel spus, necazul nostru reprezintă veselia marilor state învățate să sugă precum lipitorile sângele bieților sârbi, români etc., adică toată truda lor. Și nouă ni se spune ca să credem că toți aceștia, căci sunt mai mulți pretendenți la caimac, sunt prietenii sau binefăcătorii noștri. Cine este român cu adevărat nu poate fi chiar atât de naiv.
    Citez puțin pe Mihai Viteazul: “Deșteptarea, că am dormit destul!”

    1. Frumos spus Lică,dar nu prea facem nimic și asta-i rău.Noi așteptăm americanii săi pupam în dos.Așteptăm Bechtel-ul și Exxon-ul să ne sufoce ca și anaconda și de trezit tot când vor ei 10 august 2018 ne trezim și ne luptam ca para leii cu piere și picioare în capul unei amărâte de jandarmerite ,că doar nu era să mergem lângă Caracal să le dăm foc să ardă ca șobolani ,să cinstim memoria copilelor de acolo pe care le-au batjocorit si probabil si omorât pentru distracțiile lor paranoice.Respect Serbia stimă si considerație Lică

  2. Sau poate ați uitat că se încerca și împărțirea României pe regiuni geografice, cică spre o mai bună gestionare a fondurilor privind dezvoltarea regională, bla, bla bla.
    Iar în fruntea “luptei” sau poate printre fruntașii acestei mânării ordinare era un personaj deja cunoscut, cel care l-a asigurat pe președintele Băsescu că va scade salariile bugetarilor, nimeni altul decât primarul BOC, “mic la stat, mare la sfat”-ul cel păgubos pentru poporul român. Așa se scrie istoria, dar cred că invazia din Ucraina a stricat nu numai plandemia ci și avântul celor ca BOC. Români, aveți grijă pe cine votați primar în Cluj, ca să nu răspundeți solidar cu cei ce vor să dezbine România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button