X

Turcia și Grecia se reîmprietenesc?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis au convenit duminică, 13 martie, în urma unor discuţii, să îşi îmbunătăţească relaţiile, în ciuda dezacordurilor de lungă durată dintre cei doi membri NATO, notează Reuters, preluat de mediafax.

Ambele ţări au roluri cheie de jucat în schimbarea situaţiei de securitate din Europa după invadarea Ucrainei de către Rusia, iar cooperarea lor sporită ar avea beneficii pentru regiune, a spus preşedinţia turcă într-un comunicat.

Turcia are o frontieră maritimă atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina în Marea Neagră, are relaţii bune cu ambele ţări şi s-a oferit chiar să şi medieze conflictul.

„În ciuda dezacordurilor dintre Turcia şi Grecia, s-a convenit în cadrul întâlnirii să se menţină deschise canalele de comunicare şi să se îmbunătăţească relaţiile bilaterale”, se arată în comunicat.

„Consţientizând că Turcia şi Grecia au o responsabilitate specială în schimbarea arhitecturii europene de securitate odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei, întâlnirea s-a concentrat pe beneficiile reciproce şi regionale ale creşterii cooperării dintre cele două ţări”.

Ankara şi Atena au fost în dezacord ani de zile pe diverse probleme, de la revendicările maritime conflictuale mediteraneene, şi până la spaţiul aerian şi migraţia.

Grecia a spus că ambele părţi au subliniat construirea unei agende pozitive în principal în domeniul economiei, unde speră să facă progrese în lunile următoare.

„Avem diferende mari care nu pot fi depăşite chiar aşa”, a declarat Mitsotakis după întâlnirea cu Erdogan.

„Cred că am pus bazele pentru îmbunătăţirea relaţiilor noastre”, a spus el, adăugând că, dacă vor exista progrese bune, Grecia ar putea organiza în toamnă o reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt, un mecanism instituit de cele două ţări în 2010 pentru apropierea lor.

Ţările au ajuns aproape de confruntare în 2020, când Turcia a trimis o navă de foraj în apele mediteraneene contestate. Situaţia s-a atenuat după ce Ankara a retras vasul, iar vecinii au reluat discuţiile bilaterale în ianuarie 2021.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

  1. Tarile balcanice sunt motorul umanitatii. De aceea sunt atat de atacate. Toate tarile din aceasta zona contin elementul care face ca omenirea sa existe ca specie: Sufletul

    1. Slujirea Sfintei Liturghii (ìncā!) , la Ortodocsi si Sfånta Jertfā a Måntuitorului nostru Iisus HRISTOS tine lumea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button