X

VIDEO: Migranții atacă soldații polonezi la frontiera cu Belarus

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Forţe de securitate poloneze au folosit gaze lacrimogene împotriva unor migranţi care aruncau cu pietre, în satul Kuznica (est), la frontiera cu Belarusul, a anunţat marţi Ministerul polonez al Apărării, relatează AFP.

”Kuznica: migranţi ne atacă soldaţii şi ofiţerii cu pietre şi încearcă să distrugă bariera pentru a intra în Polonia”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministerul polonez.

”Forţele noastre au folosit gaze lacrimogene pentru a pune capăt agresunii migranţilor”, a adăugat el.

”Comportamentul părţii poloneze este absolut inacceptabil”, a denunţat în faţa presei ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

”Ei (polonezii) încalcă toate normele juridice”, a acuzat el.

Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au anunţat luni, după o săptămână de fricţiuni, că vor să lărgească, în zilele următoare, măsuri punitive vizând Minskul, sancţionat deja din cauza reprimării opoziţiei din 2020.

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, pe care UE îl acuză că a organizat începând din vară afluxul a mii de migranţi la frontera cu Polonia şi Lituaniei, pentru a se răzbuna împotriva acestor sancţiuni, a făcut primele gesturi de calmare.

”Esenţial, azi, este să ne apărărm ţara, poporul şi să evităm ciocniri”, a declarat marţi imprevizibilul Aleksandr Lukaşenko, citat de agenţia oficială belarusă de presă Belta.

”Nu trebuie ca această problemă să devină o confruntare aprisă”, a îndemnat el.

Lukaşeko face aceste declaraţii la o zi după ce a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel – un succes al liderului belarus, cu care Occidentul refuză să stea de vorbă, după ce nu i-a recunoscut realegerea în august 2020.

Peste 2.000 de migranţi, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, s-au adunat la frontiera dintre Polonia şi Belarus, la postul de frontieră Bruzgui, situat la aproximativ zece kilometri de Kuznica.

Ei au petrecut încă o nouă noapte în aer liber, la temperaturi negative.

Adunaţi în jurul unor focuri de tabără sau înveliţi în pături, ei aşteaptă, în faţa unui gard de sârmă ghimpată, pe care Polonia l-a ridicat pentru a-i împiedica să intre pe teritoriul polonez, între resemnare şi speranţă. În faţa lor, numeroase forţe poloneze apără frontiera.

”Suntem obosiţi şi la capătul puterilor” declară un fost şofer de TIR kurd irakian, contactat telefonic de AFP.

El este blocat de mai multe zile la frontiera belaruso-poloneză, unde se află împreună cu soţia sa şi cu trei copii, inclusiv un bebeluş.

Un sirian în vârstă de 19 ani, Ahmad al-Hassan, care a murit înecat luna trecută, în zona de frontieră, a fost înmormântat luni într-un cimitir al minusculei comunităţi din Polonia.

După o rugăciune în moscheea de lemn din satul Bohoniki, o mână de oameni a asistat la înmormântarea tânărului migrant – prima în Polonia de la începutul, în această vară, a crizei migraţiei.

Criza migraţiei are loc într-un context de tensiuni tot mai puternice între puteri occidentale şi Rusia lui Vladimir Putin în Europa de Est, mai ales cu privire la Ucraina şi Belarus.

În vederea opririi acestui aflux, care a aminteşte la Bruxelles de criza migraţiei din 2015, liderii europeni şi-au multiplicat consultările.

În paralel cu discuţia lui Merkel cu Lukaşenko, preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, susţinătorul regmului Lukaşenko.

Putin şi Macron au declarat că doresc o ”dezescaladare”.

Secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune a apreciat luni că vede ”primele semnale”, însă a îndemnat la ”prudenţă”.

Lukaşenko a adoptat în ultimele zile poziţii contradictorii.

El ameninţa săptămâna trecută cu o întrerupere a tranzitului gazelor naturale ruseşti către Europa, în cazul în care UE impune noi sancţiuni.

”Ei (europenii) ne ameninţă cu noi sancţiuni, cu construirea unui zid de cinci metri înălţime”, a denunţat el marţi.

”Dacă n-au altceva de făcut, s-o facă”, a declarat el ironic.

Lukaşenko a negat din nou că Belarusul a favorizat venirea migranţilor.

El a anunţat luni că Belarusul acţionează în vederea întoarceri migranţilor şi a insistat asupra refuzului acestora.

Compania aeriană belarusă Belavia a anunţat tot luni că a interzis sirienilor, irakienilor şi yemeniţilor să mai zboare de la Dubai în Belarus.

Turcia a impus aceleaşi interdicţii săptămâna trecută.

Pe teren, numeroşi migranţi – care s-au îndatorat, adesea, pentru a plăti această călătorie – se delară hotărâţi să rămână, în pofida unui acces limitat la hrabă şi produse de primă necesitate.

Crucea Roşie belarusă a anunţat că a livrat marţi trei tone de ajutoare migranţilor.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. Migrantii lui Putin nu sunt buni. De calitate superioara au fost doar cei livrati de americani din Siria sau din Afganistan dupa ce si-au tradat aliatii kurzi si afgani. Tot “de calitate” au fost si migrantii care si-au luat lumea in cap parasind iadul din tarile africane, majoritatea foste (si actuale) colonii occidentale. Deci dezastrele umane provocate (de multe ori deliberat, pentru a obtine sclavi si prostituate pentru Cetatea Babilonului) de criminalii din Occident sunt “bune”, dar cele din zona URSS nu.

  2. Știri de ultim moment de la frontiera polono-bielorusa:
    Se întâmplă chiar acum la punctul de control Bruzgi. Migranții și-au strâns rucsacii și corturile și părăsesc tabăra improvizată, sub supravegherea serviciilor din Belarus. Se mută într-un loc necunoscut.

    Se pare că gândacii sunt mutați de către rusnaci în depozite aflate în apropierea punctului de frontieră depozite care oricum stăteau goale nefolosite Se vede după pardoseala lucioasă că nu s-a făcut trafic și nici paleți nu sunt depozitați pe rafturi. situația este în așteptare, carcalacii fara identitate fiind adăpostiți împotriva intemperiilor care inevitabil vor veni. Mai trebuie sa fie si hraniti, sa li se dea apa, asistenta medicala, femei celor care au venit cu speranta ca se vor distra si nu in ultim rand sa fie ingropati, căci unii, mai si mor. Polonia da mesaje in arabă acestor viermi cerandu-le SA NU ACCEPTE PILULE DE LA SOLDATII RUSI. ce or fi acele pilule?

  3. Slavă Lui Dumnezeu că mi-a dat să citesc azi următoarele:
    Un prim avion de pasageri (BOEING 747 JUMBO), aparţinînd Irakului era in Belarus, cu scara pusă pe el şi cu MAGRAONII urcând la bord, cu direcţia Bagdad, capitala carcalacilor.
    Am respect doar pentru cei care circulă ordonat, cu forme legale, cu scopuri legite. Restul, să fie trimişi la re-educare!
    P.S. De luni, in Polonia vine gerul, manipularea climatica nu mai poate ajuta cu temperaturi pozitive de pana la 11C.
    P.S.2 Ucraina isi intareste granita cu Bielorusia, in mare graba! Donbassul nu mai contează nici Crimea. Rusii au 1200 de tancuri la 100-200 km de graniţa cu Novorasyia. Iarna vine, petrolu prin Belarus nu mai curge spre Polonia din motive… tehnice. Rusii din Donbass după ce au pierdut ceva teritoriu in favoarea ucrainienilor, au inceput sa provoace mari pierderi Ucrainei. Ceva miroase a disparitia Ucrainei de pe harta? E greu sa joci sah cu rusii pe timp de iarna, mai ales daca esti vulnerabil si sarac.

    1. D-le Marian, după postările dvs de mai sus, așteptați-vă ca filo-rusii sa va gratuleze cu etichete aberante gen “coada de topor”, “satanist”….

      1. Sărut mâna!
        Abia ce m-a scăpat Dumnezeu de la moartea prin covid. Unchiul meu care avea 82 de ani si care a venit de n ori să ne aducă medicamente bani si mancare s-a prapadit de covid.
        Am aflat ca era bolnav acum 19 zile, cand dansul suferea deja de 5 zile. Eu mergeam la munca nebanuind ca, poate l-am imbolnavit. A doua zi dupa ce am aflat ca nu e ok, l-am vizitat si avea 64 saturatie. Am cerut sa vb cu fiica lui, cadru universitar, am anuntat si mi s-a taiat prin un sec PRELUAM NOI DE AICI. Au preluat în asa fel incat in 7 zile, ginerele sau, alt cadru academic, m-a anunțat cu o bucurie copilareasca, tataia a plecat la Domnul. Eram la volan si am inchis telefonul nemaisuportand. Le-am sters si blocat numerele ilustrelor cadre universitare, sefi catedre, academician etc. Am cerut ginerelui sa ma lase sa il tratez. Mi-a raspuns ca legal, nu am dreptul. Fiica unchiului, am văzut-o la capela. Abia de am putut sa o salut si atât. Dragul meu unchi, nu l-am tinut aproape de mine ca sa traiasca. Il stiam mult mai robust ca mine. A vrut sa ne părăsească, nu a fost iubit, nu destul. Cica, nu primea de la fiica nici macar un MULȚUMESC pentru cate făcuse pentru ea si pentru sotul ei. Asta e lumea de azi?
        O fi fos un vis, nimic real.
        Ma iarta Doamne!

        1. Iarta-ne pe noi, Doamne!
          Si pe mine m-a Scapat de atatea ori, trebuie neaparat sa fim recunoscatori si sa ne rugam incontinuu.
          Doamne Ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button