X

După 16 ani de cancelar german, Angela Merkel va demisiona în curând

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

După un deceniu și jumătate, era cancelarului german Angela Merkel se apropie de sfârșit. După ce a ales să nu participe la alegerile naționale din această lună, ea va deveni primul premier al țării care va părăsi puterea din proprie voință.

Dacă negocierile pentru formarea unui nou guvern continuă după votul din 26 septembrie, ea l-ar putea depăși pe Helmut Kohl drept cel mai longeviv lider din Germania modernă. Ea este doyenna politicii europene – o generație de tineri germani nu își amintește pe nimeni altcineva la cârmă.

Admiratorii ei au salutat-o ca totul, de la liderul lumii libere la o contemporană Ioana de Arc – mari portrete pe care le-a respins întotdeauna. Cu toate acestea, ea a fost numită în mod repetat printre cele mai puternice femei din lume.

Dar lasă o moștenire complicată. Unii aplaudă stilul ei politic umil, orientat spre consens. Alții văd o lipsă de conducere îndrăzneață, în special în fața Rusiei mai agresive și a puterii chineze în creștere.

În 2015, ea a deschis ușa către mai mult de un milion de refugiați, majoritatea din Siria bătută de război. Dar ceasul Merkel a văzut, de asemenea, o creștere a sentimentului naționalist care a propulsat extrema dreaptă în parlament.

În timp ce este supranumită „cancelarul climatului” pentru promisiunile sale de mediu, ea părăsește biroul cu Germania cel mai mare producător mondial de cărbune brun care sufocă aerul.

Istoricii vor dezbate impactul ei în anii următori. Ceea ce este sigur: plecarea ei va lăsa un vid după o carieră politică care s-a întins pe mai mult de trei decenii, începând în mijlocul gâfâiturilor morți ale Războiului Rece.

Zidul Berlinului

Căderea Zidului Berlinului în 1989 a deschis lumea politicii lui Merkel, fiica unui pastor din Germania de Est comunistă.

Într-un discurs la Universitatea Harvard din 2019, ea a descris cum ar trece zilnic pe lângă perete în drum spre casă de la locul de muncă la un institut științific.

„Zidul Berlinului mi-a limitat oportunitățile”, a spus ea. „Mi-a stat literalmente în cale.”

Avea 35 de ani când cel mai durabil simbol al Războiului Rece s-a prăbușit dramatic. „Acolo unde era odată doar un perete întunecat, o ușă s-a deschis brusc”, a spus ea în discurs. „Și pentru mine venise momentul să trec prin ușa aceea. În acel moment, mi-am părăsit munca de om de știință în urma mea și am intrat în politică. A fost un moment palpitant și magic. ”

Această istorie a modelat, în multe privințe, politica lui Merkel, pe măsură ce a încercat să poziționeze Germania și Europa, ca o punte între est și vest.

Educație politică

Odată ce a intrat în politică, ascensiunea lui Merkel a fost rapidă. S-a alăturat creștin-democraților tradiționali, conservatori și dominați de bărbați și a fost aleasă în parlamentul german, Bundestag, în 1990. O protejată a lui Kohl, pe atunci cancelarul Germaniei, a fost numită ministru pentru femei și tineri în anul următor, când a devenit și ea vicepreședinte al partidului. În primele zile ale carierei sale, a fost poreclită „fata lui Kohl”.

Dar, într-o mișcare care i-a uimit pe cei din politica germană, în decembrie 1999 a apelat la Kohl într-un articol de opinie al ziarului, solicitând fostului său mentor să demisioneze. Acum, liderul partidului, ea a susținut că credibilitatea lui și a partidului au fost deteriorate într-un scandal al donațiilor.

„Petrecerea trebuie astfel să învețe să meargă”, a scris ea. „[Trebuie] să aibă încredere în sine pentru a lua lupta cu adversarul politic în viitor chiar și fără vechiul său cal de război, așa cum Helmut Kohl a plăcut deseori să se numească el însuși.”

„Mi-am adus ucigașul”, a spus mai târziu Kohl, reflectând asupra deciziei lui Merkel de a se întoarce împotriva lui. „Mi-am pus șarpele pe braț.”

„Pași mici”

A fost o victorie electorală strânsă care a adus Merkel la putere în 2005. Puțini se așteptau la o schimbare radicală, iar criticii nu se așteptau ca ea să dureze mult.

„Mulți vor spune:„ Această coaliție face mulți pași mici și nu doar unul mare ”, a spus ea în primul său discurs de cancelar. „Le voi răspunde:„ Da, exact așa o facem. ””

Ea a preluat mandatul într-o perioadă de relativă stabilitate, dar Europa va fi curând lovită de crize succesive.

josbotnita.ro

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button