Jumătate din populaţia Uniunii Europene este de acum vaccinată cu schemă completă împotriva COVID-19, potrivit unei numărători realizate de jurnaliştii de la AFP în baza informaţiilor obţinute din surse oficiale, marţi, la ora 11:00 GMT, transmite agerpres.
În total, 223,8 milioane de persoane din UE au primit ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19, o singură doză de vaccin după ce s-au vindecat de această boală sau un vaccin administrat într-o singură doză
Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 13 au depăşit deja pragul de 50% de persoane vaccinate cu schemă completă, după modelul celor mai populate patru state din blocul european: Spania (58%), Italia (54%), Franţa (53%) şi Germania (52%).
Ţările din UE cu cele mai mari procente de populaţie complet vaccinată sunt Malta (74%), Belgia (59%) şi Spania (58%). La polul opus se situează, la mare distanţă, Bulgaria (14%) şi România (25%).
Aproape 60% din populaţia din UE (59,5%) a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, acest procent reprezentând 265,9 milioane de persoane.
Uniunea Europeană, care continuă să îşi vaccineze populaţia într-un ritm susţinut, a depăşit de acum Statele Unite: la 1 august, americanii vaccinaseră cu schemă completă 49,7% din populaţia lor (comparativ cu 49,8% pentru UE) şi aveau 57,8% de persoane vaccinate cu cel puţin o doză (comparativ cu 59,3% pentru UE).
În fiecare zi din săptămâna trecută, UE a administrat doze de vaccinuri anti-COVID-19 pentru 0,6% din populaţia sa, un ritm de vaccinare care a început să scadă, dar care rămâne totuşi de trei ori mai mare decât cel din Statele Unite (0,2%).
Până în prezent, patru vaccinuri anti-COVID-19 sunt aprobate în Uniunea Europeană: cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford şi Johnson&Johnson. În plus faţă de aceste vaccinuri, Ungaria şi Slovacia utilizează şi vaccinuri neaprobate deocamdată de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), dezvoltate în Rusia şi în China.
Le urez, sanatate! Pt ca, de-acum incolo, chiar vor avea nevoie de ea!