X

NATO DECLARĂ: „VOM ÎNCEPE AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL!”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Asta vine de la Stoltemberg.

Un lucru este clar: dacă Ucraina și-ar pierde puterea și încrederea și ar ceda rușilor, și ar renunța la Crimeea, NATO ar face tot ce-i stă în putere pentru a o preveni” Acesta este sensul cuvintelor secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru ziarul german Die Welt: „Membrii NATO nu vor accepta niciodată anexarea ilegală a Crimeei. Ne-am exprimat întotdeauna împotriva controlului rusesc asupra unor părți din Donbass în estul Ucrainei.” Putin a fost avertizat: nu luptă doar împotriva unui popor, s-ar putea spune împotriva unei mari părți a Occidentului”.

Totuși, NATO este conștientă de faptul că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „nu se va încheia curând, ci că Ucraina îl va câștiga cu ajutorul Alianței Atlantice”, a afirmat secretarul general. Alianța este hotărâtă să ajute Kievul „chiar dacă durează luni sau ani” pentru a-l învinge pe Putin și ambițiile sale, subliniind că se face „tot ce este posibil” pentru a preveni escaladarea conflictului. În lungul său interviu, Stoltenberg a subliniat că Ucraina va face totul pentru a „câștiga acest război pentru că își apără teritoriul” și că este corect ca, ca țară atacată, să se apere și să nu suporte pasiv armata rusă.

Ei sunt cei care atacă Rusia încercuind-o. Iar simplul gând de a lua Ucraina și Donbasul din Rusia – regiuni locuite de ruși – înseamnă pregătirea pentru război nuclear. Pentru că aceasta este Rusia și este linia roșie marcată de Putin, încălcarea care ar declanșa un răspuns nuclear.

Atunci NATO ar trebui să explice de ce a bombardat Serbia pentru a „elibera” Kosovo, care are o majoritate albaneză și a fost întotdeauna sârbă, dar Crimeea integral rusească nu ar trebui să poată face același lucru.

Karen Smith de la Indexexpurgatorius´Blog

invictuswebmedia.com

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. Hristos a înviat.

    ”Nu avem nici un drept să ne dezamăgim poporul”. Interviul lui Sergey Lavrov la televiziunea italiană (1 mai 2022)

    https://mid.ru/upload/resize_cache/medialibrary/1b7/900_600_1/220429-20.JPG

    https://mid.ru/en/foreign_policy/news/1811569/
    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/transcript-word-for-word-russian-foreign-minister-lavrov-to-italian-media

    Notă Hal Turner: În noiembrie şi decembrie 2021, când Rusia a făcut propuneri pentru tratate care să conţină garanţii de securitate – conform dreptului internaţional – cu privire la expansiunea continuă a NATO, răspunsul pe care l-a primit a fost: ”Nu e treaba voastră. Vom extinde NATO cum vrem noi”, şi ”nu vom cere permisiunea voastră”. Greu de calificat drept diplomatic răspunsul. Prin urmare, Rusia a acţionat în Ucraina militar.
    Mai jos este transcriptul complet al interviului acordat de Lavrov mediei italiene. Acest transcript este oferit astfel încât cititorii să vadă contextul complet al afirmaţiilor lui Lavrov, fără editare selectivă sau subtitluri care induc frică în populaţie, aşa cum multe entităţi media fac în ziua de azi.

    (transcript)
    Întrebare: După ce aţi declarat că există posibilitatea unui război nuclear, a unui al treilea război mondial, toată lumea întreabă: există un risc real să se întâmple asta ?
    Sergey Lavrov: Se pare că prin ”toată lumea” vă referiţi la media şi politicienii din Vest. Nu e prima dată când remarc cât de bine ştie Vestul să distorsioneze ce spun reprezentanţii Rusiei. Am fost întrebat despre pericolele acum în creştere şi despre cât de real este riscul unui al treilea război mondial. Am răspuns exact aşa: Rusia nu a încetat niciodată eforturile de a prevenire unui război nuclear, propunând înţelegeri care ar garanta acest lucru. În anii mai recenţi, a fost Rusia cea care a propus în mod persistent colegilor din America să repetăm ce au făcut Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan în 1987: să adoptăm o declaraţie prin care să reafirmăm că nu pot exista câştigători într-un război nuclear, şi prin urmare nu trebuie niciodată declanşat.
    Nu am reuşit să convingem administraţia Trump, deoarece aveau propriile lor idei despre această chestiune. Totuşi, administraţia Biden a fost de acord cu propunerea noastră. În iunie 2021, la o întâlnire între Preşedintele Rusiei şi Preşedintele SUA de la Geneva, a fost adoptată o declaraţie cu privire la inadmisibilitatea unui război nuclear. Daţi-mi voie să subliniez: a fost iniţiativa noastră.
    În ianuarie 2022, cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU au adoptat o declaraţie similară la cel mai înalt nivel, de asemenea la iniţiativa noastră: nu pot exista câştigători într-un război nuclear. Nu trebuie niciodată declanşat. Pentru a ajunge la acest deziderat, Preşedintele Vladimir Putin a propus un summit al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU. Această propunere a fost susţinută de colegii noştri din China şi Franţa. Statele Unite şi Marea Britanie – care întotdeauna face referire la această chestiune – pentru moment blochează acest eveniment important.
    După ce am spus acest lucru, am îndemnat pe toată lumea să aibe mare grijă să nu escaladeze pericolele deja existente. Mă refeream la declaraţia dată de Preşedintele Volodimir Zelensky în februarie, cum că a fost o greşeală că Ucraina a predat arsenalul nuclear şi că este necesar ca bombele să fie obţinute din nou. A fost de asemenea şi o declaraţie a conducerii Poloniei despre disponibilitatea lor de a găzdui bombe nucleare americane pe teritoriul lor, şi multe altele.
    Cumva, media nu a pus întrebări despre declaraţiile date date de Volodimir Zelensky şi conducerea Poloniei, sau despre cea dată de Ministrul de externe al Franţei, Jean-Yves Drian, care a zis deodată: să nu uităm că Franţa are şi ea arme nucleare. La aceste lucruri mă refeream. Când jurnaliştii din Vest scot cuvinte din context şi distorsionează înţelesul celor spuse de mine sau de alţi reprezentanţi ai Rusiei, acest lucru nu le face cinste.
    Întrebare: Acum câteva zile, Preşedintele Vladimir Putin a spus că Rusia ”are arme fără egal”. La ce se referea ?
    Sergey Lavrov: Toată lumea ştie asta bine. Acum trei ani, în timpul discursului către Adunarea Federală, Preşedintele Vladimir Putin a prezentat ultimele inovaţii ruse. În primul rând, acestea includeau armele hipersonice. El a dat o explicaţie deschisă şi detaliată, în care a spus că Rusia a început să le dezvolte după ce Statele Unite s-au retras din Tratatul de Neproliferare a Armelor Balistice. Preşedintele american din acea vreme, George W. Bush, răspunzând la întrebarea de ce ţara lui distruge acest document esenţial care asigura în mare parte stabilitatea globală, a spus preşedintelui Vladimir Putin că se vor retrage din tratat pentru a crea un sistem anti-rachetă împotriva altor ţări decât Rusia. A spus că sunt preocupaţi de Coreea de Nord şi Iran, şi că ”puteţi să luaţi ce măsuri doriţi”. De asemenea, americanii nu vor considera că rachetele noastre sunt proiectate împotriva Statelor UNite.
    Nu am avut de ales, a trebuit să lucrăm la armele hipersonice deoarece ştiam exact că sistemul de apărare anti-rachetă al SUA ar fi fost îndreptat nu înspre Coreea de Nord şi Iran, ci împotriva Rusiei şi apoi a Chinei. Aveam nevoie de arme care erau garantate că vor învinge apărarea anti-rachetă. Altfel, o ţară care deţine sisteme de apărare anti-rachetă şi arme ofensive ar fi tentată să atace prima, gândindu-se că răspunsul militar al celorlalţi va fi suprimat de sistemele lor de apărare anti-rachetă.
    Astfel am ajuns să dezvoltăm aceste arme. Ele sunt descrise în detaliu în publicaţii de specialitate. Nu ascundem că le avem. Am fost chiar dispuşi să purtăm discuţii cu SUA despre includerea sistemelor noi care au fost dezvoltate deja, sau a acelora care vor fi dezvoltate în viitor, în discuţiile privind Tratatul Privind Stabilitatea Strategică, care ar urma să înlocuiască tratatul curent New START. Astăzi americanii au suspendat toate aceste tratative. Ne vom baza pe propriile noastre resurse.
    Întrebare: Când Secretarul-General al ONU, Antonio Guterres, vizita Kiev-ul, oraşul a fost lovit cu rachete. Ce aţi spune către media din Vest şi Preşedintele Volodimir Zelensky, care consideră aceste lovituri ca o provocare la adresa ONU ?
    Sergey Lavrov: Noi am lansat avertismente în mod constant. Când a anunţat începutul operaţiunii militare speciale, Preşedintele Vladimir Putin a spus că se va îndrepta împotriva infrastructurii militare a Ucrainei, folosită pentru a oprima civilii din Estul ţării şi pentru a crea o ameninţare adresa securităţii Rusiei. Ei ştiu foarte bine că atacăm ţinte militare, pentru a depriva pe radicalii ucrainieni şi regimul de la Kiev de oportunitatea de a primi întăriri sub forma armelor şi muniţiilor.
    Apoi, nu l-am auzit pe Preşedintele Volodimir Zelensky să spună un cuvânt despre situaţia care nu are nici legătură cu vreo fabrică militară (oricum s-ar numi) sau cu clădiri militare. Mă refer la loviturile cu rachete Tochka-U în centrul Doneţk-ului în ultimele săptămâni, sau asupra gării civile din Kramatorsk şi din alte câteva locuri, inclusiv Kherson (nu mai departe decât alaltăieri). Motivul acestor lovituri a fost clar pentru a teroriza civilii şi pentru a împiedica pe oamenii ce trăiesc în aceste regiuni să-şi decidă soarta. Majoritatea oamenilor de acolo sunt sătui de oprimarea pe care au suferit-o în toţi aceşti ani din partea regimului de la Kiev, care pe zi ce trece devine o unealtă în mâna neo-naziştilor, a Statelor Unite şi a aliaţilor săi apropiaţi.
    Cei care au venit la putere după o lovitură de stat sângeroasă şi neconstituţională au lansat un război împotriva propriului popor şi împotriva oricărui lucru rusesc, interzicând limba rusă, educaţia în limba rusă şi entităţile ruseşti de media. Au adoptat legi ce promovează teorii şi practici naziste. I-am avertizat. Toate avertismentele noastre au fost întâmpinate cu tăcere. Aşa cum înţelegem acum, pe vremea aceea Vestul condus de Statele Unite deja avea de gând să încurajeze liderii ucrainieni (Petr Poroshenko şi Vladimir Zelensky, cel care a venit după el) în orice mod posibil, în dorinţa lor de a produce ameninţări pentru Rusia.
    Avertismentele noastre lansate în noiembrie şi decembrie 2021, despre nevoia de a opri expansiunea nesăbuită a NATO înspre Est şi de a accepta garanţii de securitate cum că aceste mişcări nu au legătură cu accederea de noi ţări în blocul politico-militar, au fost respinse. Aş zice chiar că răspunsul pe care l-am primit nu a fost foarte politicos: ”Nu e treaba voastră”, ”vom extinde NATO cum vrem noi”, şi ”nu vom cere acordul vostru”.
    În acelaşi timp, regimul ucrainian a adunat aproximativ 10.000 de trupe de-a lungul liniei de conflict cu Donbass-ul şi a intensificat atacurile, prin aceasta încălcând acordurile de la Minsk şi încetarea focului. Nu am avut de ales decât să recunoaştem aceste două republici, să facem o înţelegere de ajutor reciproc cu ei şi, la cererea lor, să îi apărăm de militariştii şi naziştii care înfloresc în Ucraina de azi.
    Întrebare: Aşa vedeţi dvs, în timp ce Volodimir Zelensky zice altfel. El afirmă că denazificarea nu are nici un sens. El este evreu. Naziştii, Azov – sunt foarte puţini (câteva mii). Vladimir Zelensky respinge viziunea dvs. asupra situaţiei. Credeţi că Vladimir Zelensky e un obstacol în calea păcii ?
    Sergey Lavrov: Pentru mine nu e nici o diferenţă ce respinge sau nu respinge Preşedintele Vladimir Zelensky. E la fel de nestatornic ca vântul, precum se spune. El îşi poate schimba optica de câteva ori pe zi.
    L-am auzit spunând că nici măcar nu vor discuta despre demilitarizare şi denazificare în timpul negocierilor de pace. Mai întâi că ei torpilează discuţiile exact cum au făcut opt ani cu acordurile de la Minsk . Apoi, EXISTĂ nazificare în Ucraina: militanţii capturaţi precum şi membrii batalioanelor Azov şi Aidar (şi alte unităţi) poartă pe haine zvastici şi simboluri ale batalioanelor naziste Waffen-SS, sau le au tatuate pe corpuri; ei citesc pe faţă şi promovează Mein Kampf. Argumentul lui este: cum ar putea să existe nazism în Ucraina când el e evreu ? Poate mă înşel dar şi Adolf Hitler avea sânge evreiesc. Asta nu înseamnă nimic. Înţelepţii iudeilor spun că cei mai vehemenţi anti-semiţi sunt de obicei evrei. ”Fiecare familie are oile ei negre”, cum spunem noi.
    În ce priveşte Azov, acum sunt publicate dovezi care confirmă că americanii, şi în special canadienii, au jucat un rol hotărâtor în antrenarea unităţilor ultra-radicale şi clar neo-naziste din Ucraina. În toţi aceşti ani, scopul a fost inserarea neo-naziştilor în trupele regulate ucrainiene. Astfel, luptătorii Azov ar fi urmat să aibe un rol hotărâtor în fiecare unitate de luptă (batalion sau regiment). Am citit astfel de rapoarte în media din Vest. Faptul că batalionul Azov era în mod clar o unitate neo-nazistă a fost recunoscut fără ezitare de Vest până la situaţia de la începutul lui 2022, când au început să-şi schimbe părerile ca la un semnal. Japonia chiar şi-a cerut scuze recent de la batalionul Azov pentru că acum câţiva ani i-au enumerat în lista organizaţiilor teroriste, datorită ideologiei lor neo-naziste.
    Jurnaliştii de la o entitate de presă occidentală l-au intervievat pe Vladimir Zelensky şi l-au întrebat ce părere are despre Azov şi despre ideile pe care Azov le propovăduieşte şi le pune în practică. A spus că sunt multe astfel de batalioane şi că ”sunt ceea ce sunt” (n.n. adică asta-i situaţia). Vreau să subliniez că această expresie – ”sunt ceea ce sunt” – a fost tăiată de jurnalist şi nu a fost incluă în interviul difuzat. Asta înseamnă că jurnalistul înţelege ce spune şi gândeşte această persoană. El se gândeşte cum pot fi neo-naziştii folosiţi pentru a lupta împotriva Rusiei.
    Întrebare: Sunt câteva mii sau poate zeci de mii de militanţi neo-nazişti. Oare prezenţa lor poate scuza denazificarea unei ţări cu o populaţie de 40 de milioane ? Şi alături de trupele ruse luptă astfel de batalioane, precum Grupul Wagner care de asemenea se inspiră din ideile neonaziste.
    Sergey Lavrov: Am discutat de câteva ori despre Grupul Wagner cu cei interesaţi de acest subiect. Wagner e un grup militar privat care nu are nimic de a face cu statul rus. Am explicat acest lucru şi colegilor noştri francezi; ei au început să devină nervoşi când Grupul Wagner s-a înţeles cu conducerea din Mali să procure servicii de securitate. În septembrie 2021, stimatul meu coleg Jean-Yves Le Drian, precum şi Joseph Borell, au zis direct că Rusia nu are ce căuta în Africa, nici ca stat nici aducând companii militare private, deoarece Africa este zona Uniunii Europene şi a Franţei. Asta mi-au spus ei, am redat aproape cuvânt cu cuvânt.
    Am explicat de asemenea situaţia din Libia, ale cărei autorităţi au invitat această companie militară privată în oraşul Tobruk, unde este situat parlamentul libanez. Italia cunoaşte foarte bine situaţia din Libia. Ei (Wagner, n.n.) se află acolo sub aspect comercial, la fel ca în Mali. În Ucraina situaţia este cu totul alta, acolo se află un număr uriaş de mercenari din ţările occidentale. Am impresia că discuţiile despre prezenţa Grupului Wagner în Ucraina nu sunt decât un truc pentru a distrage atenţia de la ce fac colegii noştri din Vest. Situaţia din jurul confruntării de la uzina Azovstal din Mariupol, precum şi dorinţa încăpăţânată şi chiar isterică a Preşedintelui Vladimir Zelensky, a echipei lui şi a protectorilor lor occidentali de a evacua pe toţi acei oameni şi de a-i trimite în Ucraina, poate fi explicată prin faptul că în zonă se află mulţi oameni care ar putea confirma că acolo se află mercenari şi poate chiar ofiţeri activi din armatele vestice, de partea radicalilor ucrainieni.
    Aţi întrebat dacă eliminarea influenţei câtorva zeci (chiar mii) de nazişti merită să pui la risc o ţară cu o populaţie de 40 de milioane. Această întrebare nu e corectă până la capăt. Este o problemă care ţine de interesele fundamentale de securitate ale Rusiei. Vorbim despre asta de câteva zeci de ani. Cu mult înainte de lovitura de stat (din 2014, n.n.), Occidentul a venit în Ucraina (asta era cum 20 de ani) şi au început să le spună că în ajunul fiecăror alegeri trebuie să decidă de care parte de află: a Europei sau a Rusiei. Mai târziu au început să încurajeze iniţiativele pe care conducerea ucrainiană le-a promovat, şi care erau cât mai mult împotriva Federaţiei Ruse posibil. Am menţionat despre persecutarea limbii ruse şi a mediei ruse, închiderea posturilor tv de limbă rusă, interzicerea vânzării oricărui ziar în rusă (atât cele din Rusia cât şi cele publicate în Ucraina), prigonirea Bisericii Ortodoxe Ruse – care este o instituţie sacră în statul şi societatea noastră – şi adoptarea de legi care promovează teorii şi practici naziste. Aceste legi nu sunt adoptate pentru câteva zeci de mii de militanţi din batalioanele radicale, ci pentru toată ţara.
    Vestul Ucrainei a încetat să mai sărbătorească Victoria din Marele Război Patriotic. S-a întâmplat cu mult timp în urmă. Ultimele dezvoltări ale problemei nu au nimic de a face cu asta. Au început să distrugă monumente ale celor care au eliberat Ucraina de nazişti, când au început să sărbătorească precum nişte sărbători naţionale ziua de naştere a celor care au colaborat cu Hitler (Shukhevich, Bandera şi alţii, luptătorii din Waffen-SS). Au început să sărbătorească precum o sărbătoare naţională ziua când a fost creată Armata Insurgenţilor Ucrainieni, care la Tribunalul de la Nuremberg a fost găsită vinovată de colaborare cu naziştii. Acestea s-au întâmplat nu în ultimele două sau trei luni, ci au început cu mulţi ani în urmă. Acestea erau şi înainte de lovitura de stat.
    Lovitura de stat a avut loc a doua zi după ce miniştrii de externe francez şi polonez au garantat o rezolvare paşnică a situaţiei, în februarie 2014 (notă: se pare că cele trei-patru valuri de extindere ale NATO în Europa de Est au avut loc într-o vreme când SUA se aflau în cele mai bune relaţii cu Rusia). În dimineaţa următoare – când opoziţia a răsturnat conducerea ţării, a declarat începutul pentru vânarea preşedintelui, şi a ocupat clădirile administrative – i-am întrebat pe europeni de ce nu-şi folosesc puterea, influenţa şi autoritatea Uniunii Europene pentru a obliga opoziţia să coopereze. Răspunsul a fost de neînţeles: Viktor Ianucovici a părăsit Kiev-ul. Dar au fost mulţi conducători care au părăsit capitala ţării. În acelaşi an 2014, a fost o lovitură de stat în Yemen. Preşedintele Abdrabbuh Mansur Hadi a părăsit şi el capitala. Diferenţa a fost că Victor Ianucovici a părăsit Kiev-ul pentru un alt oraş din Ucraina, în timp ce Abdrabbuh Mansur Hadi a fugit în Arabia Saudită. Din acea vreme şi până recent, pe o perioadă îndelungată de opt ani, întreaga omenire progresistă condusă de liderii europeni liberali au cerut ca Preşedintele Abdrabbuh Mansur Hadi să revină ca lider legitim al Yemen-ului. Dar în Ucraina, când preşedintele a plecat în alt oraş, nu a mai fost nevoie să se mai facă ceva. Am remarcat că prima declaraţie dată de cei care au făcut lovitura de stat a fost despre anularea statului limbii ruse drept limbă regională. Au făcut apel la militanţi înarmaţi (de asemenea ultra-radicali) pentru a lua cu asalt clădirea Consiliului Suprem din Crimeea. Astfel a început totul. Acum nimeni nu vrea să-şi amintească asta. Uniunea Europeană a fost umilită de infractorii care au preluat puterea în Kiev după lovitura de stat, aşa cum UE este acum umilită de eşecul lor de a-şi impune decizia de a crea o comunitate de municipalităţi sârbe în Kosovo. Cu medierea UE, Pristina şi Belgrad au fost de acord cu asta în 2013, dar UE şi-au arătat din nou incompetenţa.
    Întrebare: Care credeţi că e rolul Italiei în situaţia de faţă ?
    Sergey Lavrov: Italia este vârf de lance pentru ţările care nu numai că adoptă sancţiuni împotriva Rusiei, dar de asemenea vin cu tot felul de iniţiative. A fost cu adevărat ciudat pentru mine să văd asta, dar acum ne-am obişnuit cu faptul că Italia poate fi aşa. Am crezut că Italia şi poporul italian au o viziune uşor diferită asupra istoriei lor şi a asupra dreptăţii în lume, că pot face diferenţa între alb şi negru. Nu vreau să fiu inexact, dar în orice caz unele declaraţii făcute de politicieni – ca să nu mai spun de articole din media – merg dincolo de orice graniţă a zonei diplomatice şi politice, şi mult dincolo de graniţa eticii jurnalistice.
    Întrebare: Puteţi să ne spuneţi la ce vă referiţi şi la cine ?
    Sergey Lavrov: Ambasada noastră din Italia ne-a trimis astfel de materiale şi chiar a deschis un proces, deoarece s-a produs o încălcare a legii italiene. Nu vreau acum să intru în detalii sau să repet lucrurile urâte care sunt discutate. Cel puţin nu le asociez cu poporul italian, pentru care am cele mai calde sentimente.
    Întrebare: Să vorbim despre rolul Statelor Unite. Joe Biden continuă să susţină în mod deschis Ucraina, să o aprovizioneze cu bani şi arme; el spune că există un agresor şi că Ucraina este atacată.
    Sergey Lavrov: Am citit multe lucruri în media americană şi europeană despre conexiunile dintre familia lui Joe Biden şi Ucraina, deci atenţia lui la situaţia de faţă nu constituie o surpriză pentru mine. Totuşi, pe lângă interesul personal, nu pot exclude faptul că este vorba şi despre faptul că Washington-ul este conştient de eşecul strategiei lor pe termen lung, de a transforma Ucraina într-o ameninţare reală pentru Federaţia Rusă şi de a se asigura că Ucraina şi Rusia nu sunt unite şi că relaţiile dintre ele nu sunt prietenoase.
    De fapt, aici nu e vorba numai despre Joe Biden. Când Uniunea Sovietică s-a destrămat, toată elita americană a fost ghidată de ”moştenirea ” lui Zbigniew Brzezinsky, care a spus că Rusia fără Ucraina e doar o putere regională, nimic serios. S-au ghidat după această logică atunci când au pompat în Ucraina arme ofensive, încurajând în orice mod posibil militarizarea ei pe o pantă anti-rusească, şi atrăgând-o în zeci de exerciţii militare anuale sub egida NATO. Multe din acele exerciţii au fost desfăşurate în Ucraina. În 90 % din cazuri, au fost direcţionate către Rusia. Acum putem vedea că Statele Unite vor să aducă proiectul lor ”anti-Rusia” (cum a spus Preşedintele Vladimir Putin) la un deznodământ. Auzim din ce în ce mai des declaraţii că ”Rusia trebuie înfrântă”, ”trebuie să învingem Rusia”, ”Ucraina trebuie să câştige”, şi ”Rusia trebuie să piardă”.
    Am acceptat să purtăm discuţii de pace la cererea lui Vladimir Zelensky, şi au început să prindă viteză. În martie, au fost schiţate nişte înţelegeri la o întâlnire a negociatorilor în Istanbul, bazate pe ceea ce Vladimir Zelensky a declarat public. A spus că Ucraina e gata să devină o ţară neutră, nealiniată unui bloc miitar, ne-nucleară, dacă îi sunt furnizate garanţii de securitate. Eram pregătiţi să lucrăm la această fundaţie, având înţelegerea că acordul va stipula că garanţiile de securitate nu se aplică Crimeii şi Donbass-ului, aşa cum au sugerat chiar ucrainienii înşişi. Imediat după această propunere a lor, pe care au semnat-o şi ne-au înmânat-o, şi-au schimbat poziţia. Acum încearcă să poarte tratative într-un alt mod. Mai exact, mai întâi vor să obţină garanţii de securitate de la occident, deşi la început era vorba că aceste garanţii trebuiau acceptate de toate părţile implicate, inclusiv Rusia.
    Când Vladimir Zelensky a zis că era gata pentru statutul Ucrainei de ţară neutră şi nealiniată unui bloc, a făcut un pas serios înainte, pas pe care l-am întâmpinat pozitiv. Totuşi, după aceea, miniştrii lui şi preşedintele Parlamentului Ucrainei au început să spună că ar trebui să primească garanţii de securitate, dar obiectivul aderării la NATO (declarat în constituţia lor) va rămâne. Acum Secretarul General al NATO şi partea britanică au început să spună că dacă ucrainienii vor să păstreze acest obiectiv, au dreptul să o facă. La asta mă refeream.
    Acum nici NATO nu îi mai încap pe americani. Nu au ţinut utimele lor întâlniri conform reglementărilor NATO (o întâlnire pentru susţinerea Ucrainei), ci au adunat pur şi simplu delegaţii, deoarece deciziile în NATO se iau prin conses, iar ei trebuie să decidă asupra chestiunilor în mod rapid şi unilateral.
    Întrebare: Poate comportamentul lor a fost afectat de ce s-a întâmplat în Mariupol şi Bucea. În ambele cazuri, aţi vorbit de o producţie de film, de nişte roluri. Dar, de exemplu, acum câteva zile CNN a dat pe post un video înregistrat de o dronă pe 1 martie, care arată că erau trupe ruse pe acele străzi cu cadavrele. Oare e posibil ca aceste evoluţii să fi provocat o schimbare în viziunea lor ? Cine are dreptate privitor la aceste crime de război ?
    Sergey Lavrov: Noi avem dreptate (n.n. a zis ”există un singur adevăr aici”). Pe 30 martie, trupele ruse au părăsit Bucha. Ziua următoare (pe 31 martie), primarul localităţii Bucea, Anatoly Fedoruk, a proclamat victoria în faţa camerelor tv, spunând că oraşul s-a întors la viaţa normală. După numai trei zile au început să arate fotografii ale acestor cadavre. Nici măcar nu vreau să intru în detalii, pentru că e un fake atât de evident încât orice observator serios vede imediat fake-ul.
    Nu ştiu ce a produs această modificare în optica SUA. Când SUA declară solemn şi dramatic că ”este imposibil să mai suporte toate astea”, nimeni nu-şi aminteşte cum SUA au decis că există o ameninţare pentru securitatea lor la 10.000 de kilometri de graniţa SUA: în Irak, în Afganistan, în Libia, sau în Iugoslavia în 1999. Nimeni nu îşi pune întrebări dacă SUA au dreptul să neutralizeze aceste ameninţări inventate (precum în Irak, unde s-a demonstrat că erau false) în orice mod consideră de cuviinţă.
    Am avertizat de multe ori de-a lungul timpului că SUA ne ameninţă graniţele, că aceasta e o linie roşie; am spus asta de mulţi ani. Ei numai au dat din cap. Dar acum cred că ei s-au gândit că lumea ar trebui să asculttele Franţei şi Prim-Ministrul Italiei au încercat. Cine ar putea declanşa un proces de pace care ar face ca Rusia, Vestul şi Ucraina să semneze un tratat ?e numai ce zice SUA, pentru că liderii NATO şi ai Uniunii Europene au acceptat că stăpânul lor locuieşte la Washington. Iar Washigton-ul a decis că lumea ar trebui să fie unipolară. Dacă citiţi declaraţiile date de Secretarul SUA al Trezoreriei, de exemplu, ei spun asta direct.
    Întrebare: Acum câteva zile, ministerul condus de dvs. a publicat o fotografie cu întâlnirea predecesorului dvs, Andrey Gromyko, cu Papa Paul al VI-lea. Este asta un apel la Papa Francisc să acţioneze ca mediator ?
    Sergey Lavrov: Mă gândesc că a fost pur şi simplu aniversarea întâlnirii lor. Ministerul de Externe postează pe conturile lor de social media fotografii de la evenimente de acum 20, 30, 40 de ani .
    Întrebare: Cine poate aduce pacea ? Există o astfel de persoană, institut, sau ţară ? Preşedintele Turciei, Preşedintele Franţei şi Prim-Ministrul Italiei au încercat. Cine ar putea declanşa un proces de pace care ar face ca Rusia, Vestul şi Ucraina să semneze un tratat ?
    Sergey Lavrov: Este o întrebare bună, dar venită tardiv. Toate problemele ar fi putut fi rezolvate de Petr Poroshenko, care a fost ales în 2014 cu sloganul ”Pace în Donbass”. După ce a ajuns preşedinte, a declanşat războiul. Ar fi putut fi rezolvate de Vladimir Zelensky. În timpul campaniei electorale, s-a prezentat ca ”preşedintele păcii”. În decembrie 2019, a promis că va aplica acordurile de a Minsk şi că va adopta o lege care să acorde un statut special Donbass-ului în cadrul integrităţii teritoriale neafectate a Ucrainei. A avut toate şansele. A avut toate pârghiile, normale şi extraordinare.
    Vladimir Zelensky a ales să spună în mod public şi arogant că nu va respecta niciodată acordurile de la Minsk, deoarece pretindea că asta ar însemna căderea naţiunii şi a statului ucrainian. Toţi cei de la Consiliul de Securitate ONU care au redactat şi au aprobat acordurile de la Minsk nu au avut nici o reacţie. Au spus că el ar putea înceta să le implementeze dacă aşa doreşte, dar Rusia trebuie să continue să le aplice. Acesta e cel care ar fi putut aduce pacea.
    Vladimir Zelensky ar putea aduce şi acum pacea dacă încetează să dea ordine ilegale către batalioanele lui neo-naziste, dacă îi forţează să elibereze pe toţi civilii şi să nu se mai împotrivească.
    Întrebare: Vreţi ca Vladimir Zelensky să se predea ? Este aceasta condiţia pentru pace ?
    Sergey Lavrov: Nu cerem ca el să se predea. Cerem ca el să dea ordin trupelor să elibereze civilii şi să nu se mai împotrivească. Scopul nostru nu include schimbarea de regim în Ucraina. Asta e specialitatea Statelor Unite. Ei fac asta peste tot în lume.
    Vrem ca oamenii din Estul Ucrainei să se afle în siguranţă, astfel încât să nu fie ameninţaţi de militarizare şi nazificare; vrem să ne asigurăm că din teritoriul ucrainian nu emană nici o ameninţare pentru Federaţia Rusă.
    Întrebare: Italia e îngrijorată că Rusia suspendă livrările de gaz. Ce se întâmplă ?
    Sergey Lavrov: Se întâmplă un lucru simplu, un lucru despre care, dintr-un anumit motiv, nu vor să vorbească toţi criticii acţiunilor noastre şi toată lumea care ne condamnă. Nouă ne-au fost furaţi bani (aproximativ 300 miliarde de dolari). Au fost pur şi simplu furaţi. O mare parte din sumă era plata pentru livrările de gaz şi petrol. Acest lucru a fost posibil numai pentru că Gazprom trebuia să păstreze banii în conturi din băncile vestice (confom regulilor voastre). Au vrut să pedepsească Rusia, aşa că i-au furat.
    Acum ei sugerează ca noi să continuăm să facem comerţ ca până acum, iar banii să rămână în conturile lor. Vor fura din nou banii când vor dori asta. Acesta e motivul. Cumva, nimeni nu vorbeşte despre asta. Ce s-a întâmplat cu jurnalismul onest ?
    Ceea ce propunem noi este ca stocurile să se considere că au fost plătite nu când Gazprombank primeşte euro sau dolari, ci când ei sunt convertiţi în ruble, care nu pot fi furate. Despre asta e vorba. Partenerii noştri ştiu asta foarte bine. De remarcat că nimic nu se schimbă pentru cumpărători. Ei plătesc în continuare sumele specificate în contracte în euro sau dolari. Banii sunt convertiţi după aceea.
    Nu avem nici un drept să ne dezamăgim poporul şi să permitem celor din Vest să continue cu furăciunile lor.
    Întrebare: Există multe speculaţii în Vest despre starea de sănătate a preşedintelui Putin.
    Sergey Lavrov: Despre acest subiect vă rog să-i întrebaţi pe liderii străini care au vorbit recent cu Preşedintele Putin, inclusiv secretarul-general al ONU. Mă gândesc că veţi vedea despre ce e vorba.
    Întrebare: Se apropie 9 mai. Veţi sărbători victoria asupra nazismului în 1945. Moscova va ţine o paradă. Ce se va întâmpla cu această ocazie ? Oare sfârşitul ”războiului” e aproape ?
    Sergey Lavrov: Exista o tradiţie în Uniunea Sovietică, să se facă ceva puternic şi zgomotos pentru o anumită sărbătoare. Acţiunile noastre în Ucraina se concentrează exclusiv pe obiectivele pe care le-am menţionat. Acestea au fost anunţate de preşedintele Vladimir Putin: de a proteja civilii şi de a le asigura securitatea; de a neutraliza ameninţările faţă de ei şi faţă de Rusia cu privire la armamentul ofensiv şi nazificare, subiecte pe care Vestul încearcă din greu să le minimizeze.
    Am văzut ştiri pe NBC şi am citit revista americană National Interest. Acolo încep să apară articole serioase, care avertizează SUA să nu-şi facă de lucru cu naziştii cum a făcut în 1935-1938.
    Întrebare: Oare conflictul se va încheia pe 9 mai ? Există vreun motiv să sperăm că se va termina ?
    Sergey Lavrov: Militarii noştri nu-şi vor organiza în mod artificial acţiunile în jurul unei anumite zile, mă refer inclusiv la Ziua Victoriei. Vor celebra în mod solemn 9 mai, cum facem de fiecare dată. Ne vom aminti de toţi cei care au murit pentru a elibera Rusia, fostele republici sovietice şi Europa de ciuma nazistă.
    Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde în primul rând de nevoia de a minimiza riscul pentru civili şi personalul militar rus.

    – Sfârşit trancript –

  2. “NATO” actual este o armata efeminizata , nu rezista nici o săptămână unui război convențional (de nuclear nu vorbim). iar dacă PLA (chinezii) trimit câteva milioane de “voluntari” Parusía e aproape..

  3. USA = Ucigași, Sataniști, AntiHriști! Noi românii, intrând in NATO (Nosferatu, Asasini, Tartori și Otrăvitori…) ne-am năimit Armatei Intunericului devenind niște diavolași-trepăduși pe la curtea lui Scaraoțchi!
    Pentru rugăciunile sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi ratăcitul popor Român și ne intoarce de pe căile Pierzării pe cararea cea strâmtă și Dreaptă pe care au urmat-o, cu Mare Mila Ta și binecredincioșii strămoșii noștri, spre indreptarea, iertarea și Mântuirea sufletelor noastre. Amin!
    Forța Rusia, scapă-ne de sataniștii ăștia (uenatostanul elgibiticurist)!!!!!

    1. @Necula Marius
      Deocamdată la orizont nu-i Rusia pravoslavnică, ci altceva. Dar după un timp și acea Rusie pravoslavnică se va arăta. Acea Rusie pravoslavnică nu va face rău României, asta e clar. Dar până atunci să ne ținem tari pentru cele care vor veni spre curățarea leprei de pe români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button