În ultima vreme se vehiculează intens noțiunea de extremism, aruncându-se acuzații fără nicio bază reală și fără să existe o înțelegere clară a noțiunii, astfel încât explicarea acestui fenomen, propusă în primul episod al podcastului „Conservatorii”, considerăm că este o temă de mare actualitate.
Lansarea podcastul „Conservatorii” a fost anunțată, joi, de copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, care- în primul episod- discută tocmai despre problema extremismului într-un dialog de colecție cu senatorul AUR, Sorin Lavric.
Extremismul politic este o ieșire din normalitate, fiind apanajul stângii, fiindcă doar stânga este cea care dărâmă tradiția, încercând să o înlocuiască cu o nouă „normalitate”, în timp ce dreapta înseamnă tradiție, prudență politică, atașament față de credință, înt-un cuvânt normalitate, spune senatorul Claudiu Târziu.
„Extremismul politic este o ieșire din normalitate. Extremismul politic frizează isteria politică. Este alimentat de nervi și de afecte foarte puternice, care blochează rațiunea. Extremismul politic cel mai ușor de identificat în zilele noastre este cel care se manifestă prin terorism, adică slujești anumite scopuri politice prin forța terorii, vrei să impui un punct de vedere politic prin frică. Terorismul de stat care a fost practicat în ultimii doi ani, pe baza acestei crize medicale, a fost un soi de extremism politic.
Extremismul politic nu poate fi în opinia mea decât apanajul stângii. Nu vom vedea extremism politic la dreapta.
Mulți îmi vor aduce exemplul fascismului și nazismului pe care, în genere, literatura de specialitate și fel de fel de politologi le consideră de extremă dreaptă, ignorând cu bună știință că ele au rădăcini marxiste si că nu îmbracă caracteristicile dreptei”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu.
Potrivit acestuia, „dreapta înseamnă, într-un cuvânt, normalitate, iar normalitatea nu poate fi extremă.”
„Dreapta înseamnă tradiție, prudență politică, înseamnă că progresul este făcut cu măsură și doar pe baza experienței trecutului, cu pași mici.
Dreapta înseamnă atașament puternic față de credința poporului pe care pretinzi că-l slujești.
Dreapta înseamnă un cult al eroilor, în lumina credinței tale strămoșești și a valorilor perene, care nu pot fi de stânga.
Stânga este cea care dărâmă tradiția, care respinge vechile valori, care vrea să întoarcă scara de valori și care vrea să demoleze, să surpe o lume existentă, pentru a construi una mai bună, în general, utopică. Stânga a fost tot timpul utopică, a imaginat o lume mai bună, pe care a dorit să o impună prin teroare.
Extrema vine din dorința de a ieși din cadrele normalității, de a schimba normalitatea, de a impune o nouă „normalitate”, iar asta nu este decât o tendință a stângii”, explică senatorul Claudiu Târziu.