X

Austria conduce Europa către un drum întunecat: Trebuie privită ca un avertisment pentru omenire, nu exemplu de urmat

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Austria face pionierat pe calea autoritarismului Covid.  Săptămâna aceasta, guvernul a anunțat că va institui vaccinările obligatorii, urmând ca cei care refuză vaccinarea să fie pedepsiți cu amendă și, în final, poate chiar cu închisoare. Aceasta este o mișcare extrem de autoritară și o lovitură periculoasă la adresa autonomiei corporale.

În ultimii doi ani, democrațiile liberale din întreaga lume au introdus restricții fără precedent asupra libertății, ca răspuns la pandemia de Covid-19. S-a crezut că apariția unor vaccinuri sigure și eficiente va pune capăt acestui coșmar. Vaccinurile sunt încă, de departe, cel mai bun mijloc de depășire a crizei și de restabilire a libertăților noastre. Dar, în acest moment, în Austria, libertatea pare mai îndepărtată ca oricând de la izbucnirea pandemiei.

Guvernul austriac a șocat lumea, săptămâna trecută, prin impunerea unui lockdown pentru cei nevaccinați – în sensul că este ilegal ca nevaccinații să iasă din casă fără un motiv stabilit de stat. După doar șapte zile, această restricție s-a transformat într-un lockdown total, care include toți austriecii. Și chiar în aceeași zi în care Austria a intrat în lockdown total, guvernul și-a anunțat politica de vaccinare obligatorie.

Viteza schimbărilor de politică și viteza cu care se trece de la o formă de constrângere la alta demonstrează fără urmă de tăgadă că măsurile anti-pandemie nu au fost atent gândite. Măsurile nu au fost decretate ca fiind cea mai bună cale de urmat, în urma unor deliberări și dezbateri serioase, ci au fost impuse într-un acces de panică. Acest fapt ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, mai ales că panica este, printre altele, foarte contagioasă.

Autorităţile din Austria nu consideră că este de ajuns că 65% dintre austrieci s-au vaccinat complet, iar două milioane de oameni sunt vaccinați doar parțial sau deloc. Dar, să încerci să rezolvi această ‘problemă’ prin constrângere, cu statul bătând tare cu pumnul în masă, este nedemocratic. Și de data aceasta, ca și pe tot parcursul pandemiei, guvernele încearcă mai degrabă să oblige, decât să convingă.

La începutul acestui an Austria și multe alte state europene au introdus un sistem intern de certificat Covid, menit să „îndemne” oamenii să se vaccineze. Înainte ca lockdown-ul să-i blocheze pe toți, din nou, în case, austriecii trebuiau să prezinte o dovadă că s-au vaccinat sau că au trecut prin boală și au anticorpi sau că rezultatul lor la testul Covid este negativ, pentru a li se permite accesul în spații de cazare și de petrecere a timpului liber.

În noiembrie, „îndemnul” se transformase deja în brânci. Lockdown-ul de săptămâna trecută, impus persoanelor nevaccinate, a transmis un mesaj clar: nu faci injecția, nu ești liber. Acest lucru însă subminează în mod fundamental dreptul cetățenilor austrieci de a lua decizii cu privire la propriile lor corpuri. Se pare că oamenii sunt considerați incapabili să decidă ce este mai bine pentru ei, pentru familiile sau pentru comunitățile lor.

Pentru ca oamenii să fie suverani asupra propriilor corpuri, ei trebuie să aibă dreptul de a face și de a refuza să facă anumite lucruri – chiar dacă majoritatea consideră că este greșit. Este minimul la care ar trebui să ne așteptăm într-o democrație liberală.

În Europa, toate privirile sunt acum ațintite asupra Austriei. Dar, în loc să privească îngrozite, guvernele se gândesc dacă să-i urmeze sau nu exemplul. „Austria ne arată că obligativitatea vaccinării nu mai este ceva de neconceput” – astfel descrie the Guardian  starea de spirit europeană.

Germania este, cel mai probabil, următoarea țară înclinată să calce pe urmele Austriei. Guvernul german se confruntă și el cu rate de vaccinare scăzute și cu creșterea numărului de cazuri de Covid (cele mai mari rate înregistrate de Germania, de la începutul pandemiei). Guvernul a anunțat planuri de lockdown-uri punctuale, aplicabile persoanelor nevaccinate. Autoritățile cer ca vaccinarea să fie obligatorie. Ministrul Sănătății a avertizat că, până în primăvară, toți germanii vor fi „fie vaccinați, fie vindecați, fie morți”.

Faptul că acest nou val de măsuri vine pe filiera germanică a Europei i-a determinat pe mulți dintre vaccino-sceptici să spună că măsurile seamănă cu „știm noi ce”. Dar totalitarismul de altă dată este cel care va conduce la actuala stare de fapt.

Faptul că siguranța a fost pusă mai presus de orice – ideologia „securității” –  a permis democrațiilor liberale să renunțe, practic, la orice alt principiu, la orice libertate și la orice practică democratică, care ar putea sta în calea „siguranței noastre”.

Între timp, impulsul tehnocratic al guvernelor diminuează rolul cetățenilor. Suntem tratați ca simple cifre pe o diagramă, ca simple puncte pe un grafic, gestionate și modelate în funcție de capriciile experților. Dacă libertatea, autonomia sau democrația trebuie musai restrânse doar de dragul aplatizării curbei graficului, atunci așa să fie.

Este imperios necesar ca Austria să fie privită ca un avertisment pentru omenire, și nu ca un exemplu de urmat.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. N-ar fi exclus ca unii dintre austrieci si nemti sa-si doreasca sa emigreze in Coreea de Nord sau Iran, acolo unde drepturile fundamentale ale omului sunt mai respectate decat in Austria si Germania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button