X

Vladimir Putin ‘promite’: La încheierea misiunii forțele OTSC se vor retrage din Kazahstan

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat luni că forţele ţării sale şi ale ţărilor aliate trimise în Kazahstan pentru a sprijini puterea kazahă, vizată – potrivit lui – de „terorismul internaţional” se vor retrage din această ţară din Asia Centrală de îndată ce îşi vor fi încheiat misiunea, avertizând totodată că această alianţa militară din cadrul CSI, condusă de Rusia, nu va permite ca guvernele ţărilor membre să fie răsturnate de la putere prin „revoluţii colorate”, relatează AFP şi Reuters. 

„Odată ce contingentul îşi va fi îndeplinit funcţiile, el se va retrage de pe teritoriul Kazahstanului”, a indicat Putin în cadrul unei reuniuni în format de videoconferinţă cu şefii statelor membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care grupează Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

„Un contingent al Forţelor colective de menţinere a păcii ale OTSC a fost trimis în Kazahstan şi, vreau să subliniez, pentru o perioadă limitată de timp, pentru atât cât va considera necesar preşedintele kazah”, a afirmat şeful statului rus, subliniind că trupele trimise de OTSC au împiedicat grupuri armate să submineze baza puterii în Kazahstan.

Înaintea sa, președintele kazah Kasîm-Jomart Takaev a asigurat că retragerea lor va avea loc ”’curând”.

Circa 2.030 de militari din cadrul Forţei colective de menţinere a păcii a OTSC au fost desfăşuraţi săptămâna trecută la solicitarea preşedintelui kazah pe fondul revoltelor violente ce au cuprins ţara, potrivit AFP.

Kazahstanul, a spus Putin, a fost victima „unei agresiuni a terorismului internaţional”, afirmând totodată că aceste „bande de bărbaţi înarmaţi” aveau „clar experienţă de luptă” şi au fost formaţi în „centre din străinătate”.

În opinia sa, a existat o ameninţare la adresa statalităţii Kazahstanului, care a apărut nu din cauza protestelor spontane care au început din cauza creşterii preţului la carburant, ci pentru că de această situaţie au profitat „forţe interne şi externe distructive”.

În acest context, preşedintele rus a avertizat că Moscova nu va tolera „revoluţiile colorate” în fosta URSS, o formulă recurentă pentru a denumi revoltele care, potrivit Kremlinului, ar fi orchestrate de către Occident în ţările din fosta Uniune Sovietică în anii 2000.

„Bineînţeles, aceasta nu este nici prima şi nici ultima tentativă de ingerinţă în afacerile interne ale ţărilor noastre (venită) din afară”, a spus preşedintele rus. „Nu vom lăsa ca situaţia să ne fie tulburată acasă şi nu vom permite ca scenariile unor aşa-zise revoluţii colorate să aibă loc”, a mai avertizat Putin.

Şeful statului rus a făcut aceste comentarii după ce înaintea sa vorbise preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, al cărui curaj el l-a lăudat. Liderul kazah a spus că ordinea a fost restabilită, dar că vânătoarea de „terorişti” continuă.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Mihail Gorbaciov & Silviu Brucan te-ar fi trimis la Targoviste in fata plutonului de executie… Pentru 65000 de morti….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE