X

Guvernul vrea taxă de solidaritate, dar numai pentru români, nu pentru multinaționale

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Abia urcați în mașina guvernării, unde Ciucă e la volan, dar Iohannis schimbă vitezele, în timp ce Bode sforăie pe bancheta din spate, pesediștii lui Ciolacu au vrut să ia și ei o măsură social-democrată: impunerea unei „taxe de solidaritate” pentru companiile cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de lei.  Printre cele peste 300 de corporații care ar fi urmat să plătească taxa se numără Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour, adică mari companii care fac în România profituri mai mult decât frumușele și le duc acasică la ele, în străinezia. O asemenea taxă nu e nici absurdă, nici nemaivăzută, nici ilegală. E pur și simplu o măsură cu adevărat social-democrată și a fost introdusă, după ultimul război mondial, în multe țări occidentale cu ștaif. Vezi însă că tot ce-i permis olimpienilor din Europa nu-i permis și bouleanului mioritic. Deși taxa ar fi adus la buget peste un miliard de dolari, bani suficienți să li se mai dea și celor mai săraci pensionari măcar de-o ciosvârtă-n plus la pensie, nici n-au apucat bine pesediștii să propună poate singura lor măsură cu adevărat socială din ultimele trei decenii, că premierul Ciucă a și anunțat că anul acesta nu se va impune niciun fel de taxă de solidaritate.

Bine, să nu credeți că a stat el și a cugetat sau că a rupt petale de panseluță: „Bag taxa, n-o bag, o bag, n-o bag.” Nici pomeneală de așa ceva. Un general n-are timp să numere panseluțele, el ascultă doar de ordine. Și ordinul, chiar dacă n-a venit direct, a venit voalat, de la băieții deștepți care apără interesele marilor companii. Într-un comunicat oficial, Camera de Comerț Româno-Americană (AmCham) l-a atenționat clar pe Ciucă: „Camera de Comerț Americană în Romania transmite îngrijorarea comunității de afaceri pe care o reprezintă cu privire la intenția coaliției de guvernare a crește povara fiscală pentru companiile mari din România, într-un moment în care climatul investițional și de afaceri este deja grevat de multiple crize. După o perioadă de criză politică prelungită în care încrederea companiilor în mediul investițional din România s-a prăbușit, suprapusă cu o perioadă de vârf a crizei Covid, creșterea prețurilor la energie, agravarea tensiunilor din piața forței de muncă, aceste vești cu privire la taxe noi nu fac decât să crească riscurile de reorientare a planurilor de investiții și extindere.” Ați înțeles mesajul, da? Deci marilor companii nu trebuie să li se crească „povara fiscală”, că strănută și, Doamne ferește, se „reorientează” – adică, mai pe românește, pleacă de la noi și se duc în altă colonie, cu negrișori pe plantație mai obedienți.

Și ce să vezi? Nici nu se uscase bine cerneala pe comunicat, că fostul premier Dacian Cioloș a simțit nevoia să-i explice lui Ciucă același lucru, anume că vor fugi corporatiștii din România: „Noi suntem împotrivă, pentru că riscăm să fugărim investitorii. Cu această taxă, le spunem că pot pleca în Ungaria, Polonia, Bulgaria.” Stai, liniștit în spirala matale, domnu Julien, ai mai văzut câine să plece din fața măcelăriei? Iar alt fost premier, Cîțu, n-a ratat ocazia să se bage și el în seamă: „Au fost companii multinaţionale care în pandemie au plătit bani în avans la buget tocmai pentru a avea bani să plătim pensii şi salarii. Eu cred că nu este un comportament normal din partea statului român să vină astăzi să penalizeze aceste companii.” Aloo, Zombilică, dacă tot te-ai apucat să spui un lucru, zi-l până la capăt: companiile au plătit bani în avans ca să plătească mai puțin, nu ca să aibă românii pensii și salarii. Pentru că ele nu sunt supă populară și nici mama răniților: corporațiile se conduc după principiile pieței și normal că au tot interesul să cheltuiască mai puțin și să adune profituri cât mai mari, pe seama fraierilor care le permit asta.

Sincer, nu cred că am avea totuși motive să le plângem de milă bieții corporatiști care erau cât pe ce să fie „jecmăniți”, de guvern prin „taxa de solidaritate”, după cum susțin AmCham, Cioloș și Cîțu. Nu de alta, dar tocmai a fost dat publicității un raport, intitulat The World Inequality Report 2022, care demonstrează, cu cifre concrete, că în timpul pandemiei, bogătanii planetei, adică tocmai marii corporatiști de grija cărora mor liberalii noștri de cumetrie, și-au sporit averile într-un mod inimaginabil în alți ani. Iar clasamentul anual al miliardarilor, elaborat de revista Forbes, include în acest an un număr record de 2.755 de miliardari, cu o avere cumulată de 13.100 de miliarde de coco, în creștere față de „doar” 8.000 de miliarde, cât a fost anul trecut.

În 2 ani de pandemie, bogații planetei au devenit și mai bogați, săracii și mai săraci

Așa că, dragi români sărmani, nu vă mai faceți iluzii: un guvern de ciuci, de ciolaci și de cîți n-o să îndrăznească niciodată să se atingă de profiturile amețitoare ale corporațiilor străine. Dar nu e nicio problemă, că face el rost de bani. De pildă, crește accizele la combustibil, de la 1 ianuarie, astfel încât benzina va costa mai mult și, logic, toate bunurile se vor scumpi iar, în dauna buzunarului tot mai peticit al românilor de rând. Doar nu voiați ca „povara fiscală” de care vorbea comunicatul AmCham, să o plătească firmele care fac profituri de miliarde! Ele sunt niște delicate, nu au cum să suporte o asemenea povară, așa că, dragi români, o veți suporta voi, că aveți deja spinarea bătucită de muncă. Pentru că așa e-n pandemie: bogații devin și mai bogați, săracii și mai săraci. Și nu doar mai săraci, ci parcă și mai proști. Altfel ar alege policieni care luptă cu adevărat pentru românii sărmani, nu pesediști și peneliști care se ploconesc în fața străinilor șnapani.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button