X

Războiul economic al Occidentului împotriva Rusiei ar putea duce la o „dedolarizare” a economiei mondiale și la o lipsă masivă de mărfuri de bază

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

de Pepe Escobar – Așadar, o adunare a liderilor NATO, ascunși în camerele lor de eco, impune sancțiuni băncii centrale a Rusiei și se așteaptă la ce: biscuiți?

În schimb, forțele de descurajare ale Rusiei au fost plasate pe „statut special”, ceea ce înseamnă că Flotele de Nord și Pacific, Comandamentul de zbor cu rază lungă de acțiune, bombardierele strategice și întregul aparat nuclear rusesc au fost plasate în alertă maximă. 

Un general de la Pentagon a făcut rapid calculele de bază, iar câteva minute mai târziu, o delegație ucraineană a fost trimisă într-o locație nedezvăluită din Gomel, Belarus, pentru a negocia cu Rusia.

Între timp, guvernul german din regatele vasale era ocupat „să pună limite belicoșilor precum Putin”, un efort destul de scump având în vedere că Berlinul, care a invadat alaturi de războinicii occidentali care bombardau Iugoslavia sau Libia încălcând total dreptul internațional, nu a stabilit niciodată astfel de limite.

În timp ce își proclamă în mod deschis dorința de a „opri dezvoltarea industriei ruse”, de a deteriora economia rusă și de a „distruge Rusia” – cu referire la edictele SUA împotriva Irakului, Iranului, Siriei, Libiei, Cuba, Venezuelei și altor țări din Sudul Global -, germanii nu au știut să recunoască un nou imperativ categoric.

În cele din urmă, au fost eliberați de complexul lor de vinovăție pentru cel de-al Doilea Război Mondial de nimeni altul decât de președintele rus Vladimir Putin. Germania poate în sfârșit să sprijine și să înarmeze public din nou neonaziștii, acum în maniera batalioanelor ucrainene Azov.

Pentru a înțelege modul în care aceste sancțiuni NATO vor „distruge” Rusia, am cerut analiza incisivă a unuia dintre cei mai competenți economiști ai lumii, Michael Hudson, autor, printre altele, a unei ediții revizuite a indispensabilului Superimperialism: The Economic Strategy of the Imperiul SUA.

Hudson a comentat că a fost „pur și simplu uluit de escaladarea aproape nucleară din SUA”. În ceea ce privește confiscarea rezervelor valutare ale Rusiei și închiderea SWIFT, cel mai important aspect este că „Rusia va avea nevoie de ceva timp pentru a implementa un nou sistem cu China. Rezultatul va pune capăt definitiv dolarizării, întrucât țările amenințate de „democrație” sau care demonstrează independență diplomatică se vor teme să folosească băncile americane”.

Acest lucru, potrivit lui Hudson, ne conduce la „marea întrebare dacă Europa și blocul dolarului vor putea cumpăra mărfuri rusești (cobalt, paladiu etc.) și dacă China se va alătura boicotului Rusiei asupra mineralelor”.

Hudson insistă că „Desigur, Banca Centrală a Rusiei are depozite bancare străine pentru a interveni pe piețele valutare și pentru a-și proteja moneda de volatilitate. Rubla s-a prăbușit. Vor fi noi cursuri de schimb. Cu toate acestea, rămâne la latitudinea Rusiei să decidă dacă să-și vândă grâul în Asia de Vest, care are nevoie de el, sau să întrerupă livrările de gaz către Europa prin Ucraina, acum că SUA îl pot accesa.

În ceea ce privește posibila lansare a unui nou sistem de plăți non-SWIFT între Rusia și China, combinând SPFS (Financial Message Transfer System) al Rusiei cu CIPS (Cross-Border Interbank Payment System) din China, Hudson nu are nicio îndoială că „sistemul ruso-chinez este introdus. Sudul Global va încerca să se alăture SWIFT în timp ce își transferă rezervele în noul sistem.

Dedolarizarea

Așa că SUA, într-o altă greșeală strategică majoră, vor accelera dedolarizarea. După cum a spus CEO-ul Bocom International, Hong Hao, pentru Global Times, dedolarizarea comerțului cu energie între Europa și Rusia va fi „începutul prăbușirii hegemoniei dolarului”.

Acesta este un refren pe care guvernul SUA l-a auzit în voce joasă în ultima săptămână de la unele dintre cele mai mari bănci multinaționale ale sale, inclusiv nume cunoscute precum JPMorgan și Citigroup.

Un articol Bloomberg rezumă temerile lor colective:

„Excluderea Rusiei din sistemul global critic – care procesează 42 milioane de mesaje pe zi și servește drept un colac de salvare pentru unele dintre cele mai mari instituții financiare din lume – ar putea să fie contraproductiv, crescând inflația, aducând Rusia mai aproape de China și tranzacțiile financiare departe de scutul de control occidental. De asemenea, ar putea încuraja dezvoltarea unei alternative la SWIFT, care ar putea perturba în cele din urmă dominația dolarului american.”

Cei cu un IQ peste 50 din Uniunea Europeană (UE) trebuie să fi realizat că Rusia nu poate fi exclusă în totalitate din SWIFT, ci poate doar câteva dintre băncile sale: la urma urmei, comercianții europeni sunt dependenți de energia rusă.

Din punctul de vedere al Moscovei, aceasta este o problemă minoră. Mai multe bănci rusești sunt deja conectate la sistemul chinezesc CIPS. De exemplu, dacă cineva dorește să cumpere petrol și gaze rusești folosind CIPS, plata trebuie făcută în moneda chineză, yuanul. CIPS este independent de SWIFT.

În plus, Moscova și-a conectat sistemul de plăți SPFS nu numai la China, ci și la India și țările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice (EEU). SPFS este deja conectat la aproximativ 400 de bănci.

Pe măsură ce tot mai multe companii rusești folosesc SPFS și CIPS chiar înainte de a fuziona și alte manevre pentru a ocoli SWIFT, cum ar fi de ex. B. Comerțul de troc – care este folosit în principal de Iranul sancționat – și băncile agenți, Rusia ar putea compensa cel puțin 50% din pierderile comerciale.

În mod esențial, fuga de sistemul financiar occidental dominat de SUA a devenit ireversibilă în toată Eurasia și se va desfășura în tandem cu internaționalizarea yuanului.

Rusia are propriul ei sac de trucuri

Între timp, nici măcar nu vorbim despre represaliile rusești pentru acele sancțiuni. Fostul președinte Dmitri Medvedev a dat deja un indiciu: orice este posibil, de la retragerea din toate acordurile de arme nucleare cu SUA până la înghețarea activelor companiilor occidentale din Rusia. Deci, ce vrea „imperiul minciunii” (terminologia lui Putin la întâlnirea de luni de la Moscova, unde s-a discutat răspunsul la sancțiuni)?

Într-un eseu publicat în această dimineață, intitulat încântător „Statele Unite înving Germania pentru a treia oară într-un secol: MIC, OGAM și FIRE cuceresc NATO.” ), Michael Hudson aduce o serie de puncte cheie, începând cu modul în care „NATO a devenit organismul Europei care ia decizii politice până la punctul în care domină interesele economice naționale.”

El descrie cele trei oligarhii care controlează politica externă a SUA:

Primul este complexul militar-industrial pe care Ray McGovern l-a numit în mod memorabil MICIMATT (grup de reflecție al academiei mediilor de Inteligență al congresului industrial militar).

Hudson definește baza sa economică ca „venituri de monopol derivate în principal din vânzările sale de arme către NATO, exportatorii de petrol din Asia de Vest și alte țări excedentare ale balanței de plăți”.

Pe locul doi se află sectorul petrolului și gazelor, la care se adaugă mineritul (OGAM). Scopul lor este de a da valoare „maximă prețului energiei și mărfurilor pentru a a face acelasi lucru cu chiriile din resursele naturale”. Monopolizarea pieței de petrol din zona dolarului și izolarea acesteia de petrolul și gazele rusești a fost o prioritate de top a SUA de mai bine de un an, deoarece conducta Nord Stream 2 din Rusia până în Germania amenință să unească economiile vest-europene și ruse.

Al treilea este sectorul „simbiotic” al finanțelor, asigurărilor și imobiliarelor (FIRE), pe care Hudson îl definește drept „omologul vechii aristocrații funciare post-feudale din Europa care trăiește din renta pământului”.

Descriind aceste trei sectoare rentiere care domină complet capitalismul financiar post-industrial în centrul sistemului occidental, Hudson notează că „Wall Street a fost întotdeauna strâns asociat cu industria petrolului și gazelor (adică conglomeratele bancare Citigroup și Chase Manhattan)”.

Hudson subliniază că „cel mai important obiectiv strategic al SUA în confruntarea NATO cu Rusia este creșterea prețurilor la petrol și gaze. Pe lângă profiturile și câștigurile bursiere pentru companiile americane, prețurile mai mari ale energiei vor da mult avânt economiei germane”.

El avertizează că prețurile la alimente vor crește, „mai ales cele ale grâului”. (Rusia și Ucraina reprezintă 25% din exporturile mondiale de grâu). Din perspectiva Sudului Global, aceasta este o catastrofă: „Acest lucru va pune multe țări din Asia de Vest și Sudul Global sub presiune cu deficit alimentar, le va înrăutăți balanța de plăți și va prezenta riscul de neplată a datoriilor externe”.

În ceea ce privește blocarea exporturilor rusești de mărfuri, „aceasta amenință să perturbe lanțurile de aprovizionare cu materiale cheie precum cobaltul, paladiul, nichelul și aluminiul”.

Și asta ne aduce din nou la miezul problemei: „Visul pe termen lung al noilor Războinici Reci ai Statelor Unite este să zdrobească Rusia, sau cel puțin să-și restabilească cleptocrația managerială, care încearcă să profite de bursele occidentale prin privatizări.”

Asta nu se va întâmpla. Hudson vede clar cum „cea mai mare consecință neintenționată a politicii externe a SUA a fost unirea Rusiei și Chinei, împreună cu Iranul, Asia Centrală și țările de-a lungul Inițiativei Belt and Road”.

Confiscarea tehnologiei

Acum să comparăm toate acestea cu perspectiva unui magnat de afaceri din Europa Centrală care are interese de anvergură în Est și Vest și este atent cu discreția sa.

Într-un schimb de e-mail, magnatul afacerilor și-a exprimat îndoieli serioase cu privire la sprijinul băncii centrale ruse pentru moneda sa națională, rubla, „pe care SUA intenționează să o distrugă din Occident prin sancțiuni și haite de lupi valutari care se expun vânzând în lipsă rubla. În realitate, nu există aproape nicio sumă de bani pe care manipulatorii dolarului să o poată învinge împotriva rublei. O rată a dobânzii de 20% va atenua inutil economia rusă.

Omul de afaceri susține că principalul efect al cotelor de impozitare mai mari ar fi „susținerea importurilor care nu ar trebui importate”. Rubla în scădere este, prin urmare, benefică pentru Rusia în ceea ce privește autosuficiența. Pe măsură ce prețurile de import cresc, aceste bunuri ar trebui să fie produse pe plan intern. Lăsând rubla să cadă pentru a-și găsi propriul nivel, care va fi mai mic decât l-ar permite forțele naturale pentru o perioadă, pe măsură ce SUA o întărește prin sancțiuni și manipularea vânzărilor în lipsă în această formă de război economic împotriva Rusiei.

Dar asta pare să fie doar o parte a istoriei. Șeful Centrului de Cercetare Economică al Institutului pentru Globalizare și Mișcări Sociale (IGSO), Vasily Koltashov, a identificat ceea ce este probabil cea mai mortală armă din arsenalul reacționar al Rusiei: Cheia constă în confiscarea tehnologiei – ca și în cazul Rusiei, care nu mai recunoaște drepturile de brevet ale Statelor Unite.

Ca o „eliberare a proprietății intelectuale a SUA”, Koltashov solicită adoptarea unei legi ruse cu privire la „state prietene și ostile”. Dacă o țară se dovedește a fi pe lista țărilor ostile, putem începe să-i copiem tehnologiile din domeniile farmaceutic, industrial, de producție, electronic și medical. Poate fi orice: de la simple detalii la compoziții chimice”. Acest lucru ar necesita schimbarea constituției ruse.

Koltashov argumentează că „unul dintre fundamentele succesului industriei americane a fost copiarea brevetelor străine asupra invențiilor”. Acum Rusia ar putea „utiliza know-how-ul extins al Chinei cu cele mai recente procese tehnologice de producție pentru a copia produsele occidentale: declasificarea proprietății intelectuale americane va cauza pagube de 10 trilioane de dolari Statelor Unite numai în prima fază. Acesta va fi un dezastru pentru ei.

Așa cum stau lucrurile, prostia strategică a UE este de necrezut. China este gata să pună mâna pe toate resursele naturale ale Rusiei, lăsând Europa ca un jalnic ostatic al oceanelor și al speculatorilor sălbatici. Se pare că între UE și Rusia se profilează o ruptură totală, cu comerț redus și diplomație zero.

Și acum puteți auzi șampania pocnind în tot MICIMATT.

Traducerea Karen Smith din Indexexpurgatorius

invictuswebmedia.com

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Lovitura nimicitoare este garantarea rublei cu valoarea în aur.
    Stabilizează valoarea rublei pe piață și schimbă puternic raportul pe piața tranzacțiilor internaționale.
    De ce să încasez dolari, a căror valoare nu este garantată de nimic și în ultimii ani ai fost tipăriți în cantități industriale, când există alternativa garantată cu aur?
    Asta înseamnă că mergi la bancă și în schimbul rublelor bancnote primești valoarea lor în aur.
    Încă din 1971, dolarul american a fost decuplat de la garantarea valorii sale în aur și pentru o vreme a trecut la garantarea sa prin petrol. ( Toți cei care doreau să tranzacționeze petrol erau obligați să foloseasca în exclusivitate dolari.
    Acum, prin yuan și ruble ca alternativă la comerțul mondial, valoarea dolarului, atât ca valoare cât și importantă este pe topogan la vale.
    Trăim vremuri interesante după cum spune un proverb chinez.

  2. China este cel mai mare producător industrial de mărfuri, iar dacă tranzacțiile la nivel mondial nu mai sunt monoopolul dolarului, are doar de câștigat
    Cei care pierd sunt cei care acum tipăresc dolari, care în curând ajung să tipărească hârtie igienică, dacă importanța dolarului ca monedă de schimb este trecută în plan secund.
    Dacă doriți să păstrați valoarea banilor economisiți atunci cumpărați aur și argint, altfel lucruri de utilitate practică, în special pentru lucrurile de bază necesare omului, adăpost, căldură, mâncare. La criza care vine, un geamantan de bani nu valorează nimic în comparație cu o pereche de ghete de piele călduroase de iarnă sau un sac de dormit. Iar trocul o să devină o activitate mai comună decât plata cash, pentru că se oferă valoare pentru valoare.

  3. Acum e momentul ca Romania sa isi ‘joace cartea’ si sa se descotoroseasca de NATO si UE ca sa isi poata exploata si folosi intern propiile resurse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button