Deutschlandfunk
Uniunea Europeană trebuie să instituie un ”nou fel de parteneriat” cu Turcia atât în termeni de cooperare economică, cât şi în privinţa gestionării comune a problemei migraţiei, a susţinut comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi, într-un interviu publicat luni de cotidianul ungar Magyar Nemzet, relatează agenţia de presă MTI, potrivit agerpres.
”O diferenţă esenţială faţă de situaţia din 2015 este că acum încă nu e prea târziu pentru a împiedica o criză. Dar acest lucru presupune să luăm măsurile corecte, să tragem învăţămintele din 2015 şi să ne concentrăm pe prevenţie”, a spus Varhelyi.
Citeşte şi: Alegerile din Norgvegia ar putea provoca PRĂBUŞIREA guvernului Solberg – Black News
Potrivit acestuia, în comparaţie cu situaţia din 2015, acum protecţia frontierelor Turciei este consolidată.
Actuala criză ”arată că nu există altă cale decât aceea de a lucra cu Ankara”, a declarat reprezentantul executivului comunitar.
El a adăugat, în acelaşi timp, că Uniunea Europeană trebuie să-şi intensifice cooperarea cu ţările din Balcanii Occidentali cu privire la problema migraţiei.
Citeşte şi:Coreea de Nord a testat o nouă ‘rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune’ – Black News
Oliver Varhelyi a subliniat că situaţia de criză din Afganistan a evidenţiat ”consecinţele grave ale insuficienţei de putere şi consecvenţă în deciziile noastre geopolitice”. ”Să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă procesul de aderare a partenerilor noştri din Balcanii Occidentali ar dura şi mai mult şi – din anumite raţiuni geopolitice – nu se ajunge în final la ceea ce am promis. Şi geopolitic Balcanii Occidentali sunt mult mai aproape de noi decât Afganistanul. Aceasta înseamnă că prioritatea Europei trebuie să fie aceea de a integra această regiune”, a explicat comisarul european în acelaşi interviu.
Referitor la procesul de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE, Varhelyi a afirmat că ambele ţări întrunesc toate criteriile pentru lansarea negocierilor de aderare.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.