1. Companiile energetice americane îl presează pe Biden să nu interzică importurile de uraniu din Rusia
Companiile energetice americane îndeamnă administrația Biden să nu sancționeze importurile de uraniu din Rusia, pe care îl consideră crucial pentru menținerea prețurilor interne la energie electrică la un nivel gestionabil, a raportat Reuters, citând surse din industrie.
Uraniul este esențial pentru producerea de energie electrică la centralele nucleare. Este folosit ca combustibil în interiorul reactoarelor pentru a fierbe apa generând aburul care pune în mișcare turbinele. Aproape jumătate din uraniul care alimentează centralele nucleare americane provine din Rusia și de la vecinii săi Kazahstan și Uzbekistan.
2. Comedia britanică cu gazele rusești
Rusia poate să trimită în continuare petrol şi gaze în Marea Britanie în pofida interdicţiei de primire a navelor ruseşti în porturile britanice, a precizat miercuri Departamentul pentru Transporturi de la Londra. Sancţiunile vizează nava, nu încărcătura acesteia, prin urmare nu va împiedica vasele înregistrate în alte ţări să transporte în Marea Britanie petrol sau gaze naturale lichefiate din Rusia.
3. Circoteca SWIFT la Bruxelles
Uniunea Europeană discută excluderea a şapte bănci ruseşti de la sistemul SWIFT, dar nu şi Sberbank of Russia PJSC, cea mai mare bancă din Rusia, şi nici Gazprombank.
Decizia de a exclude unele bănci ruseşti din sistemul SWIFT utilizat pentru tranzacţii în valoare de mii de miliarde de dolari la nivel mondial a fost anunţată în weekend într-un comunicat comun al SUA, Comisiei Europene, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii şi Canadei.
Ucrainenii s-au prins că sunt luați de proști
Igor Jovkva, șeful adjunct al cancelariei prezidenţiale ucrainene, nu s-a arătat foarte mulțumit de rezoluția Parlamentului European cu privire la Ucraina – scrie, miercuri, agenţia ucrainiană UNIAN, menţionând că un mesaj în acest sens a fost postat pe contul de Facebook al oficialului.
„Discursul rostit, ieri (marţi, n.r.), de Volodimir Zelenski (preşedintele ucrainean, n.r.), la reuniunea de urgență a Parlamentului European privind războiul împotriva Ucrainei a făcut o impresie uluitoare în Europa. Acest discurs a avut loc a doua zi după ce președintele a depus cererea de aderare la UE. M-am întrebat dacă s-au trezit, în sfârșit, și au început să acţioneze. Cu toate acestea, rezoluția PE, care a fost aprobată în urma audierilor, nu a confirmat această presupunere, deoarece a devenit o disonanță absolută față de discursul președintelui” – a remarcat Jovkva.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.