Manfred Weber cere consolidarea structurilor militare UE, după criza generată de retragerea militară din Afganistan

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Eurodeputatul german Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, propune, după criza generată de retragerea militară din Afganistan, consolidarea structurilor militare ale Uniunii Europene şi reducerea dependenţei de Statele Unite, informează Der Spiegel , informează mediafax.

„Deşi Europa dispune de sute de mii de militari, nu am reuşit securizarea Aeroportului din Kabul. Europa nu are o problemă cu efectivele militare, ci cu capabilităţile şi structurile militare”, afirmă Manfred Weber într-un interviu acordat grupului media Funke (Funke Mediengruppe).

Un taifun năprasnic se îndreaptă spre estul Chinei după ce a devastat Taiwanul

„Schimbarea actualei situaţii este o chestiune de voinţă, de organizare a structurilor de comandă. Chiar dacă înfiinţarea unei armate europene este o idee pe termen lung, problema trebuie abordată acum. Nu realizăm nimic prin fixarea de idealuri, ci prin măsuri aplicate pas cu pas”, adaugă Manfred Weber, vicepreşedinte al formaţiunii germane Uniunea Creştin-Socială (CSU, centru-dreapta).

„Sigur că armatele naţionale vor rămâne pilonul central în materie de apărare. Dar avem nevoie şi de capabilităţi militare europene – o forţă de reacţie cu mii de militari şi o divizie de apărare cibernetică. În condiţiile în care atacurile asupra infrastructurii digitale europene se produc zilnic, nu mai sunt suficiente capabilităţile naţionale”, a subliniat Manfred Weber.

Uniunea Europeană trebuie să gestioneze singură anumite crize, nu să aştepte intervenţiile Statelor Unite, a insistat Manfred Weber. „Crizele din Belarus, Ucraina, nordul Africii, Orientul Mijlociu, toate aceste probleme nu vor fi rezolvate de americani pentru noi. Intensificarea cooperării ar reduce şi costurile cu miliarde de euro. Alianţa Nord-Atlantică va fi mai puternică atunci când Europa va avea o contribuţie mai mare”, a argumentat Manfred Weber.

35 de noi infectări ÎNCHID un oraş întreg din China

La rândul său, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a pledat, în contextul crizei generate de hotărârea SUA de a retrage trupele din Afganistan, pentru consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene. „Este clar că noi, europenii, trebuie să fim încurajaţi să extragem unele învăţăminte. Criza afgană nu face decât să consolideze convingerea pe care eu o am de ceva timp şi care este împărtăşită de mulţi alţii. Este ideea autonomiei strategice europene, care vizează consolidarea abilităţii noastre de a exercita influenţă în conformitate cu interesele şi valorile noastre, dar şi să punem accent pe capacitatea de acţiona”, a afirmat Charles Michel într-un interviu acordat săptămâna trecută Institutului francez Grupul de Studii Geopolitice (Groupe d’études géopolitiques).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X