UE condamnă ‘dispreţul flagrant’ al Belarusului pentru drepturile omului după condamnarea opozantei Kolesnikova

Author:

TASS

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Uniunea Europeană (UE) a condamnat „dispreţul flagrant” al Republicii Belarus pentru drepturile omului, după condamnarea, luni, a opozantei Mariei Kolesnikova, una din figurile importante ale mişcării de contestare din vara lui 2020 împotriva regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează AFP, potrivit agerpres.  

Într-un comunicat, UE şi-a reiterat de asemenea apelul la eliberarea „imediată şi necondiţionată a tuturor deţinuţilor politici” din această fostă republică sovietică, pe care îi evaluează la peste 650 de persoane.

Citește și :  Lovitură de stat în Guineea: președintele Conde a fost arestat

La rândul său, şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab a somat luni puterea belarusă să „pună capăt represiunii”. „Condamnarea Mariei Kolesnikova şi a lui Maxim Znak arată că autorităţile belaruse îşi continuă asaltul împotriva apărătorilor democraţiei şi libertăţii. Regimul lui Lukaşenko trebuie să pună capăt acestei represiuni şi să-i elibereze pe toţi deţinuţii politici”, a scris Raab pe Twitter.

Justiţia din Belarus a condamnat-o luni la 11 ani de închisoare pe opozanta Maria Kolesnikova. Sentinţa este cea mai recentă măsură din campania de reprimare a opoziţiei dusă de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Condamnarea sa şi a unui alt acuzat, Maxim Znak, acesta din urmă la zece ani de detenţie, au fost anunţate de serviciul de presă al lui Viktor Babarîko, un alt opozant închis pentru care au lucrat cei doi.

Ei au fost judecaţi pentru „complot în vederea preluării puterii” şi pentru „îndemnuri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale”.

Procesul celor doi opozanţi, închişi deja de 11 luni, a debutat la începutul lui august şi s-a desfăşurat cu uşile închise.

Opozanta a fost arestată în septembrie după ce a pus rezistenţă în mod spectaculos unei tentative a autorităţilor de a o expulza din ţară. Potrivit apropiaţilor săi, serviciile speciale belaruse (KGB) au răpit-o, apoi i-au pus un sac în cap pentru a o conduce la frontiera cu Ucraina. Refuzând să părăsească Belarusul, ea s-a aruncat de la o fereastră şi şi-a rupt paşaportul, ceea ce a dus la încarcerarea sa.

„Curajul Mariei (Kolesnikova) care a decis să rămână în Belarus, în pofida unei ameninţări cu o pedeapsă grea la închisoare, nu va fi uitat”, a subliniat luni, într-un comunicat, ONG-ul Amnesty International.

Treizeci de migranţi, blocaţi de o lună la frontiera dintre Belarus şi Polonia

Maria Kolesnikova a fost una dintre cele trei femei propulsate la conducerea mişcării de contestare, alături de Svetlana Tihanovskaia, candidată la alegerile prezidenţiale în locul soţului său închis, şi Veronika Ţepkalo. Acestea din urmă au părăsit ţara, sub presiunea autorităţilor.

Mişcarea de contestare din Belarus, care a adunat zeci de mii de manifestanţi în stradă, a apărut în august 2020 pentru a protesta împotriva realegerii considerate frauduloase a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la conducerea ţării din 1994.

2 thoughts on “UE condamnă ‘dispreţul flagrant’ al Belarusului pentru drepturile omului după condamnarea opozantei Kolesnikova”

  1. „propulsate” de cine?
    Si pentru ce?

    „campania de reprimare a opoziţiei ” – aiurea; idiotii care actioneaza la comanda straina in contra nu doar a statului ci si a Tarii si poporului belarus.

    Se rezolvau „treburile” mai usor daca se aplica principiul executarii tradatorilor.
    Nu-ti place – rade-o la aia care-ti plac.
    Fraiera asta credea ca e inlaturat Presedintele de manevrele globalistilor si va fi printre noii stapanitori…
    Are timp sa rumege prostia de care a dat dovada.
    Lucasenko a ramas singurul lider din Europa ales cu majoritate reala pe cale legala, corecta si fara a reprezenta vreun partid.
    Carisma lui este naturala, nu este imaginea mass-mediei.
    Practica un socialism din ce in ce mai departat de cel marxist bazat pe „lupta de clasa”, mai apropiat de modelul german.

  2. Mai mare dispret are UE fata de drepturile omului decat Belarusul, dovada numarul de vaccinuri si decese inutile.
    U E sclava luciferienilor de la Londra si Geneva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X