Șansă istorică de a deveni lideri: România stă pe peste 200 miliarde m3 de gaze naturale și pe peste 300 tone de aur, 3700 tone de argint, plus alte elemente rare

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Expertul în energie Dian Popescu afirmă răspicat pe pagina sa de Facebook ca României îi trebuie urgent o strategie energetică, având o șansa unica pentru reindustrializare.

„Trebuie să reîncepem exploatarea aurului, argintului și a metalelor rare pe care România încă le deține. În contextul in care U.E, încercă decuplarea de la gazele, petrolul și resursele minerale din Federația Rusa, România poate deveni un actor important în economia Europei. Cu estimări de peste 200 miliarde m3, gaze naturale (terestru, gaze de șist, cât și cele din Marea Neagra), România poate fi o atracție pentru marii investitori din petrochimie, industria îngrășămintelor… etc, dezvoltând noi locuri de muncă.

Numai la Roșia Montană estimările făcute de specialiști din afara României, au arătat ca avem peste 300 tone de aur, 3700 tone de argint, plus alte elemente rare. O simplă aplicare a legii Offset, punând la dispoziție aceste metale la prețuri rezonabile tuturor celor care vor deschide capacitați de producție în domeniul electronicii (calculatoare, telefoane…etc), si a industriei electrotehnice, creând noi locuri de munca si posibilitate reveniri în țara a copiilor noștri pentru a lucra în aceste fabrici.

Nu vreau sa devenim povestitori, dar toate aceste resurse despre care vorbesc nu mai pot fi exploatate de către România, nu mai avem capacitatea, nici tehnologică și nici financiară. Ca atare, trebuie sa apelăm la marile companii din domeniu, dar negocierile trebuie făcute publice astfel în cât populația să vadă ce câștigă statul român, ce face statul cu aceste câstiguri pe un program bine stabilit. Nu trebuie să mai ascundem câștigurile în așa zise ‘redevențe, taxări și suprataxări’.

Aceste resurse extrase (gaze, petrol, aur, argint și alte metale rare), trebuie împărțite cu statul român. Partea noastră din aceste resurse s-o folosim in reindustrializarea României, exemplele vi le-am dat mai sus.Acestă strategie nu se poate face cu sinecuri politice în companiile statului, trebuie să rechemăm de acasă specialiștii care au făcut acest lucru o lungă perioadă de timp și cunosc aceste domenii.Am dat câteva exemple, în realitate există mult mai multe oportunități în noul context global.”, mai spune Popescu.

8 thoughts on “Șansă istorică de a deveni lideri: România stă pe peste 200 miliarde m3 de gaze naturale și pe peste 300 tone de aur, 3700 tone de argint, plus alte elemente rare”

  1. Da…dar fara exploatare de genul 80% Uie și 20% pentru ROMÂNIA…
    Raportul sa fie invers adică 80% ROMANIA și 20% alte țări … chiar nu avem nevoie de contracte cu UIE !
    Și ar fi mai Bine Stapini la noi in Țară.

    1. Exista si exploatare a aurului fara cianuri. Preferam sa stam cu aurul ingropat, cu gazele neexploatate,etc. Mai stiti povestea cu frica de drobul de sare?

    2. Bravo ! Asta voiam sa spun si eu ! Pentru că locurile de unde se vor exploata vor deveni iad, vor fi sterse de pe pământ !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X