Dacă Meta nu are opțiunea de a transfera, stoca și procesa date de la utilizatorii săi europeni pe servere din SUA, Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa, a avertizat proprietarul giganților rețelelor sociale în raportul său anual.
Problema cheie pentru Meta este transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și prin alte modele de acorduri pe care Meta le folosește sau le folosește pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane.
Acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt în prezent supuse unui control intens în UE.
În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și companiei nu i se mai permite să utilizeze „sau alternativele” actuale modele de acorduri, compania „probabil” nu va mai putea să ofere multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, în UE, potrivit diverselor rapoarte media, inclusiv în iTWire, ziarul The Guardian și Revista Side Line.
Împărtășirea datelor între țări și regiuni este crucială pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată, a subliniat Meta.
Prin urmare, a folosit anterior cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date.
Cu toate acestea, acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcărilor privind protecția datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.
În plus față de Scutul de confidențialitate, Meta folosește, de asemenea, așa-numitele acorduri model, sau Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane.
Aceste acorduri model sunt, de asemenea, supuse controlului la Bruxelles și în alte părți ale UE.
Răspuns Facebook
Când este contactat de City A.M. Astăzi, John Nolan, liderul în domeniul media tehnologic și al comunicațiilor publicitare din Meta, cu sediul în Londra, nu a negat și nu a minimizat rapoartele.
În schimb, el a împărtășit o declarație a lui Nick Clegg, vicepreședintele pentru afaceri și comunicații globale al Meta.
Clegg a avertizat că „lipsa transferurilor internaționale de date sigure, sigure și legale ar dăuna economiei și ar împiedica creșterea afacerilor bazate pe date în UE, așa cum căutăm o redresare de la Covid-19”.
„Impactul ar fi resimțit de întreprinderile mari și mici, din mai multe sectoare”, a continuat el.
„În cel mai rău scenariu, acest lucru ar putea însemna că o mică întreprindere tehnologică din Germania nu ar mai putea folosi un furnizor de cloud din SUA.
O companie spaniolă de dezvoltare de produse nu ar mai putea desfășura o operațiune în mai multe fusuri orare.”
Verdictul final este de așteptat să fie publicat în prima jumătate a acestui an. În cazul în care IDPC constată într-adevăr că modelele de acorduri sunt ilegale, Meta poate decide că nu mai este fezabilă să ofere unele dintre serviciile sale în UE.
Sursa:cytya.m
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.