X

Spectrul care l-a bântuit pe Biden în timp ce se îndreaptă spre granița cu Ucraina

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Operațiunea specială rusă ar putea, până la urmă, să se îndrepte spre încheierea cu succes

 

Printr-o ciudată coincidență, fostul secretar de stat american Madeline Albright a murit în timp ce președintele Joe Biden călătorea cu Air Force 1 în drum spre Europa, în ceea ce este probabil cea mai importantă misiune diplomatică a președinției sale. 

Așteptarea generală este ca Biden, în vârstă de 80 de ani, să îndeplinească personal o misiune de a convinge aliații europeni ai SUA că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar trebui să intervină într-un fel în criza din Ucraina. Și, în mod ironic, Madeline Albright a fost coregraful ideii că, în era post-război rece, NATO ar trebui să se reinventeze și să se transforme în organizație de securitate globală. Albright, la fel ca majoritatea diplomaților americani de origine est-europeană, s-a dedicat cu patimă în NATO. Ea a susținut intervenția militară brutală a alianței în Iugoslavia în 1999 și ar fi susținut o intervenție în Ucraina.

Încercarea Casei Albe este că Biden va discuta despre sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Dar posibilitatea unor noi restricții a scăzut în urma reuniunii miniștrilor de externe și ai apărării din UE de luni, unde a fost luată decizia de a amâna noi sancțiuni.

În schimb, ședința UE a evaluat că discuțiile în curs dintre Ucraina și Rusia ar trebui să continue și chiar dacă previziunile optimiste ar putea să nu fie complet corecte, deoarece discuțiile sunt provocatoare, partea bună este că niciuna dintre părți nu s-a plâns de vreun impas în negocieri până acum.

Este de imaginat că Biden călătorește în Europa nu pentru a discuta despre sancțiuni mai dure (ceva de care ar fi putut la fel de bine să le gestioneze într-o videoconferință), ci pentru a explora potențialul angajament al NATO în conflictul ruso-ucrainean, pentru care participarea sa devine absolut esențială.

Așa cum stau lucrurile, există multe posibilități ca un conflict prelungit în Ucraina și Rusia să predomine în cele din urmă. Un astfel de scenariu este extrem de dăunător pentru Biden din punct de vedere politic în SUA. Biden se confruntă cu critici interne atât pentru eșecul său de a preveni conflictul, cât și pentru că a fost ineficient în blocarea avansului Rusiei.

În timp ce retorica SUA acuză Rusia pentru „crime de război” și criza umanitară din Ucraina, între altele, capitalele lumii văd asta ca o confruntare geopolitică între Statele Unite și Rusia. În afara taberei vestice, comunitatea mondială refuză să impună sancțiuni împotriva Rusiei sau chiar să demonizeze acea țară.

Comunitatea mondială evită să ia parte între SUA și Rusia. Declarația de la Islamabad, emisă miercuri, după cea de-a 45-a întâlnire a miniștrilor de externe ai celor cincizeci și șapte de membri ai Organizației Conferinței Islamice, a refuzat să aprobe sancțiuni împotriva Rusiei și, în schimb, a sfătuit încetarea ostilităților în Ucraina, evitarea pierderii de vieți, sporirea asistenței umanitare și un „avans în diplomație” – aproape la fel ca poziția Chinei și Indiei.

Nici o singură țară de pe continentul african și din regiunea Asia de Vest, Asia Centrală, Asia de Sud și de Sud-Est nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei. În urma unei vizite la Hanoi, premierul malaezian Ismail Sabri Yaakob a declarat: „Am discutat despre conflictul ruso-ucrainean și am convenit că Malaezia și Vietnamul vor rămâne neutre în această problemă. În ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, noi nu le susținem. Părțile nu susțin sancțiuni unilaterale; recunoaștem doar restricțiile care ar putea fi impuse de Consiliul de Securitate al ONU”. Acesta este consensul și în cadrul ASEAN.

Interesant este că ministrul de externe Wang Yi și consilierul chinez a fost invitatul principal la întâlnirea OCI de la Islamabad. În declarațiile sale, Wang Yi a spus: „China sprijină Rusia și Ucraina în continuarea discuțiilor lor de pace și speră că discuțiile vor duce la încetarea focului, să pună capăt luptei și să aducă pacea. Dezastrele umanitare ar trebui evitate, iar răspândirea crizei ucrainene ar trebui prevenită pentru a nu afecta și nu prejudicia drepturile și interesele legitime ale altor regiuni și țări.”

Comunicatul de presă al ministerului chinez de externe despre întâlnirea lui Wang Yi cu ministrul de externe al Arabiei Saudite Faisal bin Farhan Al Saud a spus: „În ceea ce privește problema Ucrainei, cele două părți au convenit că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor ar trebui respectate și preocupările lor rezonabile de securitate ar trebui luate în serios. Este imperativ să se prevină orice criză umanitară, să se mențină procesul de discuții de pace și să se rezolve conflictele prin dialog și negociere. Ambele părți au subliniat că toate țările au dreptul să emită judecăți independente, să reziste presiunii externe și să nu fie de acord cu logica simplă a „alb sau negru” și „prieten sau dușman”.

Din nou, comunicatul de presă chinez referitor la întâlnirea lui Wang Yi cu omologul său egiptean Sameh Shoukry a spus, printre altele, „Cele două părți au făcut un schimb de opinii cu privire la problema Ucrainei și au convenit să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor și să rămână angajate într-un acord global soluție la criza actuală. Shoukry a spus că Egiptul se opune ca unele țări să exercite presiuni asupra Chinei și susține întărirea cooperării, mai degrabă decât escaladarea confruntării.”

În mod curios, patru miniștri de externe din Asia de Vest au călătorit săptămâna trecută la Moscova pentru a discuta despre cooperarea bilaterală – dintre Qatar, Iran, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Cu toate acestea, rezultatul vizitei lui Biden în Europa va avea o influență semnificativă asupra conflictului din Ucraina. Dacă Biden reușește să obțină sprijin european pentru propunerea sa de intervenție a NATO în Ucraina, conflictul ar putea escalada dramatic într-un război mondial care implică arme nucleare.

Va împinge Biden poziția? Se pare că nu este dispus să riște. Biden pare să aibă și un Plan B. El a programat o vizită separată la Varșovia. Polonia are într-adevăr partea sa justă de Rusofobie și a tras cureaua pentru o formă de implicare în Ucraina.

Miezul problemei este că Polonia are de asemenea ceva de făcut. Părți ale Poloniei cuprind granițele vestice de astăzi, amestecate din punct de vedere etnic, ale Ucrainei – regiunile Jytomyr, Hmelnytskyi și Lviv. Dacă Ucraina se fragmentează sau se prăbușește în urma înfrângerii, cu siguranță Polonia va profita de ocazia de a-și recupera teritoriile pierdute. Hiperactivismul Poloniei asupra Ucrainei este de la sine înțeles.

De altfel, în ultimele zile, fostul ministru de externe polonez Radoslaw Sikorski și viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereșciuk au acuzat ambii Budapesta că încearcă să pună mâna pe regiunea Transcarpatică a Ucrainei, în mare parte populată de unguri. Marți, Sikorski a afirmat într-un tweet că premierul ungar Viktor Orbán și președintele Vladimir Putin au ajuns la un acord secret privind împărțirea Ucrainei!

În aceeași zi, Iryna Vereshchuk s-a plâns într-o postare pe Facebook: „Modul în care conducerea ungară a tratat Ucraina în ultima vreme este chiar mai rău decât unele dintre statele satelit ruse din fosta Uniune Sovietică. Ungaria nu susține sancțiunile. Ei nu furnizează arme. Nu permit tranzitul proviziilor de arme din alte țări. Ei spun „nu” practic la orice.”

Biden nu poate decât să exploreze cu conducerea poloneză posibilități care nu ajung la o intervenție totală a NATO în Ucraina. Spectrul care bântuie administrația Biden, în ciuda aroganței si fanfaronadei sale mediatice, este că operațiunea specială rusă ar putea, până la urmă, să avanseze puțin câte puțin spre încheierea cu succes, creând o mare zonă tampon de regiuni de pe malul est al râului Nipru și câștigând controlul asupra Coastei Mării Negre care interzice accesul navelor NATO.

Andrzej Duda și Biden

Polonia devine o parte cheie într-un astfel de rezultat, iar Washingtonul consideră cu siguranță Varșovia ca interlocutorul său numărul unu în situația în curs de dezvoltare, deoarece soarta Ucrainei este în joc.

Traducerea Karen Smith din Aletho News

invictuswebmedia.com

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Cea mai credibilă versiune a împărțirii ucrainei( profeșită de părinți ruși ,greci și români) mi se pare: linia Niprului ca nouă graniță a FR; teritoriile anexate Ucrainei de Stalin și urmașii la tronul rus, redate țărilor din care făceau parte înainte de 1938; întreg litoralul actual ucrainian va fi preluat de ruși( o fâșie de 150-250 km în adâncime); noua Ucraina redusă la zona centrală fără acces la mare și mai ales, nemembră a alianței nordului; un fel de zonă tampon pe care rușii întotdeauna au dorit-o pentru strategia lor de apărare; rușii nu ne vor înapoia Bugeacul, pentru a rămâne în cărți pe Convenția Dunării-chiar dacă nu mai e cale de transport strategică. Nu va dura mult noua ordine zonală; rușii vor ataca Turcia în apărarea Greciei. Așa că semnalul rm 3 va fi acest atac rusesc, un casus beli din Balcani-posibil Kosovo.

  2. “premierul ungar Viktor Orbán și președintele Vladimir Putin au ajuns la un acord secret privind împărțirea Ucrainei!”

    Când etnicii ruși erau căsăpiți de bandele de mercenari gen Azov, Putin ar fi făcut mai demult un apel către țările învecinate cu Ucraina, să invadeze Ucraina la unison și fiecare sa-si ia inapoi teritoriul luat cândva cu japca de sovietici. Nu s-ar mai fi ajuns la mizeria de acum! Dar nu a avut cu cine….
    Principiul ar fi fost urmatorul: Odată cu invazia rusă, Polonia, Ungaria si România, în accord secret cu Federația Rusă avea să intre “preventiv” fiecare
    cu “trupe de mentinere a păcii”
    in teritoriile care li se cuvin din Ucraina pe motiv ca ” v-au invadat rușii iar noi ne protejăm etnicii de ruși”. Așa își obțineau revendicarile teritoriale mult râvnite, dar le tragea și o țeapă bună jigodiilor occidentale care au transformat Ucraina in cloacă de șerpi veninosi…
    Intervenția asta ar fi fost posibilă chiar și acum, in februarie, dar se pare că doar Orban al Ungariei are sânge in instalație și poate să joace la două capete…! Cinste lui!

  3. Albright, la fel ca majoritatea diplomaților americani de origine est-europeană, = Madeleine Jana Korbel Albright[1] (born Marie Jana Korbelová; ..) … Her father, diplomat Josef Korbel, … was born under the family name Körbel on September 20, 1909 to Czech-Jewish parents Arnost and Olga Körbe.
    !!!!!!
    Origine est-europeana – VAX!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button