X

Deputat UDMR: 1 decembrie este zi de doliu pentru comunitatea maghiară din România. Vrea modificarea Constituţiei pentru mai multe drepturi iredentiștilor maghiari

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef susține că ziua de 1 Decembrie reprezintă pentru comunitatea maghiară o zi de doliu național.  La mesajul publicat pe Facebook, acesta a alăturat o imagine cu „1 decembrie” pe un fundal negru.

„Având în vedere că în România este sărbătoare națională la 1 decembrie 1918, ziua Adunării Generale de la de la Alba Iulia, trebuie să declarăm din nou că această zi nu dă niciun motiv pentru comunitatea noastră națională maghiară din Transilvania să sărbătorească și o considerăm o zi de doliu, atâta timp cât revendicările noastre bazate pe drepturile asociate cu „libertatea națională deplină” nu sunt îndeplinite”, a scris Kulcsar Terza Jozsef, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta amintește că declarația de la Alba Iulia spune: „Libertate națională deplină pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

„Respectăm sărbătorile celorlalți, dar ne așteptăm ca România, care se definește ca stat de drept, să-și îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut acum mai bine de o sută de ani și să garanteze drepturile minorității naționale maghiare care trăiesc în teritoriul său. Atâta timp cât maghiarii din Transilvania nu sunt liberi să-și folosească limba maternă și propriile simboluri în toate domeniile vieții, atâta timp cât există încă deficiențe serioase în utilizarea limbii materne în educație, administrație și justiție, nu putem fi forțați să sărbătorim 1 decembrie”, a spus deputatul Partidului Civic Maghiar, intrat în Parlament pe lista UDMR.

Kulcsar Terza Jozsef a adăugat: „în calitate de cetățeni maghiari care respectă legile țării, avem o cerere legitimă ca România să recunoască minoritățile naționale care trăiesc pe teritoriul său ca factor de formare a statului și să garanteze în Constituția lor deplina libertate națională, așa cum a fost promis în Declarația de la Alba Iulia din 1918. ”.

În Parlamentul României, deputatul s-a remarcat prin depunerea, în repetate rânduri, a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Tovarășul Kulcsar uită câteva lucruri :
    1. Adunarea de la Alba Iulia a avut loc în 1918.
    In 1919 România a fost atacată de unguri și a purtat un război soldat cu înfrângerea lor.
    Ceea ce anulează orice angajamente anterioare.
    Un an mai târziu, ungurii au venit cu jalba – n băț ca să se unească cu România, proiect refuzat de români.
    2.In 1940 prin Diktatul de la Viena, jumătate din Transilvania a devenit provincie ungureasca și primele lucruri pe care le-au făcut au fost crime, torturi și deportarea românilor. IP, Trasnea, Moise nu le uităm!
    3Unio Trio Natiorum, pactul între unguri, sași și secui prin care au guvernat Ardealul iar românii nu aveau nici un drept, încă mai este viu în memoria noastră.
    4.In perioada imperiului dualist Austro – Ungar 1867-1918 ungurii au practicat o politică agresivă de asimilare forțată a românilor și a celorlalte popoare cehi, slovaci, germani, sârbi, polonezi de sub stăpânirea lor.
    În schimb, România a lăsat la alegerea maghiarilor din Transilvania să accepte să trăiască în continuare sub conducerea românească sau să plece în Ungaria.
    Iar cei care au ales să plece au fost despăgubiți pentru proprietățile lor imobiliare la valoarea lor de piață în monezi de aur.
    5 După ultimul recensământ nu mai există secui, au fost asimilați de maghiari, autonomie secuiască nu se poate obține, pentru că legal nu mai există secui.
    Este bine totuși că vor cu ajutorul altora să primească Transilvania, pentru că după o perioadă scurtă în care o iau în stăpânire, toți maghiarii o să fie expulzați în cele 4 vanturi, iar Ungaria o să înceteze să fie un stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button