X

Directorul SRI: E o greșeală că nu am predat arhiva fostei Securități după Revoluția din 1989

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Faptul că Serviciul Român de Informaţii (SRI) nu a predat arhiva fostei Securităţi în primii ani după Revoluţia din 1989 a fost „o greşeală” şi a făcut ca tranziţia spre democraţie „să fie atât de grea şi de încercată”, afirmă directorul SRI, Eduard Hellvig. 

Declaraţia este făcută în contextul în care Serviciul Român de Informaţii se pregăteşte să predea Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) ceea ce a mai rămas din arhiva fostei Securităţi.

„România a eşuat la acest capitol, din punctul meu de vedere. (…) Faptul că noi nu am predat arhiva fostei Securităţi unei instituţii, după 1989, în primii ani, a făcut ca această tranziţie spre democraţie să fie atât de grea şi de încercată în România. Îmi asum ceea ce spun. Cred că a fost o greşeală, a fost o greşeală pe care pot să o înţeleg pragmatic din punct de vedere politic pentru cei care au făcut atunci, dar pentru mine, ca cetăţean care eram în stradă şi luptam pentru drepturi şi libertăţi civile şi pentru democraţie, cred că a fost o greşeală. Sunt momente când e nevoie de decizii dure, care să despartă apele”, a afirmat şeful SRI, la podcastul Serviciului Român de Informaţii, scrie Agerpres.ro.

El a adăugat că în acest caz „nu există o explicaţie onestă pe care cineva să o dea astăzi, în care să spună de ce nu aţi predat arhiva”. Totodată, a subliniat că „nu Serviciul Român de Informaţii este doar moştenitorul întregii arhive a Securităţii”.

„Aceasta a fost o anatemă şi o strategie extrem de inteligentă prin care să se împingă toată povestea arhivelor către SRI. Eu nu am nicio problemă să predau absolut orice are SRI-ul, dar aştept ca societatea românească, în întregime, să-şi regăsească toate dosarele vechii Securităţi la CNSAS. De ce spun aceasta? Pentru că numai dacă vom trece prin acest proces vom înţelege trecutul recent al României şi vom şti ce să facem ca să avem un alt fel de viitor”, a punctat el.

CNSAS nu are spațiu pentru arhiva SRI

Hellvig a susţinut că toate arhivele care provin de la vechea Securitate trebuie predate CNSAS.

„Acum, sigur, noi încercăm să predăm CNSAS-ului, pot să spun deja de ani de zile, ce avem şi mi se spune că nu există spaţiu. Acum, cu tot respectul, dacă vrem să nu primim sau să luăm arhivele, putem să avem tot felul de argumente. Eu am spus că mai dau un termen celor care ar trebui să preia această arhivă, iar dacă acest lucru nu este posibil, o să le pun la dispoziţie un spaţiu de la noi pentru CNSAS, ca să fiu sigur că aceste arhive nu mai sunt la SRI, astfel încât să terminăm definitiv cu această discuţie publică cu privire la dosare pe care serviciile de informaţii le au şi le folosesc ca să-şi atingă obiectivele”, a mai spus directorul SRI.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Democratia nu a fost si nu este eficienta politic ci doar militar; cei mai puternici stabilesc regulile iar ceilalti le respecta ca sa se “indrepte” si sa se intrareasca astfel: “spune-mi cu ine te infratesti…”
    “Puterea” este cea naurala – fizica, nicdecum a hartiilor si vorbelor; cand “puterea” a pus ochii pe tine nu iti trimite o poezie ci forte inarmate sa te “salte” si chiar sa te temine.
    Asa ca nu e nici o democratie cat timp e vorba de multipartitism, toleranta etnica, religioasa, politica: sa mearga fiecare acolo unde isi gaseste locul intre oameni ca ei si sa nu strice comunitatea organizata in jurul unei singure credinte, unui singur Dumnezeu, unui singur si unit viitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button