Potrivit lui Balázs Izsák, preşedintele consiliului naţional secuiesc (CNS), în ținutul secuiesc este loc pentru acţiuni utile, iar dacă o comunitate doreşte să trăiască, se organizează singură şi acţionează.
Despre aceste aspecte a vorbit preşedintele CNS la evenimentul desfăşurat cu ocazia zilei libertăţii ssecuieşti, lângă statuia vulturului din Sfântu Gheorghe. Liderul comunităţii a subliniat că secuii au o viziune clară în ce priveşte viitorul lor. Din acest motiv, consiliul naţional secuiesc a lansat Iniţiativa cetăţenească europeană pentru regiunile naţionale şi, tot din acest motiv, a propus introducerea cărţii de identitate secuieşti, care poate pune bazele autoorganizării şi ar putea deschide calea spre consultarea naţională secuiască şi spre alegeri interne.
„Dacă vom crea o autoguvernare regională în ținutul secuiesc, vom fi mai aproape de autonomie, astfel încât, în temeiul Statutului de autonomie a ținutului secuiesc, şi Parlamentul României să confere competenţe acestui for”, a declarat Balázs Izsák. Făcând referire la războiul din Ucraina, acesta a subliniat că autonomia teritorială a ținutului secuiesc poate fi realizată numai în condiţii de pace şi securitate. „Numai condiţiile de pace şi de securitate pot spulbera spiritul de suspiciune într-o problemă atât de curată şi de democratică precum viitorul ținutului secuiesc”, a explicat politicianul.
La evenimentul desfăşurat în ninsoare, a fost citit şi discursul însărcinatului prim-ministrului ungar, Katalin Szili. În opinia politicianului, ziua libertăţii secuieşti este, pe de o parte, ziua celor care suferă din cauza asupririi puterii, iar pe de altă parte, este şi ziua sărbătorii în care secuii sunt capabili să atingă obiective aparent fără speranţă. Politicianul a evidenţiat numerele 1112 şi 1 269 532 ca fiind două noi simboluri ale secuilor. Primul reprezintă numărul de zile petrecute după gratii de István Beke şi Zoltán Szőcs, care au fost condamnaţi pentru terorism, iar cel de-al doilea reprezintă numărul de semnături certificate strânse pentru Iniţiativa cetăţenească europeană pentru regiunile naţionale.
Katalin Szili a făcut apel la cei prezenţi să-i ajute pe maghiarii din Ucraina Subcarpatică care suferă din cauza războiului. Potrivit însărcinatului prim-ministrului ungar, în contextul actual, sunt primordiale un viitor previzibil şi protecţia cetăţenilor. „Sunt încrezătoare că politicile naţionale previzibile şi securitatea vor câştiga din nou în data de 3 aprilie”, a făcut referire aceasta, în mesajul său, la alegerile parlamentare din Ungaria. La eveniment a fost prezent şi Attila Dabis, însărcinatul pentru afaceri externe al consiliului naţional secuiesc, care trăieşte în Ungaria, şi care, după o interdicţie de trei ani, a putut din nou să intre în România.
Există îndemnuri la rugăciune intensă astăzi pentru a evita atragerea României în război.
Ortodoxinfo, vine 15 martie, ziua ungurilor de peste tot. Normal ca nationalistii maghiari si extremistii secui trebui sa zica ceva, altfel ce ar zice Istvan si Gyuri despre ei ?
Trebe sa zica si ei ceva, dupa 15 marte ne-ntoarcem la ale noastre, ei cu banii in Ardeal la construit scoli, sali de sport, universitati, restaurari castele, sponzorizari de studii in HU a elevilor din secuime, noi cu …. iohanis, catu, ciuca si toti vanzatorii si vorbitorii de limba romana.
Vai steaua noastra.