X

Criză economică cauzată de covid-19 ar fi provocat 266.000 de decese în rândul copiilor în 2020

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Potrivit unui studiu de modelare publicat în jurnalul online BMJ Open, este posibil ca 266.000 de bebeluși să moară în 2020 în țările cu venituri mici și medii, ca urmare a recesiunii economice cauzate de COVID-19. Această cifră este cu 7% mai mare decât prognozele pentru acel an, spun autorii economiștilor Băncii Mondiale.

Se așteaptă ca economia globală să se fi contractat cu aproape 5% în primul an al pandemiei, crescând numărul de persoane care trăiesc în sărăcie cu 120 de milioane.

Și spre deosebire de șocurile economice din țările cu venituri mari, aceste șocuri din țările cu venituri mici cresc adesea decesele în rândul grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii mici și vârstnicii.

Proiecțiile publicate anterior cu privire la impactul probabil al pandemiei asupra deceselor indirecte – cele care nu sunt cauzate de COVID-19 în sine – s-au concentrat pe amploarea presupuselor perturbări ale serviciilor esențiale de sănătate.

Au legat datele PIB pe cap de locuitor de 5,2 milioane de nașteri
În schimb, autorii acestui studiu au examinat impactul „șocului de venit” agregat reprezentat de scăderea proiectată a produsului intern brut (PIB) – valoarea totală a bunurilor și serviciilor anuale ale unei țări – asupra supraviețuirii țărilor. 12 luni în țările cu venituri mici și medii.

Au legat datele PIB pe cap de locuitor de 5,2 milioane de nașteri, raportate în anchetele demografice și de sănătate între 1985 și 2018. Majoritatea (82%) dintre aceste nașteri au avut loc în țările cu venituri mici și medii.

Apoi au aplicat proiecțiile de creștere economică ale Fondului Monetar Internațional pentru 2019 și 2020 pentru a prezice efectul recesiunii economice din 2020 asupra deceselor copiilor din 128 de țări.

Calculele lor au indicat că în ziua de azi vor muri 266.208 sugari în țările cu venituri mici și medii, echivalent cu o creștere cu 7% a numărului de decese de copii proiectate pentru acel an.

Cele mai mari cifre pentru excesul de decese de copii s-au înregistrat în Asia de Sud (8 țări), cu un total de 113.141, iar mai mult de o treime din exces este proiectat în India (99.642). India este țara cu cel mai mare număr de nașteri anuale (24.238.000), precum și cu un deficit economic deosebit de mare, de -17,3% pentru 2020.

Autorii notează că, în urma crizei financiare din 2009, s-a estimat un exces de 28.000-50.000 de decese de copii în Africa. Acest lucru se compară cu 82.239 estimat pentru 2020, reflectând cel mai mare deficit estimat în PIB cauzat de pandemie.

Aceștia acceptă diferite limitări ale figurilor proiectate
Aceștia acceptă mai multe limitări ale cifrelor lor proiectate, inclusiv faptul că calculele lor s-au bazat pe date retrospective și că au luat în considerare doar impactul pe termen scurt al fluctuațiilor PIB asupra ratelor mortalității infantile.

Și diferența dintre prognozele de creștere economică pentru octombrie 2019 și octombrie 2020 a fost interpretată ca reprezentând doar efectele pandemiei, în ciuda faptului că unele țări au experimentat alte șocuri majore, cum ar fi dezastrele naturale sau crizele politice, pe care, de asemenea, le-ar putea avea nivelurile de venituri naționale afectate, explică aceștia.

„Indiferent de numărul exact de decese proiectate, numărul mare de decese în exces de copii estimat în analiza noastră subliniază vulnerabilitatea acestei grupe de vârstă la șocurile de venit agregate negative, precum cele induse de pandemia COVID-19”, scriu ei.

„Este probabil ca mai multe mecanisme să conducă la această creștere a mortalității în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 1 an: sărăcirea la nivel de gospodărie va duce la practici mai slabe de nutriție și îngrijire a copiilor și accesibilitate redusă. Serviciile de sănătate, în timp ce criza economică ar putea afecta și ele furnizarea și calitatea serviciilor oferite de sistemele de sănătate “, explică ei.

Deși s-au concentrat asupra impactului probabil asupra supraviețuirii copiilor, este posibil ca alte grupuri vulnerabile să fi fost afectate, adaugă ei.

„Pe măsură ce țările, sistemele de sănătate și comunitatea globală continuă să depună eforturi pentru a preveni și trata COVID-19, ar trebui să luăm în considerare și resursele pentru stabilizarea sistemelor de sănătate și consolidarea rețelelor de securitate socială pentru a atenua riscurile. Consecințele umane, sociale și economice ale pandemie și politicile de blocare aferente “, concluzionează acestea.

josbotnita.ro

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button