X

Preşedintele Andrzej Duda descrie apartenenţa Poloniei la UE drept o ‘realizare civilizatoare’

Polish President Andrzej Duda answers to a journalist’s question in Maria Therese Hall of the presidential palace of Buda Castle in Budapest on March 18, 2016 during his joint press conference with his Hungarian counterpart. / AFP / ATTILA KISBENEDEK (Photo credit should read ATTILA KISBENEDEK/AFP/Getty Images)

Preşedintele polonez Andrzej Duda a descris apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană drept o „realizare civilizatoare”, vineri, după ce mai mulţi parlamentari au sugerat că Polonia ar trebui să părăsească blocul comunitar, relatează DPA, potrivit agerpres.  

„Nu vrem doar să aparţinem UE, vrem să ajutăm la modelarea ei”, a spus Duda în comentarii publicate vineri de Polska Times.

Narendra Modi împlineşte 71 de ani, iar autorităţile vor să vaccineze zeci de milioane de indieni de ziua lui

Remarcile sale intervin după ce mai mulţi membri de rang înalt ai partidului conservator la putere Lege şi Justiţie (PiS) au făcut aluzii la o posibilă ieşire a Poloniei din UE.

Liderul grupului parlamentar PiS, Ryszard Terlecki, a declarat că Polonia ar trebui să ia în considerare „paşi drastici” modelaţi după plecarea Marii Britanii din blocul comunitar.

La rândul său, liderul adjunct al grupului parlamentar, Marek Suski, a făcut referire la lupta împotriva „ocupanţilor de la Bruxelles”, o aluzie la ocupaţia Poloniei de către Germania nazistă în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, aproximativ 88% dintre locuitorii Poloniei vor să rămână în UE, potrivit unui sondaj recent care a constatat că doar 7% cred că ţară ar trebui să părăsească blocul comunitar.

Într-o rezoluţie miercuri, conducerea PiS a exclus un „Polexit”, declarându-şi sprijinul pentru apartenenţa la UE. Duda, de asemenea din PiS, a reluat această linie.

Italienii sunt de acord cu certificatul sanitar obligatoriu

Guvernul condus de PiS este în prezent blocat într-o lungă dispută cu Comisia Europeană asupra reformelor sale judiciare. Aceasta din urmă a cerut Curţii de Justiţie a UE (CJUE) sancţiuni financiare împotriva Poloniei din cauza continuării activităţii secţiei disciplinare vizând judecătorii.

CJUE a emis o ordonanţă temporară pentru desfiinţarea secţiei, dar aceasta rămâne în activitate. De asemenea, Comisia Europeană refuză aprobarea planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Poloniei din cauza îngrijorărilor privind statul de drept.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

One Comment

  1. Se confirma faptul ca, asa zisa dizidentza a Poloniei si Ungariei in Blocul comunitar, nu este altceva decat praf aruncat in ochii cetatenilor de orientare conservatoare ai UE!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button