X

Secretarul general al NATO: Există un ‘risc real’ de invazie a Ucrainei / ‘Ne pregătim pentru un eșec al diplomației’

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Riscul unui conflict militar în Ucraina este „real” și este nevoie de pregătiri pentru „un eşec al diplomaţieii”, a avertizat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o reuniune extraordinară. 

„Tocmai am încheiat o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe din ţările NATO. Ţările aliate au discutat despre acumularea neprovocată şi nejustificată de trupe în interiorul şi în jurul Ucrainei, precum şi despre implicaţiile pentru securitatea europeană. Regretăm că, în pofida apelurilor comunităţii internaţionale, de multe săptămâni, Rusia nu a luat măsuri pentru reducerea tensiunilor. Acumularea de efective militare ruse continuă, sunt zeci de mii de efective combatante şi capabilităţi militare grele. Continuă şi retorica ameninţătoare, pe fondul unui istoric al utilizării forţei împotriva vecinilor”, a afirmat Jens Stoltenberg, vineri după-amiază, conform stenogramei declaraţiilor, postată pe site-ul NATO.

„Riscul unui conflict este real. Acţiunile agresive ale Rusiei subminează grav ordinea în materie de securitate a Europei. Alianţa Nord-Atlantică menţine angajamentul unei abordări cu dublă direcţie faţă de Rusia: printr-o disuasiune puternică şi apărare, combinate cu dialog semnificativ. Este un semnal pozitiv faptul că Rusia este pregătită acum să vină la masa discuţiilor. Dat fiind că tensiunile sunt ridicate, dialogul este cu atât mai important. Miercurea viitoare, statele NATO se vor întâlni cu reprezentanţii Rusiei, în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Reuniunea se va concentra pe situaţia din Ucraina şi pe implicaţiile asupra securităţii europene. Salut şi discuţiile dintre Statele Unite şi Rusia, programate luni la Geneva. Iar Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se va reuni joia viitoare”, a adăugat Jens Stoltenberg.

„Noi suntem dispuşi permanent să ascultăm preocupările Rusiei. Iar NATO va face toate eforturile pentru a găsi o cale politică de a merge înainte. Dar, pentru ca dialogul să aibă sens, trebuie abordate şi preocupările de mult timp ale statelor membre privind acţiunile Rusiei. Trebuie să fie bazat pe principiile esenţiale ale securităţii europene şi trebuie să se desfăşoare în consultări cu Ucraina. De asemenea, ne consultăm strâns şi cu alţi parteneri-cheie, precum Georgia, R.Moldova, Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană. NATO se va implica în dialog cu Rusia printr-o atitudine de bună-credinţă şi în mod substanţial. Dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru posibilitatea eşecului diplomaţiei”, a subliniat Jens Stoltenberg.

„De aceea, miniştrii au subliniat astăzi că orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe semnificative şi va genera un cost greu pentru Rusia. Statele membre continuă să fie alături de Ucraina. Susţinem total suveranitatea şi integritatea teritorială şi furnizăm susţinere politică şi tehnică. (…) Toate ţările, indiferent de mărime sau de vecinii pe care îi au, au dreptul fundamental să îşi decidă propria direcţie şi alianţele. (…) La final, aliaţii au stabilit clar că NATO va lua mereu măsurile necesare pentru protejarea şi apărarea naţiunilor noastre, inclusiv prin consolidarea apărării colective în modurile necesare”, a concluzionat Jens Stoltenberg.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

12 comentarii

  1. Discuțiile trebuie bazate pe principiile securității europene? De ce nu pe principiile securității Russiei? Din cauză că limba oficială a Ukrainei o fi engleza? Din cauză că Ukraina este o țară veche de un secol creată de îngăduința Rusiei Sovietice? NATO este o organizație militară teroristă care s-ar extinde dacă ar putea pe toată planeta sub pretextul că ne atacă marțienii.

    1. Limba ucraineana nu e identica cu limba rusa, cum nici italiana nu e identica cu romana.
      Vorbim de doua popoare diferite!

      1. “Poporul ukrainian” a luat nastere dupa o ocupatie de cateva secole a rusilor de catre polonezi; scopul: aducerea rusilor pravoslavnici la catolicism. Efectele (partial ireversibile) ale acetei ocupatii se vad pana astazi. Normal ar fi sa vorbim de o decolonizare a Rusiei Kievene, leaganul Bisericii Ortodoxe Ruse.

  2. Lukașenka în discursul său de Crăciun: anul acesta va fi anul statelor în uniuni. Ar trebui să ne unim cu frații noștri: Rusia, Kazahstan și Ucraina. Vom face totul pentru a lua înapoi Ucraina
    Președintele Tokayev, într-un apel către Putin, a spus că „focurile de atacuri teroriste persistă”
    Civilii din Kazahstan au căzut victimele unei lovituri de stat la protestele inițial pașnice ale bandiților/teroriştilor care sunt pro-turci și, de asemenea, sprijiniți de curcanul care dorește să depășească actualul guvern și să-l înlocuiască cu unul pro-turc pentru a turciza Kazahstan.

    Rusia este îngrijorată că un Afganistan destabilizat devine casa „noului califat”. CSTO era gata de plecare, au văzut asta venind. Tăiatul capului mi se pare cunoscut? Președintele Kazahstanului l-a demis pe secretarul adjunct al Consiliului de Securitate Abdymomunov – serviciul de presă

    Nu există victime printre cetățenii Rusiei în timpul revoltelor de pe teritoriul Kazahstanului.

    Locuitorii localnici, care filmau o operațiune de poliție pentru a neutraliza militanții din Taldykorgan, au fost atacați cu gloante.

    Continuă mutarea unităților aeropurtate ale brigăzii a 45-cu destinație specială a trupelor aeropurtate din contingentul rus de menținere a păcii al forțelor de menținere a păcii CSTO în Republica Kazahstan.

    Rusia crede că tulburările civile din Kazahstan provocate de forțele externe vor perturba securitatea și integritatea

    Forțele de securitate păreau să recupereze străzile orașului principal al Kazahstanului, Almaty, după zile de violență.

    Organizația Statelor Turcice va organiza o reuniune extraordinară la nivelul ministrului de externe prin teleconferință pe 11 ianuarie pentru a discuta despre evoluțiile recente din Kazahstan.

    NATO a refuzat să îndeplinească condițiile puse de Rusia și a început să amenințe

    Situația critică persistă în cea mai mare parte a Kazahstanului, în ciuda introducerii trupelor CSTO

    Donbass: Rusia va lovi NATO cu sute de rachete „Kalibr” dacă încearcă să atace Donbass

    Flota rusă de la Marea Neagră vrea să se extindă de la 7 la 14 submarine și să le doteze cu „Zircon”

    Rusia va da o lovitură fără precedent forțelor NATO în cazul unei tentative de atac asupra Donbass

    Rusia a trimis trenuri uriașe cu echipament militar la granița cu Ucraina, după ce NATO a refuzat să negocieze

    Parașutiștii ruși au ucis jumătate dintre militanți în Alma-Ata în 48 de ore

    Elicopterul israelian ar putea sa fi fost doborât de un quadricopter Hezbollah

    Evacuarea în masă a cetățenilor ruși a început din Kazahstan

    Trupele ruse au fost dislocate rapid în Mali

    Trupele ruse din Kazahstan au ocupat deja 15 locuri critice

    Austria: Cancelarul Nehammer, complet vaccinat și „amplificat”, a fost testat pozitiv pentru Covid.

    Militanții au atacat în mod neașteptat armata din Almaty

    Rusia a decis să trimită unități aeriene suplimentare și zeci de vehicule blindate în Kazahstan

    Sistemele rusești S-500 au penetrat cel puțin patru baze americane de apărare antirachetă

  3. Cred ca Rusia, dupa experienta din Kazahtan, nu mai are timp “de pace”.
    Cred ca curand “e timpul spanacului” precum spunea parintele Paisie Aghioritul.
    Stia el plăvanul de la cotroceni de ce n-a introdus certificatul verde, stia ca are nevoie de pace sociala, pentru furtuna ce urmeaza.
    Ortodoxinfo, nu stiu de care parte te situezi, de partea taietorilor de capete din Siria sau de partea Lui Hristos.

    1. @ abc
      Te ajut eu, dacă încă nu ești dumirit: “CĂLDICEL” este deocamdată, după părerea mea, cel de care te interesezi.
      Există însă cale de întoarcere și pentru el, dar numai dacă v-a voi să pună cu adevărat mâinile pe coarnele plugului și apoi să nu mai privească înapoi. Nu-i ușor, dar îi mântuitor!
      Jocul la două capete niciodată nu va mântui pe nimeni, asta ar trebui să știm cu toții.
      Ma bucur pentru “abc” că a spus lucrurilor pe nume.
      Felicitări, dragă “abc”!

    2. Din ce spunea Adrian Severin la postul tv al lui Cristoiu, acum 2 zile, SUA au o retorica a unui om aflat pe marginea prapastiei WW3. Retorica si faptele nu vor face NICIODATA pasul in prapastie si cu asta basta. SUA si UE vor solicita recurgerea la dialog si diplomatie, mai exact se va solicita Ucrainei sa acepte solutiile teritoriale ale lui Putin. Severin sustine ca a discutat cu mai multianalisti politici din UE si SUA INFLUENTI si AUTENTICI – unii probabil medii evreiesti…
      SOLUTIA MILITARA A RUSIEI VA FI CONTRACARATA CU SANCTIUNI ECONOMICE, CARE CU TIMPUL VOR FI RELAXATE PT CA OCCIDENTUL ARE NEVOIE DE GAZUL RUSESC !

      1. Celor care conduc din umbră conglomeratul european și lumea întreagă(clanul scutuluiroșu) nu le pasă deloc că europenii vestici pot suferi din cauza unei penurii de gaz rusesc. Ei vor războiul cu rusia și pentru scopul lor sunt gata să lupte până la …..ultimul european (* Filip cu 18 limbi*).
        Vorba lui Mărin: Timpul nu mai are răbdare.

        1. Pe Hitler l-au lasat sa ocupe Austria si Cehia, si doar dupa ce a invadat Polonia s-a declarat razboiul.
          Putin va ocupa cat doreste din Ucraina, dar urmatorul conflict apare in Finlanda care vrea musai sa adere la nato. Putin a sugerat ca o va ocupa. Deci dupa “pacificarea” Ucrainei provocarea va continua in Finlanda…

      1. Declansarea razboiului se va face la limita diplomatiei. Trebuie o gresala/provocare grosolana pt ca Rusia sa nu pozeze in agresor, dupa model Hitler. Rusia tatoneaza terenul in diverse locuri, dar provocarea nu pare sa apara. Posibil ca Erdogan sa isi piarda cumpatul, dar dupa ce va fi bine manipulat de americani. dupa modelul Sadam Husein-Kuwoiet 1990. In 1990, diplomatii americani i-au transmis confidential, ca nu este nici o problema daca ocupa Kweitul. Sadam i-a crezut pe cuvant, si dupa ocuparea tarii, s-a trezit cu o condamnare la onu si la cosniluil de securitate. In final s-a ajuns in 1991, la razoiul unei coalitii coduse de sua si sateliti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button