Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut luni Ucrainei să recunoască ceea ce el a numit adevărul ruşinos despre cum naţionaliştii ucraineni au masacrat peste 100.000 de polonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în ciuda frontului comun pe care Kievul şi Varşovia îl fac în prezent împotriva Rusiei, relatează Reuters.
Şeful statului polonez a făcut această afirmaţie la marcarea a 79 de ani de la crimele din 1943 din Volânia, în Polonia ocupată de nazişti, iar declaraţia reaminteşte de legăturile istorice complexe dintre Varşovia şi Kiev, într-un moment în care invazia rusă din Ucraina i-a apropiat pe cei doi vecini.
Polonia şi-a deschis porţile pentru refugiaţii ucraineni, iar Duda a permis ca ţara sa să fie folosită ca centru logistic pentru furnizarea de ajutor Ucrainei, în contextul în care aceasta duce un epuizant război de uzură cu Rusia.
Însă, în cadrul unei ceremonii care a avut loc luni, Duda a spus că adevărul despre masacrele din timpul războiului şi alte fapte similare petrecute în Galiţia de Est în 1944-1945 trebuie „spus ferm şi clar” indiferent de orice şi a cerut Kievului să recunoască epurarea etnică a polonezilor de către miliţiile naţionaliste ucrainene.
„Nu a fost vorba şi nu este vorba de răzbunare, de revanşă. Cea mai bună dovadă este perioada prin care trecem acum”, a declarat Duda, făcând referire la cooperarea actuală dintre cele două ţări împotriva Rusiei.
Chestiunea este una complexă pentru ucraineni, a spus el, din moment ce unii îi consideră pe membrii respectivelor miliţii ca eroi ai rezistenţei împotriva Uniunii Sovietice şi ca simboluri ale luptei dureroase a Kievului pentru independenţa faţă de Moscova.
„Cei despre care ştim că au fost criminali au fost de asemenea eroi pentru Ucraina, în alte perioade şi cu un inamic diferit, şi au murit deseori în mâinile sovieticilor, luptând cu o convingere profundă pentru o Ucraină independentă şi liberă”, a declarat Duda.
Ucraina nu a reacţionat deocamdată la afirmaţiile lui Duda, dar afirmaţiile preşedintelui polonez s-ar putea să fie văzute ca nepotrivite în unele cercuri ucrainene, care consideră că încercările de a discuta astfel de evenimente acum fac parte dintr-o tentativă de inspiraţie rusă de a portretiza Ucraina ca o ţară care are nevoie de denazificare, unul dintre obiectivele declarate ale invaziei ruse.
Parlamentul polonez a stabilit că respective crime, comise între 1943 şi 1945 de Armata Insurgentă Ucraineană şi de Organizaţia Naţionaliştilor Ucraineni de sub conducerea lui Stepan Bandera, au avut elemente de genocid.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Cinstit ar fi ca Ucraina prin Zelenski să-și ceară iertare în fața Poloniei pentru faptele amintite. Măcar acum când urmașii polonezilor uciși de ucrainieni oferă sprijin poporului condus de Zelenski. Dacă n-o fac s-ar putea ca la cea mai mică „scânteie” poporul polonez să-l amendeze pe Duda, adică să nu mai meargă în linie cu Ucraina. Și noi avem ceva teritorii la ucrainieni, dar președintele nostru nici nu cutează să îngâne ceva de frica unchilui Sam care „face cărțile” peste tot în lume. Credem că se cerea o echilibrare a balanței la nivel mondial, căci prea numai unii huzureau pe planetă. Și cum este și normal, iată că echilibrarea s-a arătat la orizont odată cu 24 februarie 2022, când se prăznuiește „Întâia și a doua aflare a cinstitului cap al Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului”. Nedreptatea, încet-încet, își va rupe gâtul, iar toate popoarele vor beneficia în sfârșit de propriile resurse. Cine dintre noi este acum împotriva restabilirii echilibrului de forțe la nivel mondial, vizualizând acum în minte rezultatul final prognozat mai sus? Dacă mai sunt astfel de oameni este bine să aibă grijă, căci nu se situează de partea dreptății, ci țin cu cei care fură resursele economice ale majorității țărilor lumii. Deci să avem grijă să nu fim de partea furilor, căci furtul este condamnat de Dumnezeu. Și mai vrem sau ne dorim ca dl. președinte Iohannis să ia model de la președintele Poloniei, dl. Duda, și să reamintească lui Zelenski că trebuie sa ne restituie teritoriile românești luate cu japca din pământul României. Frați români, să nu uităm că trebuie să redobândim toate câte au fost ale României oricare ar fi țara care deține aceste teritorii românești. Iar dl. Iohannis de nu va lupta și dânsul pentru reîntregirea României, ar face bine să lase locul unui român adevărat. Până la acest moment dl. Iohannis nu a demonstrat că este român. După cum „șofează”(conduce), greu de crezut că va pune vreun pic umărul la dezvoltarea României, ca părere personală. E dureros ceea ce afirm, dar cred că-i purul adevăr. România mai are de îndurat o așa conducere până în 2024. Dar este drept să dormim până atunci? Oare nu este cineva care să facă bilanțul guvernării, bilanț prin care să punem punct acestei stări deplorabile și să o luăm din nou de la început? Români, este bine și mântuitor, să nu dormim în papuci!