X

Canada va oferi în curând moartea asistată, adică sinucidere, bolnavilor mintal

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Canada încă determină cine ar trebui să fie eligibil pentru MAID pentru boli mintale, dar unii experți spun că ar putea deveni cea mai permisivă jurisdicție din lume. 

În martie 2023, Canada va deveni una dintre puținele țări din lume care permite asistență medicală în deces, sau MAID, pentru persoanele a căror singură afecțiune de bază este depresia, tulburarea bipolară, tulburările de personalitate, schizofrenia, PTSD sau orice altă afecțiune psihică.

Majoritatea oamenilor care caută ajutorul unui medic pentru a muri, deja mor de cancer.

În cazul cancerului terminal, „există ceva în interiorul corpului care poate fi văzut”, spune psihiatrul olandez Dr. Sisco van Veen, tumori și țesuturi care pot fi măsurate sau scanate sau perforate, pentru a identifica celulele din interior și pentru a ajuta la ghidarea prognozei.

 

Nu puteți vedea depresia la o scanare. Cu excepția demenței, în care imagistica poate arăta modificări structurale ale creierului, „în psihiatrie, într-adevăr, tot ce ai este povestea pacientului și ceea ce vezi cu ochii, ceea ce auzi și ceea ce îți spune familia”, spune van Veen.

Majoritatea tulburărilor mintale nu au „predictibilitate prognostic”, ceea ce face ca determinarea când suferința psihiatrică a devenit „iremediabilă”, în esență incurabilă, în special provocatoare. Unii spun că practic imposibil. De aceea, van Veen spune că urmează conversații dificile pe măsură ce Canada se apropie de legalizarea deceselor asistate de medic pentru persoanele cu boli mintale a căror durere psihologică a devenit insuportabilă pentru ei.

Peste un an, în martie 2023, Canada va deveni una dintre puținele țări din lume care permite asistență medicală în deces, sau MAID, pentru persoanele a căror singură afecțiune de bază este depresia, tulburarea bipolară, tulburările de personalitate, schizofrenia, PTSD sau orice altă afecțiune. suferinta psihica. În Țările de Jos, MAID pentru suferințele psihiatrice iremediabile este reglementată prin lege din 2002, iar un nou studiu realizat de van Veen și colegii subliniază cât de complicat poate fi. Cum definiți „grav și iremediabil” în psihiatrie? Se poate concluziona, cu orice certitudine sau încredere, că o boală mintală nu are nicio perspectivă de a se îmbunătăți vreodată? Ce s-a făcut, ce s-a încercat și este suficient?

„Cred că vor exista o mulțime de incertitudini cu privire la modul de aplicare a acestui lucru în martie 2023”, spune dr. Grainne Neilson, fost președinte al Asociației Canadiane de Psihiatrie și psihiatru criminalist din Halifax. „Speranța mea este că psihiatrii se vor mișca cu precauție și atenție pentru a se asigura că MAID nu este folosit ca un subterfugiu în loc de acces echitabil la îngrijire bună.”

În domeniul sănătății mintale, părerile sunt profund împărțite. Boala mintală nu este niciodată iremediabilă, susține o parte. Există întotdeauna speranță pentru un leac, întotdeauna ceva mai mult de încercat și capacitatea unei persoane de a gândi rațional, nu de a căuta o moarte asistată atunci când ar putea avea o speranță de viață de zeci de ani, nu se poate împiedica să fie tulburată de faptul că se luptă din punct de vedere psihologic.

„În psihiatrie, într-adevăr tot ceea ce ai este povestea pacientului și ceea ce vezi cu ochii, ceea ce auzi și ceea ce îți spune familia.”

Alții susțin că, în ciuda zilelor bine intenționate „Bell Let’s Talk”, există încă o lipsă profundă de înțelegere și frică de boli mintale și că rezistența reflectă o istorie lungă de paternalism și lipsă de dorință de a accepta că suferința care poate provenit din boli psihice poate fi la fel de chinuitoare ca și suferința de durere fizică.

În 2019, un judecător al Curții Superioare din Quebec a hotărât ca limitarea decesului previzibilă în mod rezonabil era neconstituțională și că persoanele care sufereau în mod intolerabil, dar care nu mureau iminent, au încă un drept constituțional de a fi eligibile pentru eutanasie.

În martie 2021, a fost adoptat proiectul de lege C-7 care a adus modificări criteriilor de eligibilitate. A dispărut criteriul „rezonabil previzibil” și, începând cu 17 martie 2023, când expiră o clauză de caducitate de doi ani, MAID va fi extinsă la adulții competenți a căror singură condiție de bază este o boală mintală.

Naik, Viren | Department of Anesthesiology and Pain Medicine | University of Ottawa

Deja, înlăturarea morții iminente a făcut ca solicitările MAID sa fie mult mai complexe, spun furnizorii. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de solicitări „Track Two”. Între prima evaluare și administrarea MAID trebuie să treacă cel puțin 90 de zile. Cele mai multe implică durere fizică cronică și implacabilă: afectarea nervilor, spasme musculare semnificative, dureri neuropatice, dureri de cap cronice. Furnizorii de la MAID din Ottawa au primit aproximativ 80 solicitări Track Two în ultimul an. „Cred că am avut doar două proceduri”, a spus dr. Viren Naik, director medical al programului MAID pentru zona metropolitană Ottawa mai mare. Din cei 30 furnizori din cadrul programului The Ottawa Hospital, doar patru sunt dispuși să vadă pacienții Track Two, iar Naik spune că probabil va pierde încă doi dintre ei. Mulți sunt în conflict atunci când persoanele nu sunt aproape de moarte. „A fost, de asemenea, o provocare să ne asigurăm că nu solicită MAID pentru că sunt vulnerabili în vreun fel. Dacă mă refer la sănătatea mintală, cred că aceste probleme se vor agrava.”

Dr. Sonu Gaind consideră că oamenii ar trebui să aibă autonomie. Dar, în cazul depresiei, „îți afectează perspectiva asupra viitorului. Nu te gândești la viitor la fel.

Grupul de experți a fost instruit să recomande măsuri de protecție. Pentru dr. Sonu Gaind, fost președinte al Asociației de Psihiatrie din Canada, cea mai fundamentală garanție a fost deja ocolită, deoarece nu există dovezi științifice, spune el, că medicii pot prezice când o boală mintală va fi iremediabilă. Orice altceva iese pe fereastră.

Gaind nu este un obiector de conștiință al MAID. Este directorul medic al echipei MAID de la Humber River Hospital din Toronto, unde este șef de psihiatrie. Lucrează cu bolnavi de cancer. El a văzut ceea ce este pozitiv, valoarea pe care MAID o poate aduce. Dar, spre deosebire de cancer sau de bolile neurodegenerative progresive precum SLA, „nu înțelegem biologia fundamentală care stă la baza celor mai multe boli mentale majore”. (…)

Karen Smith din NATIONAL POST

invictuswebmedia.com

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button