Aleph News
Uniunea Europeană trebuie să le asigure afganilor căi sigure spre azil şi să aibă o strategie de răspuns în avans, nu să aştepte până când refugiaţii vor ajunge la frontierele externe ale blocului comunitar, a declarat Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru dpa publicat vineri, potrivit agerpres.
Întrebată dacă UE trebuie să înveţe o lecţie din consecinţele retragerii SUA şi NATO din Afganistan, în sensul reducerii dependenţei militare de cel mai important aliat nord-atlantic, von der Leyen a răspuns că „baza apărării noastre militare rămâne NATO”.
Citește și : Influencer-ii afgani DISPAR de pe reţelele sociale
„Dar este adevărat că UE şi statele sale membre trebuie să aibă mijloacele să răspundă provocărilor lumii de astăzi. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat de asemenea acest lucru. Trebuie să ne învăţăm lecţiile din aceste crize. Una dintre lecţii este că trebuie să avansăm urgent cu pactul pentru migraţie şi azil, pentru că acest pact ne dă oportunitatea să ne ocupăm de managementul frontierelor noastre, să avem solidaritate între statele membre şi să cooperăm cu ţări de origine şi tranzit. Autonomia strategică include cooperare globală”, a spus preşedinta Comisiei Europene.
Ea a mai spus că situaţia din Afganistan reprezintă o „tragedie” pentru poporul acestei ţări şi un regres serios pentru comunitatea internaţională.
„Este o situaţie dificilă, o situaţie foarte confuză, care se schimbă în fiecare oră. Dar am reuşit deja să evacuăm personalul UE şi am adus acum 160 dintre colegii noştri afgani, inclusiv familiile lor, în UE. Încă mai trebuie peste 200 în Europa. Aş vrea să mulţumesc Spaniei înainte de toate. A fost de acord să înfiinţeze un hub pentru angajaţii afgani ai UE. Asta ne va ajuta să emitem vizele necesare şi cu distribuirea acestor persoane între diferitele state membre”, a afirmat von der Leyen.
Angela Merkel face o vizită de adio în Israel
Ea a subliniat că afganii nu trebuie să ajungă în mâinile „contrabandiştilor şi traficanţilor” pentru că „asta îi pune în la fel de mult pericol”.
„Iar asta înseamnă că trebuie să oferim alternative – rute legale şi sigure pe care să le organizăm. Un lucru este foarte clar: nu trebuie să aşteptăm până când oamenii ajung la frontierele externe ale UE. Trebuie să avem un răspuns pentru această situaţie în avans”, a mai afirmat Ursula von der Leyen.
Dar de cand si pana cand grija asta teribila pentru poporul afgan?! Ce avem cu ei de impartit?! Biden a spus clar ca SUA n-a fost interesat sa recladeasca tara, ci sa se razbune. Biden sa-i ia si sa-i cazeze la el acasa, americanii au fost in Afganistan, celelate natiuni precum Romania au fost santajate si constranse sa tina lumanarea pentru ei. Americanii au scos din Afganistan in acesti 20 de ani opium si minerale rare, asta au cautat, nu teroristi si alti cai verzi pe pereti. Sa nu intre picior de afgan in Romania, ii vom considera invadatori adusi prin calul troian numit UE. Nu e treaba noastra pentru ce-i acolo, nu ne priveste, nu ne intereseaza, asa cum nici pe aia nu-i intereseaza de soarta romanilor. Sa nu-i aduceti in Romania! Strangeti ajutoare prin Crucea Rosie si cine vrea sa doneze n-are decat. Nu-i aduceti in Romania, sunt musulmani, nu se vor integra NICIODATA! Om fi o tara cu tradatori la putere, dar Romania nu-i sat fara caini.
@ Andrei
Ideea de bază a comentariului tău o consider „Calul troian”. Și eu cred că treaba cu Afganistanul este un alt „joc murdar” sau o continuare a celui început deja de cei ce se erijează în „salvatorii” tuturor popoarelor. Cum mai poți să-i crezi pe mincinoși când lor nu le pasă, ba chiar le convine când oamenii mor sau suferă de pe urma plandemiei Covid?