X

Politico: Războiul din Ucraina a ucis campania UE pentru „statul de drept” împotriva Poloniei și Ungariei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Războiul din Ucraina sporeşte temerile conform cărora Uniunea Europeană lasă în plan secund campania sa pentru statul de drept, forul comunitar prioritizând acum unitatea între statele sale membre în actualul context creat de invazia militară rusă în ţara vecină, notează joi politico. eu conform Agerpres.

În lunile care au precedat lansarea agresiunii militare ruse în Ucraina, Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a ridicat tonul la adresa unor ţări membre ca Polonia şi Ungaria din cauza încălcării standardelor democratice, fără a ezita să se adreseze chiar Curţii de Justiţie a UE (CJUE).

La jumătatea lunii februarie, CJUE a decis că tăierea fondurilor europene pentru ţări membre care încalcă statul de drept este justificată.

”Toată lumea este atât de ocupată acum cu criza ucraineană încât nu putem prezice când vom acţiona. Dar intenţia este de a face acest lucru cât mai rapid de îndată ce condiţiile o permit”, a explicat un oficial european.

Acest lucru nu înseamnă că UE îşi ocoleşte mandatul, au insistat diplomaţi europeni.

Un reprezentant al Comisiei a precizat că în cazul Ungariei se lucrează la o notificare care ar putea activa puterile executivului UE de a tăia plăţile pe termen lung de la bugetul comunitar.

Şefa Comisiei Europene, Ursula ”von der Leyen a avut alte chestiuni de tratat în ultimele două săptămâni. Condiţionalitatea (privind acordarea fondurilor europene în funcţie de respectarea statului de drept) încă se află pe masă”, a afirmat un reprezentant al Comisiei Europene.

Un purtător de cuvânt al executivului UE a precizat că ”ceea ce contează este în special calitatea pentru că ne putem aştepta ca orice măsuri pe care le luăm să fie contestate în instanţă”.

Însă aceste amânări au tras un semnal de alarmă în rândul parlamentarilor, magistraţilor şi mediului academic care se tem că Budapesta şi Varşovia ar putea folosi agresiunea rusă în Ucraina – şi dorinţa UE de a arăta solidaritate pe timp de război – ca o acoperire pentru a continua să submineze propriile democraţii.

”Guvernul polonez va folosi acest război din Ucraina ca o perdea de fum pentru asasinarea finală a statului de drept în Polonia”, a spus judecătorul polonez Dariusz Mazur, care s-a deplasat la Bruxelles în această săptămână pentru a le descrie reprezentanţilor Comisiei starea critică în care se află sistemul judiciar polonez.

În cei peste doi ani de când este preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a insistat că salvgardarea standardelor democratice este o prioritate centrală a mandatului său.

Numeroşi membri ai Parlamentului European susţin însă că Polonia şi Ungaria ar trebui să suporte tăieri de la bugetul comunitar pentru încălcarea principiilor fundamentale ale democraţiei, printre care un sistem judiciar fără interferenţe politice.

Invazia rusă ”abate atenţia în mod clar”, a opinat eurodeputatul ecologist german Daniel Freund.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button