Știrea e mai veche, dar soluția găsită de greci ne poate fi de mare ajutor pentru foametea ce se preconizează, după această criză economică ce o traversăm. Iată știrea:
Un oras din Grecia a renuntat la moneda unica europeana. Locuitorii nu s-au intors la drahme, ci au adoptat TEM-ul. O moneda virtuala, pe care fiecare localnic o primeste daca da la schimb un produs. Cu alte cuvinte, un troc modern care se raspandeste cu rapiditate in toata tara, greu lovita de criza financiara.
Oricine merge in piata centrala din orasul-port Volos din Grecia trebuie sa stie din start ca nu are nevoie. de un leu. Sau euro. Sau orice alt moneda cunoscuta. Zarzavaturile, fructele, carnea, totul se vinde aici pe baza de troc. Unul modern insa. Cumparatorii trec prima data pe la o taraba speciala unde ofera ei anumite produse.
Acestea sunt evaluate, iar valoarea este introdusa intr-un calculator care le spune apoi cati TEMI primesc la schimb. TEM-ul este practic noua moneda locala, iar un TEM este echivalentului unui euro.
Din momentul in care a inceput, aceasta retea a strans peste 800 de membri si creste pe zi ce trece.
Trocul modern a trecut insa de granitele imaginare ale unei piete. De exemplu, in Volos, parintii care nu isi mai permiteau sa-si trimita copiii la gradinita pot plati acum cu TEM, in loc de Euro. Ideea a declansat acum alte sisteme de troc in toata tara.
Nu cumva este o mare capcană, fiind vorba despre o monedă virtuală?
pimul pas spre „digitalizarea” veniturilor si creditul de cetatean. sa spunem ca ai un inel de aur. il dai si obtii tem, cu care cumperi potol…apoi? apoi ce faci? si daca nu mai ai energie…ce faci? cine evalueaza si cu cat…o mare teapa spre absurda #lume noua.
Este vorba de moneda locala. Sunt zeci de exemple in intreaga lume, s-a practicat si in timpul crizei din 1929. Se poate practica si in Romania unde exista ,,foame de bani” fiindca banii sunt bani camataresti debt-money, emiti bani doar daca te imprumuti in dolari