„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea granițelor internaționale și a sferelor de influență în spațiul regional și la schimbarea radicală a circumstanțelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-transnistrene”, se menționează în declarația emisă de așa-zisele autorități din stânga Nistrului.
Totodată, așa-zisul Departament de Externe de la Tiraspol spune că „tratăm cu înțelegere decizia conducerii republicii vecine”.
„Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între regiunea transnistreană și Moldova, fără a ține cont de opinia și în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, în timp ce ignorarea completă a discuției acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internațională a „Conferinței Permanente…”, pune capăt procesului de soluționare, care necesită formalizare juridică internațională urgentă”, se mai menționează în declarație.
Astfel, așa-numitele autorități de peste Nistru susțin că „în noile circumstanțe actuale, inclusiv cele create de acțiunile conducerii moldovenești, solicităm părții moldovenești să demareze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relațiilor bazate pe existența pașnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”.
Totodată, regimul de la Tiraspol face apel la Națiunile Unite, la OSCE, la mediatori și observatori în procesul de negociere, la comunitatea internațională în ansamblu „cu cererea de a recunoaște Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare și să stabilească relații diplomatice cu Transnistria”.
Amintim că, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat, joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Șefa statului a menționat că cererea va fi transmisă președintelui Franței, Emmanuel Macron, țară care deține președinția rotativă a Consiliului UE.
Cererea va fi depusă la Bruxelles zilele următoare.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
UE. O sa ii ,, rezolve ” si pe Moldoveni, cum i a ,, rezolvat si pe Romani …
Lumea nu mai invata nimic din greselile altora .
In legatura sau nu cu subiectul, exista posibilitatea sa refuzi orice abuz si sa dai in judecata statul sau orice institutie, companie etc. prin simplul fapt ca iti este atacat si afectat statutul de fiinta nascuta vie si propia libertate de a alegere. Multa lume nu stie ca, fiind nascut intr-o tara, avand un buletin, sub o anume constitutie, practic esti supus unui cumul de abuzuri („legale”, din punctul de vedere al statului respectiv) pe care l-ai acceptat prin semnatura si/sau prin faptul ca faci ce ti se zice desi stii ca e un abuz. Adica, nu are nimeni dreptul sa iti dicteze, sa te puna in pericol ori sa decida in numele tau, decat daca TU ESTI DE ACORD – pentru ca toti suntem egali. Si aici intra, de exemplu, incorporarea fortata in armata, platirea unor taxe pentru ca asa vrea guvernul etc. etc. sau, cum e cazul aici de faţă, aderarea la ceva pentru care nu am fost intrebat daca sunt sau nu de acord.
Cu alte cuvinte, aceste japiţe semneaza acorduri si documente in numele tau, ca si cand tu nu existi. Esti de acord ?
https://commonlawcourt.com