Irakul a convenit să coopereze strâns cu Uniunea Europeană în privinţa migraţiei, în timpul vizitei efectuate în această ţară de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, care a cerut Bagdadului să sisteze complet zborurile către Belarus, folosite de migranţi irakieni pentru a pleca de la Minsk mai departe către UE, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.
Statele UE care au frontieră cu Belarusul, respectiv Lituania, Letonia şi Polonia, se confruntă de mai multe săptămâni cu un val de migranţi pe care aceste state şi Comisia Europeană îl consideră a fi un ”război hibrid” dus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ca represalii faţă de sancţiunile europene.
Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen
Numai graniţa belaruso-lituaniană a fost traversată de peste 3.000 de migranţi de la începutul anului, mai ales în iunie şi iulie, faţă de numai 74 în tot anul trecut.
”Instrumentalizarea migranţilor de către regimul Lukaşenko reprezintă o încălcare flagrantă a normelor internaţionale şi nu va ajuta la ridicarea sancţiunilor împotriva Belarusului, ba dimpotrivă”, a declarat săptămâna aceasta Luc Devine, înalt responsabil al Serviciului European pentru Acţiune Externă (SEAE) condus de Borrell. Mai mult, oficialul comunitar a anunţat că UE pregăteşte noi sancţiuni împotriva Belarusului.
La rândul său, într-un interviu acordat marţi unui cotidian din Estonia, premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Rusia şi Belarusul pentru valul de migranţi clandestini ce ajung în Polonia, care a declarat stare de urgenţă la graniţa belarusă.
”Pe umerii Poloniei şi ai ţărilor baltice cade acum responsabilitatea comună a securităţii întregului spaţiu euroatlantic” a spus Morawiecki în acest interviul acordat publicaţiei Eesti Paevaleht. ”Ceea ce se întâmplă la graniţa estică a UE şi NATO mâine poate afecta cetăţenii din Germania sau Portugalia sub forma migraţiei ilegale, prin urmare sigilarea frontierelor noastre cu Belarus este o prioritate pentru Polonia şi Europa”, a justificat el starea de urgenţă.
Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA
Premierul polonez a negat că acest val de refugiaţi ar avea legătură cu preluarea puterii de către talibani în Afganistan, întrucât majoritatea migranţilor care ajung la graniţele Poloniei sunt irakieni.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.