O echipă de zece cercetători israelieni au realizat cel mai amplu studiu la nivel mondial (aflat încă în stadiul de preprint și fără peer-review) de evaluare a imunității naturale în comparație cu imunitatea indusă artificial prin vaccinuri anti-COVID de producție Pfizer. Observațiile lor au constatat că imunitatea naturală este de 27 de ori mai eficientă decât imunitatea indusă de vaccin.
Premisa de la care au pornit cei zece cercetători, angajați ai unor prestigioase instituții medicale israeliene[1], a fost aceea că, cel mai probabil, imunitatea naturală este mai puternică decât cea conferită de vaccin, de vreme ce Israelul, una dintre primele țări care au demarat o campanie intensă de vaccinare la nivel național, a cunoscut o creștere[2][3]fără precedent a cazurilor de COVID după vaccinare. Această situație a stârnit un val de neliniști cu privire la eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta. Mai mult, studii științifice[4]au demonstrat doar diferențe ușoare, între vaccinați și nevaccinați, în ce privește eficacitatea vaccinului pe termen scurt în confruntarea cu varianta Delta.
Acestea sunt motivele care i-au determinat pe cei zece cercetători să inițieze studiul[5], cu atât mai mult cu cât în prezent există suficiente date care să permită o evaluare pertinentă. A trecut suficient timp atât de la începutul pandemiei, cât și de la implementarea vaccinului, încât să se poată examina protecția pe termen lung a imunității naturale în comparație cu imunitatea indusă de vaccin. Studiul, dat publicității pe 25 august a.c., folosește informațiile oferite de baza de date a Serviciului de Sănătate „Maccabi” (Maccabi Healthcare Services – MHS), a doua cea mai importantă instituție de Asistență medicală din Israel, și a urmărit evoluția a 673.676 de persoane complet vaccinate, cu vârste de peste 16 ani; 62.883 persoane nevaccinate, care au trecut prin boală, și 42.099 de persoane care au trecut prin boală și au primit o singură doză a vaccinului Pfizer.
Evoluția subiecților a fost evaluată în funcție de trei modele statistice, după patru criterii: infectarea sau reinfectarea cu SARS-CoV-2, manifestarea simptomatică a bolii, spitalizarea și decesul. Perioada de urmărire a fost 1 iunie și 14 august 2021, când varianta Delta era dominantă în Israel.
Potrivit constatărilor medicilor israelieni, grupul celor vaccinați cu ambele doze au prezentat un risc de 13,06 ori mai mare (95% CI, 8,08-21,11) de infectare cu varianta Delta, în comparație cu grupul celor nevaccinați și care trecuseră anterior prin boală. Riscul de a manifesta o formă simptomatică a bolii a fost semnificativ mai mare pentru grupul celor vaccinați cu ambele doze în comparație cu celelalte două grupuri. Grupul celor vaccinați a prezentat, de asemenea, un risc mai mare de spitalizare, în comparație cu grupul celor care dobândiseră imunitate naturală printr-o infectare anterioară.
Iată câteva cifre relevante, obținute pe baza unuia dintre cele trei modele statistice: în perioada de urmărire, au fost înregistrate 257 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 238 au apărut în grupul celor vaccinați cu ambele doze, și 19 cazuri în grupul grupurile celor care au trecut prin boală. În ce privește manifestarea bolii simptomatice, dintr-un total de 199 de cazuri înregistrate, 191 s-au înregistrat în grupul celor vaccinați și 8 cazuri în grupul celor nevaccinați. În ce privește spitalizarea, s-au înregistrat per total 9 spitalizări, dintre care 8 din grupul celor vaccinați și 1 din grupul celor nevaccinați.
Astfel, potrivit rezultatelor studiului, imunitatea naturală conferă o protecție de durată și mai puternică împotriva infectării, bolii simptomatice și spitalizării cauzate de varianta Delta a SARS-CoV-2, în comparație cu imunitatea indusă de vaccinarea cu două doze de Pfizer.
Comentând concluziile studiului menționat, eminentul biostatistician și epidemiolog al Facultății de Medicină de la Harvard, cel care a conceput sistemul de evaluare CDC a vaccinurilor, Profesorul Martin Kulldorff, a afirmat că aceste informații dovedesc că pașapoartele de vaccinare sunt neștiințifice și discriminatorii. „Trecerea prin boala COVID oferă o imunitate mai bună decât vaccinurile, așa că pașapoartele de vaccinare nu sunt doar niște prostii, din punct de vedere științific, ci, mai mult, sunt discriminatorii și lipsite de o bază etică”[6]. Profesorul de la Harvard menționează în plus că acest studiu nu este singurul ce demonstrează că imunitatea naturală oferă „o imensă protecție” împotriva COVID, ci, până la această dată există un număr de 15 studii academice care confirmă rezultatele cercetătorilor din Israel.
[1] Kahn Sagol Maccabi (KSM) Research & Innovation Center, Maccabi Healthcare Services, Tel Aviv, 68125, Israel; Maccabitech Institute for Research and Innovation, Maccabi Healthcare Services, Israel; Internal Medicine COVID-19 Ward, Samson Assuta Ashdod University Hospital, Ashdod Israel; Sackler Faculty of Medicine, School of Public Health, Tel Aviv University, Tel Aviv, Israel.
[2]COVID-19 in Israel dashboard. 2021
[3] Decline in Vaccine Effectiveness Against Infection and Symptomatic Illness [Internet]. [cited 2021 Jul 22]. Available from: https://www.gov.il/en/Departments/news/05072021-03
[4]Bernal JL, Andrews N, Gower C, et al. Effectiveness of Covid-19 Vaccines against the B.1.617.2 (Delta) Variant. https://doi.org/101056/NEJMoa2108891 [Internet] 2021 [cited 2021 Jul 22];NEJMoa2108891. Available from: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2108891
[5] https://doi.org/10.1101/2021.08.24.21262415
[6]https://twitter.com/martinkulldorff/status/1430660291579105284?lang=en
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.