X

România poate deveni lider la exportul de ulei în UE dacă stopează exportul de semințe de floarea soarelui

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ce şanse are România, cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE, să suplinească din exporturile de ulei ale Ucrainei, când vestul începe să dea ulei cu raţia? „Procesarea este singurul răspuns“.

La suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui şi la producţie, România se situează pe primul loc în UE, înaintea Franţei, scrie ZF preluat de mediafax.

România a fost în perioada 2016-2020 cel mai mare exportator de seminţe de floarea-soarelui din UE. Dacă toată cantitatea de seminţe ar fi procesată local, România ar juca un rol important şi pe piaţa europeană a uleiului vegetal.

În Spania, unele dintre cele mai mari reţele de magazine de comerţ modern au început să raţioneze vânzările de ulei de floarea-soarelui din cauza conflictului din Ucraina, scrie presa spaniolă. Ce şanse are România, cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, să în­lo­cuiască Rusia şi Ucraina pe pieţele externe?

„Este posibil ca suprafeţele însă­mânţate cu floarea-soarelui în acest an să crească, pentru că în multe zone din ţară este secetă, iar grâul şi rapiţa nu arată bine şi unii fermieri întorc cultura de grâu, plantând floarea-soarelui. Astfel, datorită producţiei mai mari, probabil că şi fabricile de ulei vor intensifica procesarea seminţelor de floarea-soarelui în acest an“, spune Alina Creţu, director executiv, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), formată din mai mulţi producători de cereale.

Anual, România cultivă o su­pra­faţă de 1,2-1,3 milioane de hectare cu floarea-soa­relui, iar producţia realizată se ridică la 3-3,5 mi­lioane de tone (excepţie fiind anul 2020, când pro­ducţia a fost de 2,4 milioane de tone din cauza secetei), conform datelor statis­tice naţionale.

La supra­faţa culti­vată şi pro­ducţie, România se situează pe primul loc în UE, înaintea Franţei.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Nu le dați idei. Am mai trecut printr-o perioadă în care tot ce producea pământul nostru mergea la export iar pământul românesc produce numai lucruri de calitate dacă este respectat și lucrat corespunzător. Suntem ultimii la care guvernanții și afaceriștii noștri se gândesc atunci când miroase a profit. Sper să nu ajungem până acolo încât românului de la țară să i se ia porcul și găina din bătătură în numele securității alimentare ieoropene iar la oraș să nu avem ce cumpăra din magazine decât dacă aparținem mari protipendade politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button