X

Stați pe loc și priviți cum se sinucide Europa

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Dacă scopul SUA este să zdrobească economia Rusiei cu sancțiuni și izolare, de ce se află Europa într-o cădere liberă economică?

Concurența Washingtonului cu Rusia, în creștere, este atât de acerbă, încât este dispusă să sacrifice Europa.

Spectacolul uluitor al Uniunii Europene (UE) care comite hara-kiri cu încetinitorul este ceva pentru istorie. Ca un remake ieftin al lui Kurosawa, filmul este de fapt despre demolarea UE detonată de SUA, completă cu redirecționarea unor exporturi cheie de mărfuri rusești către SUA, în detrimentul europenilor.

Ajută să avem o a cincea editorialistă plasată strategic – în acest caz uimitor de incompetentă șefa Comisiei Europene, Ursula von der Layen – cu anunțul ei strident despre un nou pachet de sancțiuni zdrobitoare: navele rusești interzise din porturile UE; companiile de transport rutier din Rusia și Belarus le-au interzis intrarea în UE; nu mai importuri de cărbune (peste 4,4 miliarde de euro pe an).

În practică, asta se traduce prin faptul că Washingtonul îi scutură pe cei mai bogați clienți/marionete ai săi occidentali. Rusia, desigur, este prea puternică pentru a putea contesta direct militar, iar SUA au mare nevoie de unele dintre exporturile sale cheie, în special de minerale. Așadar, americanii vor împinge în schimb UE să impună sancțiuni din ce în ce mai mari care le vor prăbuși în mod intenționat economiile naționale, permițând în același timp SUA să culeagă totul.

Referitor la consecințele economice catastrofale care urmează, resimțite de europeni în viața lor de zi cu zi (dar nu de cei mai bogați cinci procente): inflația care devorează salariile și economiile; iarna viitoare facturile la energie vor avea un mare imapct; produse care dispar din supermarketuri; rezervările de vacanță aproape înghețate. Le Petit Roi Emmanuel Macron din Franța – care se confruntă probabil cu o surpriză electorală urâtă – a anunțat chiar: „sunt posibile bonuri de mâncare ca în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Avem Germania care se confruntă cu întoarcerea fantomei hiperinflației de la Weimar. Președintele BlackRock, Rob Kapito, a spus, în Texas, „pentru prima dată, această generație va intra într-un magazin și nu va putea obține ceea ce își dorește”. Fermierii africani nu își pot permite deloc îngrășământ în acest an, reducând producția agricolă cu o cantitate capabilă să hrănească 100 milioane de oameni.

Zoltan Poszar, fostul guru al Fed-ului New York și al Trezoreriei SUA, actualul mare vizir al Credit Suisse, a fost pe val, subliniind modul în care rezervele de materii prime, (și, aici, Rusia nu are rival) vor fi o caracteristică esențială a ceea ce el numește Bretton Woods III (deși , ceea ce este proiectat de Rusia, China, Iran și Uniunea Economică Eurasia este un post-Bretton Woods).

Poszar remarcă că războaiele, din punct de vedere istoric, sunt câștigate de cei care au mai multe provizii de hrană și energie, în trecut pentru a alimenta caii și soldații; astăzi pentru a hrăni soldații și rezervoarele de combustibil și avioanele de luptă. China, de altfel, a adunat stocuri mari din aproape orice.

Poszar semnalează că sistemul nostru actual Bretton Woods II are un impuls deflaționist (globalizare, comerț deschis, lanțuri de aprovizionare just-in-time), în timp ce Bretton Woods 3 va oferi un impuls inflaționist (deglobalizare, autarhie, tezaurizare de materii prime) de aprovizionare, lanțuri și cheltuieli militare suplimentare pentru a putea proteja ceea ce va rămâne din comerțul maritim.

Implicațiile sunt desigur copleșitoare. Ceea ce este implicit, în mod amenințător, este că această stare de lucruri poate duce chiar la al treilea război mondial.

Rublegas sau LNG american?

Masa rotundă din Rusia Valdai Club a condus o discuție esențială de experți despre ceea ce noi, cei de la The Cradle, am definit Rublegas – adevăratul schimbde joc geoeconomic din centrul erei post-petrodolar. Alexander Losev, membru al Consiliului Rus de Politică Externă și de Apărare, a oferit contururile tabloului de ansamblu. Dar era de latitudinea lui Alexey Gromov, directorul șef al Energiei al Institutului de Energie și Finanțe, găsi miezul problemei cruciale.

Rusia, până acum, vindea Europei 155 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an. UE promite retoric că va scăpa de ea până în 2027 și va reduce oferta până la sfârșitul lui 2022 cu 100 de miliarde de metri cubi. Gromov a întrebat „cum” și a remarcat: „orice expert nu are niciun răspuns. Cea mai mare parte a gazelor naturale din Rusia este transportată prin conducte. Acesta nu poate fi înlocuit pur și simplu cu gaz natural lichefiat (GNL).”

Răspunsul ridicol european a fost „începeți să economisiți”, ca în „pregătiți-vă să ă fie mai rău” și „reduceți temperatura în gospodării”. Gromov a remarcat că, în Rusia, „22 până la 25 de grade iarna este normal. Europa promovează 16 grade ca fiind „sănătoase” și poartă pulovere noaptea.”

UE nu va putea obține gazul de care are nevoie din Norvegia sau Algeria (care privilegiază consumul intern). Azerbaidjanul ar putea furniza cel mult 10 miliarde de metri cubi pe an, dar „va dura 2 sau 3 ani” să se întâmple.

Gromov a subliniat„nu există un surplus pe piață astăzi pentru SUA și Qatar LNG” și că prețurile pentru clienții asiatici sunt întotdeauna mai mari. Concluzia este că „până la sfârșitul anului 2022, Europa nu va putea reduce semnificativ” ceea ce cumpără de la Rusia: „s-ar putea reduce cu 50 miliarde de metri cubi, maxim”. Și prețurile pe piața spot vor fi mai mari – cel puțin 1.300 USD pe metru cub.

O evoluție importantă este că „Rusia a schimbat deja lanțurile logistice de aprovizionare în Asia”. Acest lucru este valabil și pentru gaz și petrol: „Puteți impune sancțiuni dacă există un excedent pe piață. Acum există un deficit de cel puțin 1,5 milioane de barili de petrol pe zi. Ne vom trimite proviziile în Asia – cu o reducere.” În prezent, Asia plătește deja o primă, de la 3 la 5 dolari mai mult pe baril de petrol.

Despre transporturile de petrol, Gromov a comentat de asemenea chestiunea cheie a asigurărilor: „Primele de asigurare sunt mai mari. Înainte de Ucraina, totul era bazat pe sistemul Free on Board (FOB). Acum, cumpărătorii spun „nu vrem să ne asumăm riscul de a vă duce încărcătura în porturile noastre”. Așa că aplică sistemul Cost, Insurance and Freight (CIF), în care vânzătorul trebuie să asigure și să transporte mărfurile. Desigur, asta are un impact asupra veniturilor.”

O problemă absolut esențială pentru Rusia este cum să facă tranziția către China ca client cheie de gaz. Este vorba despre Puterea Siberiei 2, o nouă conductă de 2600 km cu originea în câmpurile rusești de gaze Bovanenkovo ​​și Kharasavey din Yamal, în nord-vestul Siberiei – care va atinge capacitatea maximă abia în 2024. Și, în primul rând, interconexiunea prin Mongolia trebuie să fie construită – „avem nevoie de 3 ani pentru a construi această conductă” – așa că totul va fi pus în aplicare abia în jurul anului 2025.

În conducta Yamal, „majoritatea gazului se duce în Asia. Dacă europenii nu mai cumpără, putem redirecționa.” Și apoi este proiectul Arctic LNG 2 – care este chiar mai mare decât Yamal: „prima fază ar trebui să se termine în curând, este gata în proporție de 80%. O problemă suplimentară poate fi pusă de „ne-prietenii” rușilor din Asia: Japonia și Coreea de Sud. Infrastructura GNL produsă în Rusia depinde încă de tehnologii străine.

Acesta este ceea ce îl face pe Gromov să constate că „modelul economiei bazate pe mobilizare nu este atât de bun”. Dar cu asta trebuie să se ocupe Rusia cel puțin pe termen scurt și mediu.

Aspectele pozitive sunt că noua paradigmă va permite „mai multă cooperare în cadrul BRICS (economiile emergente din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud care se întâlnesc anual din 2009);” extinderea Coridorului Internațional de Transport Nord-Sud (INSTC); și mai multă interacțiune și integrare cu „Pakistan, India, Afganistan și Iran”.

Numai în ceea ce privește Iranul și Rusia, schimburile în Marea Caspică sunt deja în lucru, deoarece Iranul produce mai mult decât are nevoie și urmează să sporească cooperarea cu Rusia în cadrul parteneriatului lor strategic consolidat.

Geoeconomie hipersonică

Era la latitudinea expertului chinez în energie Fu Chengyu să ofere o explicație concisă a motivului pentru care eforturile UE de a înlocui gazul rusesc cu GNL american este, ei bine, un vis. În esență, oferta din SUA este „prea limitată și prea costisitoare”.

Fu Chengyu a arătat că un proces lung și complicat depinde de patru contracte: între dezvoltatorul de gaze și compania GNL; între compania GNL și compania cumpărătoare; între cumpărătorul de GNL și compania de marfă (care construiește nave); și între cumpărător și utilizatorul final.

„Fiecare contract”, a subliniat el, „ia mult timp pentru a se încheia. Fără toate aceste contracte semnate, nicio parte nu va investi – fie că este vorba de investiții în infrastructură sau în dezvoltarea zăcămintelor de gaze.” Așadar, livrarea reală a GNL american în Europa presupune că toate aceste resurse interconectate sunt disponibile – și se mișcă ca un ceas.

Verdictul lui Fu Chengyu este dur: această obsesie a UE de a renunța la gazul rusesc va provoca „un impact asupra creșterii economice globale și a recesiunii. Își presionează propriul popor și lumea. În sectorul energetic, toți vom fi prejudiciați.”

A fost destul de lămuritor să juxtapunem viitoarea turbulență geoeconomică (obsesia UE de a ocoli gazul rusesc și declanșarea Rublegas) cu motivele reale din spatele Operațiunii Z din Ucraina, complet ascunse de presa și analiștii occidentali.

Un vechi profesionist din Deep State din SUA, acum pensionat și destul de familiar cu funcționarea interioară a vechiului OSS, precursorul CIA, până la demența neoconservatoare de astăzi, a oferit câteva perspective serioase:

Toată problema Ucrainei este legată de rachete hipersonice care pot ajunge la Moscova în mai puțin de patru minute. SUA le vor acolo, în Polonia, România, Țările Baltice, Suedia, Finlanda. Aceasta este o încălcare directă a acordurilor din 1991 conform cărora NATO nu se va extinde în Europa de Est. Statele Unite nu au rachete hipersonice acum, dar ar trebui sa le aibă peste un an sau doi. Aceasta este o amenințare existențială pentru Rusia. Așa că au trebuit să meargă în Ucraina pentru a opri asta. Următoarele vor fi Polonia și România, unde au fost construite lansatoare în România și se construiesc în Polonia.”

Dintr-o perspectivă geopolitică complet diferită, ceea ce este cu adevărat grăitor este că analiza sa se întâmplă să coincidă cu geoeconomia lui Zoltan Poszar: „SUA și NATO sunt total beligerante. Acest lucru reprezintă un pericol real pentru Rusia. Ideea că războiul nuclear este de neconceput este un mit. Dacă te uiți la bombardamentul incendiar de la Tokyo împotriva Hiroshima și Nagasaki, mai mulți oameni au murit în Tokyo decât în Hiroshima și Nagasaki. Aceste orașe au fost reconstruite. Radiația dispare și viața poate reporni. Diferența dintre bombardarmentul incendiar și bombardamentul nuclear este doar eficiența. Provocările NATO sunt atât de extreme, încât Rusia a trebuit să-și pună rachetele nucleare în stare de alertă. Aceasta este o chestiune extrem de serioasă. Dar SUA au ignorat.”

Traducerea Karen Smith din The Cradle

invictuswebmedia.com

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Si cand te gandesti ca, la aceasta amenintare a organizatiei sataniste NATO, pe care Rusia o vede pe buna dreptate ca o chestiune de viata si de moarte, in Romania de astazi, pe langa propagandistii vanduti(pe bani grei) Vestului, exista atatia cretini cu acte care afirma cu o superioritate tâmpa: “lasa ba, nu va faceti griji, ca NATO ne apara si de loviturile nucleare ale Rusiei”! Si care vor trece instantaneu, de la viata la starea de cenusa radioactiva, fara sa stie vreodata ce i-a lovit!

    1. Ăstor iluzionați de *nordiști*, le-aș recomanda profețiile părinților români Argatu, Boca și altele mai vechi (părinți moldoveni), despre soarta țării -Moldova,Bucureștii, Muntenia, Ardealul, Dobrogea – pustiire până către Râmnicul Vâlcei; Bucureștii pe jumătate dărâmat și cealaltă jumătate, aflat ca după un atac masiv cu armă neutronică–toate obiectele intacte și oamenii *disparuți*; Ardealul ocupat, Dobrogea *măturată* de ruși, în drumul lor către Ierusalim.
      Da* las* că ne apără Anglia și America- ziceau țărăniștii și umbrela naț-o– zic cei de azi !

      1. Da, desigur,
        O să dispară toată lumea
        Iar Măreața Rusie,
        Mama Rusie,
        Balșoi Rusia,
        O să zboare singură prin cosmos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button