X

De ce sancțiunile Washingtonului asupra Moscovei vor distruge Europa și nu Rusia

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

„Strategia de înlocuire” a Washingtonului pentru importurile rusești de petrol și gaze sancționate pare să fie de acord cu inamicii săi producatori de petrol, Iran și Venezuela. 

De Pepe Escobar – 08 martie 2022

Câmpul de luptă este tras. Lista neagră oficială a Rusiei a națiunilor ostile care sancționează include Statele Unite, UE, Canada și, în Asia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Singapore (singura din Asia de Sud-Est). Observați cum acea „comunitate internațională” continuă să se micșoreze.

Sudul global ar trebui să fie conștient de faptul că nicio națiune din Asia de Vest, America Latină sau Africa nu s-a alăturat trenului de sancțiuni al Washingtonului.

Moscova nici măcar nu și-a anunțat propriul pachet de contrasancțiuni. Cu toate acestea, un decret oficial „Cu privire la aranjarea temporară a obligațiilor față de anumiți creditori străini”, care permite companiilor ruse să-și stingă datoriile în ruble, oferă un indiciu despre ceea ce va veni.

Toate contramăsurile rusești gravitează în jurul acestui nou decret prezidențial, semnat sâmbăta trecută, pe care economistul Evgheni Iusciuk îl definește drept o „mină terestră de răzbunare nucleară”.

Funcționează astfel: pentru a rambursa împrumuturile obținute dintr-o țară sancționatoare care depășesc 10 milioane de ruble pe lună, companiile rusești nu trebuie să facă un transfer. Ei solicită ca o bancă rusă să deschidă un cont de corespondent în ruble pe numele creditorului. Apoi, compania transferă ruble în acest cont la cursul de schimb curent și totul este perfect legal.

Plățile în valută străină trec doar prin Banca Centrală, de la caz la caz. Aceștia trebuie să primească o autorizație specială de la Comisia Guvernamentală pentru Controlul Investițiilor Străine.

În practică, aceasta înseamnă că cea mai mare parte a datoriei externe a Rusiei, de aproximativ 478 de miliarde de dolari, ar putea „dispără” din bilanţurile băncilor occidentale. Echivalentul în ruble va fi depus undeva, în băncile rusești; dar băncile occidentale, așa cum stau lucrurile, nu-l pot accesa.

Este discutabil dacă această strategie simplă a fost produsul acelor creiere „nesuveraniste” adunate la Banca Centrală a Rusiei. Cel mai probabil, a existat contribuția influentului economist Serghei Glazyev, de asemenea, un fost consilier principal al președintelui rus Vladimir Putin pentru integrarea regională. Iată o ediție revizuită, în engleză, [și o traducere automată în spaniolă], a eseului său revoluționar Sancțiuni și Suveranitate, pe care l-am rezumat deja mai sus.

Între timp, Sberbank a confirmat că va emite cardurile rusești de debit/credit Mir sub marca chineză UnionPay. Alfa-Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia, va emite și carduri de credit și de debit UnionPay. Deși a fost introdus în urmă cu doar cinci ani, 40% dintre ruși au deja un card Mir pentru uz casnic. Acum îl pot folosi și pe plan internațional, prin uriașa rețea UnionPay. Și fără Visa sau Mastercard, comisioanele pentru toate tranzacțiile vor rămâne în sfera ruso-chineză. Dedolarizarea, de fapt.

Războiul economic occidental împotriva Rusiei poate provoca „dezdolarizarea” economiei mondiale și lipsa masivă de produse de bază.

Negocierile privind sancțiunile împotriva Iranului la Viena ar putea ajunge în ultima fază, așa cum a recunoscut chiar și diplomatul chinez Wang Qun. Dar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost cel care a introdus o nouă, crucială variablă în discuțiile finale de la Viena. Lavrov a făcut cererea sa de ultimă oră foarte explicită: „Am cerut o garanție scrisă… că actualul proces [de sancțiuni împotriva Rusiei] declanșat de Statele Unite nu dăunează în niciun fel dreptului nostru la cooperare comerciala, economica, si investiție libera și deplină, și cooperare tehnico-militară cu Republica Islamică”.

Conform acordului din 2015 privind Planul de Acțiune Cuprinzător Comun (JCPOA), Rusia primește uraniu îmbogățit de la Iran și îl schimbă cu yellowcake și, în paralel, transformă centrala nucleară Fordow a Iranului într-o unitate de cercetare. Fără exporturile iraniene de uraniu îmbogățit, pur și simplu nu există un acord JCPOA. Este surprinzător că secretarul de stat american Blinken nu pare să înțeleagă.

Toată lumea la Viena, inclusiv cei de pe margine, știe că, pentru ca toți jucătorii să semneze renașterea JCPOA, nicio națiune nu trebuie să fie atacată individual în termeni de comerț cu Iranul. Și Teheranul știe asta.

Deci, ceea ce se întâmplă acum este un joc elaborat de oglinzi persane, coordonat între diplomația rusă și cea iraniană. Ambasadorul Moscovei la Teheran, Levan Dzhagaryan, a atribuit reacția acerbă a lui Lavrov din unele sectoare iraniene unei „neînțelegeri”. Toate acestea se vor juca la umbră.

Domnule Maduro, dă-mi niște petrol

Un element suplimentar este că, potrivit unei surse de informații din Golful Persic, cu acces iranian privilegiat, Teheranul ar putea să vândă deja până la trei milioane de barili de petrol pe zi, „deci dacă semnează un acord, acesta nu va afecta deloc aprovizionarea; doar vor fi plătiți mai mult.”

Administrația americană a președintelui Joe Biden este acum absolut disperată: astăzi a interzis toate importurile de petrol și gaze din Rusia, care se întâmplă să fie al doilea cel mai mare exportator de petrol către SUA, după Canada și înaintea Mexicului. Marea „strategie de substituire” energetică a Statelor Unite constă în cerșirea petrolului la Iran și Venezuela.

Atunci, Casa Albă a trimis o delegație să discute cu președintele venezuelean Nicolás Maduro, condusă de Juan González, principalul consilier al Casei Albe pentru America Latină. Oferta SUA este de a „elibera” sancțiunile impuse Caracasului în schimbul petrolului.

Guvernul SUA de ani de zile, dacă nu de decenii, a ars toate podurile cu Venezuela și Iran . Statele Unite au distrus Irakul și Libia și au izolat Venezuela și Iranul în încercarea sa de a ocupa piețele petroliere mondiale, doar pentru a ajunge să încerce lamentabil să le cumpere pe amândouă și să scape să fie zdrobite de forțele economice pe care le dezlănțuise. Acest lucru arată, încă o dată, că „politicienii” imperiali nu au nicio idee.

Caracas va cere eliminarea tuturor sancțiunilor impuse Venezuelei și restituirea întregului aur confiscat. Și se pare că nimic din toate acestea nu a fost clarificat cu „președintele” Juan Guaido, care din 2019 este singurul lider venezuelean „recunoscut” de Washington.

Coeziunea socială este distrusă

Între timp, piețele de petrol și gaze sunt într-o panică totală. Niciun comerciant occidental nu vrea să cumpere gaz rusesc; și asta nu are nicio legătură cu colosul energetic de stat rus Gazprom, care continuă să furnizeze în mod corespunzător clienților care au încheiat contracte cu tarife fixe, de la 100 la 300 de dolari; (alții plătesc peste 3.000 USD pe piața spot.)

Băncile europene devin din ce în ce mai puțin dispuse să acorde împrumuturi pentru comerțul de energie cu Rusia din cauza isteriei sancțiunilor. Un indiciu puternic că conducta Nord Stream 2 Rusia-Germania ar putea fi literalmente la șase picioare sub pământ este că importatorul Wintershall-Dea și-a anulat partea din finanțare, presupunând de facto că conducta nu va intra în funcțiune.

Toți cei care au un creier în Germania știu că două terminale suplimentare de gaz natural lichefiat (GNL) – încă de construit – nu vor fi suficiente pentru nevoile Berlinului. Pur și simplu nu există suficient GNL pentru a le furniza. Europa va trebui să lupte cu Asia pentru a vedea cine plătește mai mult. Asia învinge.

Europa importă aproximativ 400.000 milioane metri cubi de gaz pe an, din care 200.000 milioane corespund Rusiei. Este imposibil ca Europa să găsească 200 miliarde în altă parte pentru a înlocui Rusia, fie că este în Algeria, Qatar sau Turkmenistan. Ca să nu mai vorbim de lipsa terminalelor GNL necesare.

Deci, evident, principalul beneficiar al acestei încurcaturi vor fi Statele Unite, care vor putea să-și impună nu doar terminalele și sistemele de control, ci și să beneficieze de împrumuturi către UE, din vânzarea de echipamente și de acces deplin la întreaga infrastructură energetică a UE. Toate instalațiile, conductele și depozitele GNL vor fi conectate la o singură rețea cu o singură cameră de control; un vis de afaceri american.

Europa va rămâne cu o producție redusă de gaz pentru industria sa în cădere; pierderea locurilor de muncă; scăderea nivelului calității vieții; presiune crescută asupra sistemului de asigurări sociale; și, în sfârșit, necesitatea de a solicita împrumuturi suplimentare din SUA. Unele țări se vor întoarce la cărbune pentru încălzire. Parada Verzilor va fi lividă.

Și ce se va întâmpla cu Rusia? Ca ipoteză, chiar dacă toate exporturile lor de energie au fost reduse, și nu vor fi; principalii săi clienți sunt în Asia; Rusia nu ar trebui să-și folosească rezervele valutare.

Atacul rusofob asupra exporturilor rusești vizează și metalele paladiu, vitale pentru electronice de la laptopuri la sistemele aviatice. Prețurile cresc vertiginos. Rusia controlează 50% din piața mondială. Mai sunt apoi gazele nobile – neon, heliu, argon, xenon – esentiale pentru producerea microcipurilor. Titanul a crescut cu un sfert, atât Boeing (o treime) cât și Airbus (două treimi) bazându-se pe titanul din Rusia.

Petrol, alimente, îngrășăminte, metale strategice, gaz neon pentru semiconductori: totul arde pe rug, la picioarele vrăjitoarei Rusia.

Unii occidentali care încă prețuiesc realpolitik bismarckian au început să se întrebe dacă protecția energiei (în cazul Europei) și a anumitor fluxuri de materii prime selecționate de sancțiuni ar putea avea de-a face totul cu protecția unei uriașe fraude: sistemul derivatelor de materii prime.

Până la urmă, dacă asta implozionează, din cauza deficitului de materii prime, întregul sistem financiar occidental va exploda. Aceasta este eșecul real al sistemului.

Problema cheie care trebuie digerată de Sudul Global este că „Occidentul” nu se sinucide. Ceea ce avem aici, în esență, este că Statele Unite ale Americii distrug deliberat industria germană și economia europeană, destul de ciudat, cu complicitatea lor.

Distrugerea economiei europene înseamnă a nu permite Chinei un spațiu de piață suplimentar și blocarea inevitabilului comerț suplimentar, care va fi o consecință directă a schimburilor mai strânse dintre UE și Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător (RCEP), cel mai mare acord comercial din lume.

Rezultatul final va fi că Statele Unite vor consuma economiile Europei, în timp ce în China se extinde clasa de mijloc la peste 500 milioane de persoane. Rusia se va descurca foarte bine, așa cum subliniază Glazyev: suverană și autosuficientă.

Economistul american Michael Hudson a conturat succint contururile auto-imploziei imperiale. Dar mult mai dramatic, ca dezastru strategic, este modul în care parada surzilor, muților și orbilor în recesiune profundă și aproape hiperinflație va distruge ceea ce a rămas din coeziunea socială a Occidentului.

Misiune indeplinită.

Traducerea Karen Smith din The Cradle

invictuswebmedia.com

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button