X

Bazele statului mondial, ce va fi condus de antihrist: “În viitor, noi ţări ar putea fi înființate pe internet. Liderii politici de azi au eşuat, iar guvernele nu se pot adapta la noua realitate tehnologică”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Fostul director Coinbase vrea să folosească reţelele sociale pentru a crea noi state unde să nu existe sărăcie, boli şi îmbătrânire.

În The Network State, o nouă carte plină de viaţă a lui Balaji Srinivasan, fostul director de tehnologie al Coinbase, ridică o întrebare amăgitoare: cum poţi crea o ţară pe internet?

Lansată provocator pe 4 iulie, cartea prezintă viziunea lui Srinivasan pentru un nou model de stat digital, condus şi gestionat prin cloud.

Un stat de reţea, aşa cum îl descrie el, este practic un grup de oameni care se reunesc pe internet şi decid că vor înfiinţa o ţară. Cu o reţea socială care să-i conecteze, un lider care să-i unească şi o criptomonedă care să le protejeze activele, Srinivasan spune că într-o nouă ţară se pot naşte noi legi şi servicii sociale.

Un stat de reţea este o ţară care „poate porni de la computerul tău”. 

“Într-o lume în care miliardarii pot conduce companii mai mari decât ţări”, se întreabă Srinivasan,” ar putea un astfel de stat să obţină recunoaşterea de la Naţiunile Unite?”

Ca toate viziunile utopice, şi aceasta poate să se transforme într-un coşmar distopic, prin a adăuga un sistem de supraveghere, stagnarea economică, polarizarea politică şi conflictul dintre marile puteri.

“Tocmai când avem nevoie de lideri care să ne rezolve problemele”, susţine Balaji, “aceştia eşuează, iar motivul nu este doar corupţia sau incompetenţa – motivul este tehnologic. Guvernul central pur şi simplu nu mai este capabil să ne răspundă nevoilor, deoarece lumea pentru care a fost concepută s-a schimbat”, transmite pentru The Guardian.

“Internetul, de exemplu, a făcut naţiunea mai puţin importantă, aşa că graniţele naţionale par din ce în ce mai arbitrare. Şi criptomonedele precum bitcoin au dovedit că  dacă destui oameni cred în valoarea unei idei, poţi crea ceva în valoare de trilioane de dolari. Foarte puţine instituţii vor supravieţui internetului”, a spus Srinivasan recent, într-o prelegere care descrie cartea.

“Deci soluţia”, susţine el,” este construirea unei instituţii pe baza ei. Iată cum ar funcţiona: o persoană de pe Twitter decide să înfiinţeze o ţară, astfel încât să transmită ideea prietenilor ei şi să înceapă să adune recruţi. Ei au creat o declaraţie de viziune şi o listă de valori (o nouă constituţie sau un nou set de legi) şi, în curând, destui oameni încep să se alăture şi să le împărtăşească prietenilor.  Începe ca o reţea de socializare”.

Creând fonduri comune şi împrumutându-şi abilităţile, comunitatea începe să dezvolte servicii sociale şi să dezvolte propria sa mini-cultură, oferind asistenţă medicală, asigurări, paşapoarte şi petreceri cu droguri, dar ar fi ceva asemănător cu un hibrid dintre Twitter şi Discord.

Locuitorii noilor state s-ar putea conecta, şi-ar putea împărtăşi ideile şi  ar putea vota. Şi cu o monedă precum bitcoin, ei ar putea să-şi controleze propria aprovizionare monetară şi să-şi protejeze fondurile de invazia guvernamentală. Mai întâi ar cumpăra mici loturi de teren, ca o casă naţională din Soho, şi în cele din urmă, ar începe să migreze în oraşe alese, probabil către jurisdicţii simpatice precum Miami, care, spune Srinivasan.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, nu trebuie purtate războaie şi nu trebuie încălcate legi. Cu lideri care să-şi deschidă calea şi să negocieze pe scena internaţională, aceste noi state vor obţine încet, dar sigur, drepturi şi recunoaştere, rupându-se în cele din urmă de ţările lor de origine o dată pentru totdeauna. Când va funcţiona, scrie Srinivasan, „va deveni în cele din urmă un şablon… versiunea modernă a aristocraţiei naturale a lui Jefferson”.

În primul rând, a fost Brexit; apoi alte mişcări precum Wexit; acum, câţiva ani mai târziu, există o nouă viziune romantică despre evadarea tehnicienilor–adică „Texit”.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button