Se pregătește OUG prin care producătorii agricoli (și nu numai) vor fi obligați să declare cantitățile de cereale, legume pe care le dețin sub sancțiunea unor amenzi uriașe

Author:

BURSA CEREALELOR 2016. PREȚURILE pentru GRÂU ȘI PORUMB pe piața internă ÎN LUNA NOIEMBRIE

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ministerul Agriculturii ar urma să culeagă informațiile privind starea stocurilor producătorilor din domeniul agricol, depozitarlor, comercianțilior din industria alimentară – cu unele excepții – altfel riscă amenzi care ajung chiar la un milion de lei (noi) – toate pe fondul „experiența României din timpul pandemiei generată de COVID-19”, dar și „având in vedere contextul generat de conflictul armat din Ucraina, influența geopolitică a acestuia asupra României, inclusiv posibilitatea declanșării unui deficit alimentar la nivel european”, conform inițiatorilor unui proiect de Ordonanță de urgență evidențiat de ziarul Gândul.

Proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului, care include măsuri fără precedent în sectorul agricol și al industriei alimentare privind obligația de raportare a stocurilor și amenzi în cazul neconformării, a trecut de etapa consultării publice și va fi inclus pe agenda Guvernului când va obține avizele necesare, mai informează sursa citată.

Proiectul Ordonanței de urgență privind unele măsuri în sectorul agricol și al industriei alimentare, inițiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, publicat în transparență decizională în 21 martie, a intrat în consultare interinstituțională, din 20 mai, iar procedura de avizare de la instituțiile responsabile se întinde până în 6 iunie, conform Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Între altele proiectul de Ordonanță cere următoarele:

Art. 1.(1) Prezenta ordonanță de urgență stabilește măsuri privind raportarea stocurilor la produsele agricole și alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii și comercianții care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii și al industriei alimentare, de la nivel național, denumiți în continuare operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare.

(2) În înțelesul prezentei ordonanțe de urgență, termenul de „stoc” reprezintă un ansamblu de produse agricole și alimentare aflate în gestiunea unui operator din sectorul agricol și al industriei alimentare, la momentul raportării, sub formă de materii prime sau produse finite destinate producției sau desfacerii/

(3) Operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare, care desfășoară activități de producție agricolă, depozitare și prelucrare/procesare, comercializare a produselor agricole și alimentare au obligația furnizării datelor privind evidența stocurilor deținute pentru următoarele produse:

  • a) legume –fructe,
  • b) cereale și produse pe bază de cereale,
  • c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase,
  • d) leguminoase furajere;
  • e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase,
  • f) carne și produse din carne, cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile, inclusiv onserve din carne și mixte,
  • g) lapte și produse din lapte,
  • h) produse de morărit și panificație,
  • i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe,
  • j) grăsimi și uleiuri,
  • k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate,
  • l) orez,
  • m) plante aromatice, sare și condimente,
  • n) ceaiuri,
  • o) zahăr,
  • p) miere,
  • q) drojdie.

Proiectul de Ordonanță pote fi consultat integral AICI.

4 thoughts on “Se pregătește OUG prin care producătorii agricoli (și nu numai) vor fi obligați să declare cantitățile de cereale, legume pe care le dețin sub sancțiunea unor amenzi uriașe”

  1. @ Cosmin
    Curând vor fi în nevoie mahării din exterior ce-i protejează pe politicienii noștri și aceștia din urmă vor apela la aceste surse declarate de produse pentru a nu-i lăsa în lipsă pe cei cărora rușii le-au închis robinetul. Asta înseamnă, în traducere, că vine o vreme de lipsuri alimentare și deci de noi scumpiri.

  2. Taranii sa faca bine sa nu se conformeze in masa, mai lasati frica la o parte,
    Pentru a castiga trebuie sa nu ne conformam la nimic ce spune guvernul, banciile absolut la nimic. Doar asa uniti putem invinge.

  3. unirea cu moldova e cea mai proasta alegere, cei care doresc asta nu vor binele romanilor:
    motive pentru nu:
    – unirea va crea tensiuni cu Rusia, devastatoare pentru romani (vedeti ucraina)
    – sa zicem ca nu va fi nimic cu Rusia, dar apare factorul economic, pensii, salarii ,
    – partidele politice (se unesc cu cele din moldova?)
    – factorul religios
    – campionatele sportive (fotbal, handbal, baschet- cum se vor imparti echipele? o echipa din vestul romaniei sa mearga pana in estul moldovei!!!).. lista poate continua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X