Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se întrunesc marţi, la Bruxelles, pentru a dezbate situaţia din Afganistan după preluarea puterii de către talibani şi a analiza implicaţiile unui eventual val de migranţi afgani asupra Europei, relatează marţi DPA, potrivit agerpres.
Guvernele statelor UE vor să evite o repetare a valului haotic de migranţi din 2015, care a prins nepregătit blocul comunitar şi a provocat divizări între statele membre, alimentând susţinerea faţă de partide de extremă dreapta în timp ce taberele de migranţi se umpleau în Grecia şi alte ţări.
Armata USA a părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani
Până acum, diplomaţi europeni au indicat că strategia blocului comunitar va implica un mix de protecţie mai dură a frontierelor externe ale UE, oferte de azil pentru persoanele cele mai vulnerabile şi sprijin pentru ţările vecine Afganistanului.
Uniunea Europeană a anunţat săptămâna trecută suplimentarea ajutorului financiar pentru Afganistan şi ţările din jurul acestuia. Asistenţa europeană ar urma să contribuie la rămânerea în regiune a potenţialilor migranţi afgani şi la descurajarea tentativelor de a ajunge ilegal în Uniunea Europeană.
Criza afgană a dus şi la o creştere a ameninţării teroriste pentru Europa. Unele ţări europene se tem că Afganistanul ar putea deveni încă o dată un adăpost pentru grupări care plănuiesc să atace state occidentale, aşa cum s-a întâmplat la 11 septembrie 2001 în SUA.
Fauci îşi aminteşte de primele zile terifiante ale epidemiei de SIDA
De asemenea, miniştrii de interne europeni vor analiza modalităţile de evacuare a afganilor care au lucrat cu ţările UE şi care în prezent se tem de represalii din partea talibanilor.