X

Bulgaria, condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului de proprietate al regelui Simeon al II-lea

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Bulgaria a încălcat drepturile ultimului rege al ţării, Simeon al II-lea, interzicându-i exploatarea comercială a terenurilor forestiere care i-au fost restituite, a apreciat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) într-o decizie adoptată marţi, informează AFP, potrivit agerpres.  

În urma sesizării formulate de Simeon al II-lea şi de sora sa, Maria-Luiza Borisova Chrobok, cei şapte judecători ai CEDO au considerat în unanimitate că Bulgaria le-a încălcat dreptul la protejarea proprietăţii şi cel la un proces echitabil.

Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen

”Curtea estimează că interdicţia asupra exploatării comerciale a terenurilor forestiere a reclamanţilor este disproporţionată şi le-a fost impusă o sarcină individuală excesivă”, argumentează instanţa europeană.

”Măsurile au fost extraordinare (…), au durat prea mult timp şi nu au putut face obiectul unui control judiciar, ceea ce a antrenat o încălcare”, adaugă CEDO.

Simeon al II-lea a fost rege doar câţiva ani pe vremea când era copil. Născut în 1937, el a acces la tron în anul 1943, după decesul tatălui său, iar în 1946 a părăsit ţara după proclamarea Republicii Bulgaria de către regimul comunist.

Revenit din exil în anul 1996, fără să fi renunţat vreodată la cetăţenia bulgară, Simeon de Saxa-Coburg-Gotha este singurul fost rege european care a devenit prim-ministru al ţării sale. Liberal centrist, el a condus guvernul de la Sofia în perioada 2001-2005.

Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA

Proprietăţile Coroanei au fost toate transferate statului în anul 1947, dar în anul 1998 acest transfer a fost considerat contrar dreptului proprietăţii, astfel că fostul rege şi sora sa au cerut restituirea vechilor bunuri ale casei regale. Majoritatea acestora au fost restituite, dar un moratoriu din anul 2009, încă în vigoare, a fost impus asupra transferului sau exploatării comerciale a bunurilor restituite, în special terenurile forestiere.

CEDO a condamnat Bulgaria să-i plătească lui Simeon 5.000 de euro taxe judiciare şi nu s-a pronunţat asupra vreunei alte amenzi ”ca urmare a posibilităţii unui acord între părţi”.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button