X

BOR va canoniza pe Cuvioasa Teofana Basarab, cu hram pe 28 octombrie. “A plecat la Domnul fiind înjunghiată și rănită în șapte locuri”

Pe urmele Cuvioasei Teofana Basarab, țarina bulgarilor, o sfântă ce-și așteaptă locul în calendar | Doxologia

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

O nouă sfântă ar putea să apară în sinaxarul sfinților din România.  Este vorba despre Cuvioasa Teofana Basarab, fiica lui Basarab I.

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit miercuri seară, 16 februarie 2022, la Reședința Patriarhală din București, sub președinția Patriarhului Daniel. Ordinea de zi a inclus definitivarea și aprobarea textelor liturgice care vor însoți o propunere de canonizare, a Cuvioasei Teofana Basarab.
Cine a fost Cuvioasa Teofana Basarab
De origine românească, Teofana a rămas în legendele sud-dunărene ca un simbol al maicii devotate, al eleganței domnești dar și al evlaviei.

Teofana a trecut la cele veșnice la Vidin sau în apropiere, dar nu se știe când. Potrivit unei legende locale, ar fi plecat la Domnul în urma atacului turcesc asupra Vidinului, fiind înjunghiată și rănită în șapte locuri, în vara anului 1396.

Potrivit acestei tradiții, credincioșii bulgari au reușit să o înmormânteze în mănăstirea stâncoasă Albotina de lângă cetatea Kula, unde își pregătise locul de veci.

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, în ședință de lucru

“Departamentul Carte de cult al Editurii Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă cere definitivarea și aprobarea textelor liturgice ce vor însoți propunerea de canonizare a Cuvioasei Teofana Basarab. În această privință, noi am realizat deja o consultare, iar eparhiile din mitropolie au trimis răspunsuri”, a precizat la începutul întrevederii Patriarhul Daniel.

Mitropolia Munteniei şi Dobrogei are în componenţă zece eparhii: Arhiepiscopia Bucureştilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviştei, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, Episcopia Giurgiului şi Episcopia Tulcii.

La acest sinod participă și ierarhii Episcopiei ortodoxe române din Ungaria și Episcopiei Daciei Felix.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Sinodalii se invart in jurul…; pe oricine ar canoniza, numai pe Sfintii Inchisorilor, NU.
    Sunt cu maro la sutane cand le comanda The Nevastuika Ilie Institute “Drepti !”

    1. Mare lucru ca s-au gandit sa canonizeze si o femeie. Pe cand si o preoteasa, o invatatoare sau o femeie de rand, o mama eroina, o bunica ?Doar ei calugarii sunt si pe pamant prea si inaltpreasfintiti si sfinti si dupa moarte.
      Cat priveste pe sfintii inchisorilor, demonstreaza cat de autocefali si de autonomi suntem noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button