X

Preţurile petrolului au crescut luni la cele mai ridicate niveluri atinse după 2008

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preţurile petrolului au crescut luni la cele mai ridicate niveluri atinse după 2008, pe fondul temerilor legate de ofertă, deoarece Statele Unite şi aliaţii europeni au luat în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc, în timp ce şansele pentru o revenire rapidă a ţiţeiului iranian pe pieţele globale au scăzut, transmite Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent a atins 139,13 dolari pe baril, iar cel al petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a atins 130,50 dolari, cele mai înalte niveluri pentru cele două valori de referinţă din iulie 2008.

La ora 15:56 GMT (15:56 ora României), cotaţia petrolului Brent era î n urcare cu 4,93 dolari, sau cu 4,2%, la 123,04 dolari pe baril, iar cea a petrolului WTI a crescut cu 3,23 dolari, sau cu 2,8%, la 118,91 dolari pe baril.

”Creşterile iniţiale au fost legate de îngrijorări legate de embargo, dar apoi o mulţime de ţări au anunţat că nu o vor face. Ţările din Europa de Vest nu sunt în măsură să impună embargo şi de aceea pieţele sunt mai scăzute acum, deoarece oamenii încep să-şi dea seama”, a declarat Bob Yawger, directorul pentru energie la Mizuho.

Preţurile globale ale petrolului au crescut cu aproximativ 60% de la începutul anului 2022, împreună cu alte mărfuri, stârnind îngrijorări cu privire la creşterea economică mondială şi la stagflaţie.

China, cea de-a doua mare economie a lumii, vizează deja o creştere mai lentă, de 5,5%, în acest an.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat duminică că SUA şi aliaţii europeni analizează interzicerea importurilor de petrol rusesc, în timp ce Casa Albă se coordonează cu comisiile din Congres pentru a merge mai departe cu interzicerea lor în SUA.

”Considerăm că 125 de dolari pe baril este prognoza noastră pe termen scurt pentru ţiţeiul Brent, ca un plafon uşor pentru preţuri, deşi preţurile ar putea creşte şi mai mult dacă perturbările se vor agrava sau vor continua pentru o perioadă mai lungă”, a spus analistul de mărfuri UBS Giovanni Staunovo.

Un război prelungit în Ucraina ar putea face ca preţul petrolului Brent să se urce peste 150 de dolari pe baril, a spus el.

Analiştii Bank of America au spus că dacă majoritatea exporturilor de petrol ale Rusiei ar fi întrerupte, ar putea exista un deficit de 5 milioane de barili pe zi (bpd) sau mai mare decât atât, împingând preţurile până la 200 de dolari.

Analistii JP Morgan au spus ca preţul petrolului ar putea creste la 185 de dolari în acest an, iar analiştii Mitsubishi UFJ Financial Group Inc (MUFG) au declarat că preţul petrolul ar putea creşte la 180 de dolari şi ar putea provoca o recesiune globală.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de ţiţei şi produse petroliere combinate, cu exporturi de aproximativ 7 milioane bpd, sau 7% din oferta globală. Unele volume ale exporturilor de petrol ale Kazahstanului din porturile ruseşti s-au confruntat şi ele cu complicaţii.

Şeful celui mai mare lobby de afaceri din Japonia a declarat că importurile de ţiţei rusesc ale ţării nu pot fi înlocuite imediat.

Rusia este al cincilea mare furnizor de ţiţei şi gaze naturale lichefiate (GNL) al Japoniei.

Între timp, discuţiile pentru relansarea acordului nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale au devenit incerte, după ce Rusia a cerut o garanţie a Statelor Unite că sancţiunile cu care se confruntă cu privire la conflictul din Ucraina nu vor afecta comerţul său cu Teheranul.

China a exprimat, de asemenea, noi cereri, au spus surse.

Ministrul iranian de Externe Hossein Amirabdollahian a declarat că Teheranul nu va permite ”niciunor elemente străine să îi submineze interesele naţionale”, a informat presa de stat iraniană, în timp ce Ministerul de Externe a spus că aşteaptă o explicaţie din partea Rusiei.

Franţa a spus luni Rusiei să nu recurgă la şantaj în legătură cu eforturile de a relansa acordul nuclear, în timp ce cel mai înalt oficial de securitate al Iranului a spus că perspectivele pentru discuţii ”rămân neclare”.

Potrivit analiştilor, reluarea livrărilor normale de petrol ale Iranului va necesita câteva luni chiar dacă va ajunge la un acord nuclear.

Separat, oficialii americani şi venezueleni au discutat despre posibilitatea relaxării sancţiunilor petroliere asupra Venezuelei, dar au făcut progrese puţine către un acord în primele discuţii bilaterale la nivel înalt din ultimii ani, au spus cinci surse familiare cu chestiunea, în timp ce Washingtonul încearcă să separe Rusia de unul dintre aliaţii săi cheie.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Colonelul Macgregor nu se lasă: ”Statele Unite fac un joc periculos prin faptul că-i ajută militar pe ucrainieni”.

    Clip din cadrul emisiunii lui Tucker Carlson de la Fox News, postat pe 7 martie. Invitat a fost colonelul Douglas Macgregor, fost consilier al Secretarului Apărării din SUA (echivalentul funcţiei de ministru al apărării de la noi).

    https://youtube.com/watch?v=cJdhqWFW8hc

    În acest moment se pare că există o luptă aeriană deasupra Kiev-ului, apar informaţii că există avioane doborâte. E adevărat ? În ce direcţie merge conflictul ? Vom comenta acest breaking-news cu Douglas Macgregor, fost consilier al Secretarului Apărării şi colonel în retragere care a participat la lupte, ştie care sunt efectele, şi a câştigat experienţă. Mulţumesc că aţi acceptat să fiţi în direct.
    Cum aţi evalua această ştire şi altele de acest fel care sosesc din Ucraina ?

    – Mai întâi vreau să spun: Dumnezeu să binecuvânteze statul Arkansas şi pe Bryce-Mitchel. Omul a avut dreptate.
    În acest moment ne aflăm într-un punct foarte periculos. Avem un preşedinte al Statelor Unite care vrea ca piloţii ucrainieni să vină în Polonia, să se urce în avioane de vânătoare aflate la sol în Polonia, apoi să zboare cu ele în Ucraina pentru a se angaja în luptă împotriva ruşilor. Preşedintele a luat o decizie foarte bună când a refuzat să instituie zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei*. El acum trebuie să întoarcă imediat decizia luată. Acesta e primul pas decisiv prin care sărim calul, asta ar putea să ne transforme în co-beligeranţi în acest război. Moscova nu va privi cu ochi buni o asemenea acţiune.
    Până acum ruşii s-au arătat foarte ponderaţi faţă de noi, chiar dacă am trimis în mod constant cantităţi mari de echipament militar către ucrainieni. Dar prin această măsură am sărit calul. Ruşii au la dispoziţie o paletă de măsuri pe care le pot lua, de la rachete balistice tactice şi rachete de croazieră prin care să distrugă toate aeroporturile şi pistele din Polonia (sau din orice zonă a Europei unde am putea avea avioane de luptă), până la o lovitură nucleară. Vestea bună e că Putin nu va lansa un atac nuclear, decât dacă noi tragem primii. Şi nu-mi pot imagina ca preşedintele să facă asta. Dar oricum, e un pericol. Se pare că oamenii nu bagă de seamă acest lucru.
    Un alt aspect foarte important cu privire la ruşi: pentru ei asta e o problemă existenţială. Ruşii nu vor permite ca Ucraina să intre în Nato, sau în orice altă alianţă îndreptată împotriva Rusiei. Ei vor o Ucraină neutră. Aceasta e prima condiţie, şi ar trebui s-o acceptăm. Noi ar trebui să de-escaladăm conflictul, nu să-l escaladăm. Asta e foarte important.
    În ce-i priveşte pe ucrainieni, ar trebui să fim circumspecţi faţă de toate ştirile care vin acum din Ucraina. Din experinţă vă spun că nu poţi să ştii cu precizie absolută ce se întâmplă pe câmpul de luptă, decât dacă eşti acolo. Şi vom şti multe după ce se termină. Dar în acest moment, ar trebui să avem mare grijă şi să presupunem că majoritatea lucrurilor pe care le auzim (din ambele părţi) s-ar putea să nu fie exacte.
    Puteţi să ne spuneţi, din cunoştinţele dvs., care credeţi că e obiectivul. Pare că se doreşte prelungirea luptelor din Ucraina … pentru ce scop mai exact ? Eu nu înţeleg de ce o fac. Dvs. înţelegeţi ?
    – E o întrebare foarte bună, una la care merită să răspunzi. Eu cred că planul este să fie prelungite luptele, pe ideea că – în timp – ruşii pot fi scoşi din Ucraina (sau să plece singuri). Iar dacă armata rusă nu poate fi scoasă de acolo (ceea ce cred că mulţi oameni îşi dau seama că nu se va întâmpla), apoi planul e să fie completată distrugerea Ucrainei, prin transformarea ţării într-o zonă ca Afganistan-ul. Nici asta nu se va întâmpla, deoarece europenii nu vor participa la aşa ceva. Germanii au arătat deja foarte clar că vor continua să cumpere energie şi alimente din Rusia, la fel vor face şi alte ţări Europene. Sancţiunile, cum ai arătat şi tu, ne vor face mult rău nouă, nu vor conta prea mult pentru Rusia. China va fi alături de Rusia, ştie că e nevoită să o facă. Rusia are hrană şi energie din abundenţă, China le va achiziţiona pe toate. Rusia nu va suferi ca urmare a sacţiunilor noastre; de fapt, sancţiunile s-ar putea să surpe sistemul financiar pe care SUA l-au pus la punct pentru a pedepsi pe cei pe care nu-i agreează.
    E o tragedie să vezi atâţia oameni de bună-credinţă … personal ştiu mulţi oameni cu gândire conservatoare care susţin aceste măsuri. Ei nu înţeleg ce scop malefic au aceste lucruri, şi nu înţeleg ce efect distructiv au asupra ţării noastre. Şi apreciez că rămâi suficient de curajos în faţa atacurilor unor oameni ca Liz Cheney, şi spui adevărul în continuare. Mulţumesc, Doug Macgregor.
    – Cu plăcere.
    Liz Cheney a zis despre acest om că e ”o unealtă a lui Putin”. Puteţi să vă imaginaţi aşa ceva ?

    * ”zonă de interdicţie aeriană” deasupra Ucrainei ar fi însemnat ca avioanele SUA să atace avioanele ruseşti din spaţiul aerian al Ucrainei, adică ar fi fost război pe faţă între cele două tabere.

    Această idee cu trimiterea avioanelor – dacă a fost exprimată de Biden – nu a fost acceptată de autorităţile din Polonia.

    Comentariul unei alte persoane: Rusia ştie totul despre avioanele MIG, deoarece ei le-au proiectat. Probabil că le-ar fi doborât imediat ce intrau în spaţiul aerian al Ucrainei.

  2. Situaţia la zi din Ucraina pe plan militar, oferită de Ministerul Rus al Apărării (6 martie 2022)

    https://vk.com/@rusembdelhi-russian-defence-ministry-updates-06032022

    Grupul combinat de forţe ale Republicilor Populare Lugansk şi Doneţk, cu sprijin din partea Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, continuă să efectueze operaţiuni militare ofensive, cu succes.
    Unităţile Miliţiei Populare a Republicii Doneţk dezvoltă cu suces o ofensivă în Mariupol din direcţiile N-V şi E.
    Forţele armate ale Federaţiei Ruse lovesc infrastructura militară a Ucrainei.
    Pe 6 martie, aeroportul Forţelor Aeriene Ucrainiene din Vinnytsa a fost scos din uz de armele ruseşti de precizie înaltă, trase de la distanţă.
    Avioanele de vânătoare şi apărarea anti-aeriană a Forţelor Aerospaţiale Ruse au doborât încă trei avioane de atac SU-27 şi trei vehicule aeriene fără pilot, aflate în aer. În total, pentru ziua de ieri şi ziua de azi (incomplet), Forţele Aeriene ale Ucrainei au pierdut 11 avioane de atac şi 2 elicoptere.
    Aproape toată aviaţia operaţională de luptă a regimului de la Kiev a fost distrusă.
    În acelaşi timp, ştim despre avioanele de vânătoare ucrainiene care au zburat în România şi alte ţări de graniţă. Avertizăm că folosirea reţelei de aeroporturi a acelor ţări pentru a găzdui aviaţia militară ucrainiană, care să efectueze mai departe atacuri împotriva Forţelor Armate Ruse, poate fi privită ca implicare a acestor ţări într-un conflict armat.
    Armele ruseşti de mare precizie de la distanţă mare, şi echipamentul militar aflate în dotarea Ucrainei, au fost scoase din uz.
    Regimul naţionalist de la Kiev forţează angajaţii complexului militar-industrial al Ucrainei să repare echipamentul milita scos din uz, pentru a-l folosi în continuare în zonele unde se desfăşoară ostilităţi.
    În cadrul obiectivului de demilitarizare a Ucrainei, Forţele Armate ale Rusiei vor scoate din uz fabricile ucrainiene din cadrul complexului militar-industrial, folosind arme de mare precizie. Pentru a nu pune în pericol vieţile angajaţilor, noi avertizăm în avans când au loc lovituri planificate împotriva acestor clădiri. Facem apel la personalul din industria de apărare ucrainiană să nu se lase amăgit de regimul naţionalist de la Kiev, şi să evacueze perimetrul acelor clădiri.
    În timpul operaţiunii militare speciale, au fost scoase la iveală dovezi că regimul de la Kiev a efectuat o eliminare rapidă a dovezilor despre un program militar de arme biologice, finanţat de departamentul Apărării al SUA şi implementat în Ucraina. Am obţinut documentaţie de la angajaţii laboratoarelor biologice ucrainiene despre distrugerea de ugenţă a unor agenţi patogeni deosebit de periculosi, constând în bolile ciumei, antrax-ului, tularemie, holeră şi a altor boli letale. Această acţiune a avut loc pe 24 februarie. În acest moment, documentele sunt analizate de specialiştii ruşi din trupele de protecţie NBC.
    Este evident că Pentagonul a avut îngrijorări serioase privind deconspirarea experimentelor secrete cu arme biologice pe teritoriul Ucrainei. Documentele primite confirmă că în laboratoare biologice ucrainiene s-au dezvoltat componente ale unor arme biologice, în imediata vecinătate a teritoriului Rusiei.
    Pentru a împiedica divulgarea de fapte care arată încălcarea de către SUA şi Ucraina a articolului 1 din Convenţia ONU privind interzicerea armelor bacteriologice şi toxice, Ministerul Ucrainian al Sănătăţii a trimis o dispoziţie către toate laboratoarele biologice să lichideze imediat stocurile de agenţi patogeni. În viitorul apropiat vom prezenta rezultatele analizei documentelor pe care le-am primit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button