X

Memorandumul de la Budapesta dintre Ucraina, SUA, Marea Britanie și Rusia

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Memorandumul de la Budapesta de la sfârșitul războiului rece semnat de Ucraina prevede că Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite au obligația de a respecta independența, suveranitatea și păstrarea statului în frontierele de la acea dată.  În schimb, Ucraina adera la Tratatul pentru Neproliferarea armelor nucleare, care prevedea că ţara nu mai posedă nicio armă armă nucleară şi că le distruge pe toate cele de care dispune, în schimbul unor garanţii privind integritatea sa teritorială.

După căderea Uniunii Sovietice, Ucraina s-a trezit în postura de a fi a treia putere nucleară din lume, având stocuri de arme nucleare mai mari decât ale Regatului Unit, Franței și ale Chinei împreună. 1900 de focoase nucleare au fost transferate pe teritoriul Rusiei pentru a fi distruse între 1994 și 1996. Primul transport de arme nucleare din Ucraina în Rusia s-a făcut cu trenul, în martie 1994.

Memorandumul de la Budapesta nu este ratificat din cauza intereselor teritoriale ale Federației Ruse asupra teritoriului ucrainean.  De asemenea, memorandumul nu are valoare legală în absența unui mandat ONU. Cu toate acestea termenii lui puternici obligă SUA și Marea Britanie să găsească o soluție pentru rezolvarea invaziei ruse în Ucraina și anexarea regiunilor separatiste Crimeea, Lugansk și Donețk.

Punctele-cheie ale Memorandumului de la Budapesta:

– Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite se angajează să respecte independenţa, suveranitatea şi frontierele actuale ale Ucrainei.

– Cele trei ţări semnatare se angajează să se abţină de la ameninţări cu recurgerea la forţă sau utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau independenţei Ucrainei şi să nu mai utilizeze niciodată forţe armate împotriva Ucrainei, cu excepţia cazurilor de legitimă apărare sau în alte cazuri prevăzute de către Carta ONU.

– Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite se angajează să se abţină să recurgă la constrângeri economice în detrimentul Ucrainei, pentru propriul interes.

– Țările semnatare se angajează să sesizeze cât mai rapid Consiliul de Securitate al ONU pentru a ajuta Ucraina, în cazul în care aceasta este victima unui act de agresiune sau dacă este subiectul unei agresiuni prin utilizarea armei nucleare.

– Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Ucraina vor începe consultări în orice situaţie care ţine de o problemă cu privire la aceste angajamente, conchide acordul.

Organizația Națiunilor Unite a acordat un vot copleșitor pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse din țara vecină, într-o nouă expresie a indignării produse la nivel global de agresiunea rusească.

Dintre cei 193 de membri, 141 au votat în favoarea rezoluției, 35 s-au abținut, iar 5 au votat împotrivă. Țările care au susținut Rusia au fost Coreea de Nord, Siria, Eritreea, și Belarus.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Astăzi, 8 Martie 2022, am depus la Guvernul si Prim Ministrul Romaniei petiția , Românii vor neutralitate cu semnăturile strânse până în acest moment. Peste 22.000 [*] doar in primele 4 zile 😊. E și firesc, asta vor românii.

    Așa cum v-am promis și mâine și poimâine vom face același lucru la următoarele #Instituții:

    – Președinția României
    – Parlamentul României
    – Consiliul Suprem de Apărare al Tarii (C.S.A.T.)
    – Ministerul Apărării Naționale.

    Prima Instituție unde ÎȚI vom face mai departe Voința auzită este Președinția României. Așadar, mâine, #9_martie, la #orele_12, delegația de Depunere este la Cotroceni.

    Afară de Instituțiile sus vizate, considerăm că în condițiile date este obligatoriu sa aducem la cunoștință voința noastră unitară și fermă de neutralitate și către:

    – Ambasada Statelor Unite ale Americii
    – Ambasada Ucrainei
    – Ambasada Federației Ruse
    – Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (N.A.T.O.)

    ______
    [*] – Campania de strângere de semnături pentru exprimarea voinței románilor conform Comunicatului ,,Românii vor neutralitate”, #continuă.
    TOATE aceste semnături vor fi depuse la instituțiile sus menționate.

    Semnati si dati si altora să semneze!
    https://www.petitieonline.com/romanii_vor_neutralitate

    Mulțumim poporului român și tuturor celor ce lucrează #împreună pentru protejarea României! Urmariti Live-urile de astazi din PV si ii veti recunoaste….

    #Fă_ți_voința_auzită
    #RomâniiVorNeutralitate 🇹🇩

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button