X

Tensiune între Statele Unite și China după acuzațiile de „intimidare” ale lui Kamala Harris

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cu toate privirile asupra retragerii din Afganistan, vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a făcut un pas înainte în strategia Washingtonului de a contrabalansa China din Asia de Sud-Est și de a-și transfera influența în acea zonă după ani de retragere în Orientul Mijlociu. Harris a ratificat astfel sprijinul ferm al SUA pentru aliații săi din zonă în fața „atitudinii intimidante” de la Beijing.

“Acțiunile de la Beijing continuă să submineze ordinea bazată pe reguli și să amenințe națiunile suverane. SUA sunt alături de aliații și partenerii noștri în fața acestor amenințări”, a spus Harris, referindu-se la acțiunile Chinei în apropierea insulelor Spratly și Paracel, care este contestată cu cinci țări din zonă.

Vicepreședintele a făcut aceste afirmații într-un discurs în Singapore, unde duminică a început un turneu în Asia de Sud-Est care o va duce în Vietnam, una dintre cele cinci țări care dispută teritoriile cu China în acele ape, alături de Filipine, Malaezia, Brunei și Taiwan.

În ultimii ani, regimul chinez a construit instalații pe insule artificiale care ar putea fi utilizate în scopuri militare, ceea ce a generat îngrijorare în țările vecine și în Statele Unite, care solicită navigația gratuită în toată regiunea.

“Știm că Beijingul continuă să constrângă, să intimideze și să pretindă marea majoritate a Mării Chinei de Sud”, a declarat vicepreședintele la Singapore.

Harris nu a recurs la eufemisme când a acuzat Beijingul că „a constrâns și a intimidat” țările din zonă și a calificat drept „ilegale” revendicările sale teritoriale, în urma deciziei din 2016 a Curții de la Haga în favoarea Filipinelor cu privire la disputa unui atol din acele ape.

Beijingul acuză Statele Unite că fac „orice vrea”
Mesajul clar al vicepreședintelui a găsit un răspuns în câteva ore de la mâna ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, care a asigurat că Statele Unite „își apără egoismul și comportamentul său hegemonic sub pretextul unui„ ordin ”și a unor „reguli” ”.

“Statele Unite pot defăima, oprima, constrânge și intimida în mod arbitrar alte țări fără să plătească niciun preț pentru aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, care a profitat de criza din Afganistan pentru a acuza SUA că „a intervenit militar într-un stat suveran. asumându-și responsabilitatea pentru suferința cauzată oamenilor săi “.

„Uitați-vă la ce se întâmplă acum în Afganistan, acesta a trimis lumii un semnal clar despre ceea ce este așa-numitul„ ordin american ”: să intervină militar într-un stat suveran fără a-și asuma responsabilitatea suferințelor cauzate poporului său”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Potrivit lui Wang, Statele Unite fac „tot ce vor fără să țină cont de opinia comunității internaționale, inclusiv a propriilor aliați”.

„Aceasta este„ ordinea ”pe care o doresc Statele Unite”, a concluzionat Wang pentru a-l respinge pe Harris.

În ciuda clarității cuvintelor sale împotriva acțiunilor de la Beijing, vicepreședintele SUA a clarificat că angajamentul ei de securitate față de Asia de Sud-Est “nu este împotriva niciunei țări și nici nu este conceput astfel încât nimeni să nu poată alege între țări”.

Sprijinul SUA pentru regiune în probleme de apărare s-a reflectat luni cu o vizită la baza navală Changi din Singapore, unde este ancorată nava de luptă SUA Tulsa.

Asia: o prioritate pentru Biden
Călătoria lui Harris, care va deveni primul vicepreședinte american care va face o vizită oficială în Vietnam, este văzută de analiști ca un pas suplimentar în strategia lui Joe Biden de a câștiga influență într-o regiune în care China și-a consolidat prezența. Atu.

Harris vizitează Singapore și Vietnam la doar o lună după turul secretarului apărării Lloyd Austin în Singapore, Vietnam și Filipine și multiplele întâlniri virtuale pe care secretarul de stat Anthony Blinken le-a ținut cu miniștrii de externe ai regiunii.

Biden însuși a avut prima sa întâlnire virtuală cu mulți dintre ei în iulie, în cadrul Forumului de Cooperare Economică Asia Pacific (APEC), în care a subliniat că țara sa va rămâne „profund angajată” față de Pacific și a pledat pentru un „Indo-Pacific liber” . și deschis “.

 

josbotnita.ro

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button