X

Turcia va putea să-şi exercite influenţa asupra rutei migratorii care pleacă din Libia, avertizează şeful diplomaţiei europene

Deschide.md

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Turcia va putea să-şi exercite influenţa asupra rutei migratorii care pleacă din Libia datorită prezenţei sale puternice în această ţară, a avertizat joi şeful diplomaţiei europene într-un interviu pentru cotidianul El Pais, relatează AFP, potrivit agerpres.   

„Turcia este în prezent foarte prezentă în Libia şi a devenit un actor de neocolit” în această ţară, a subliniat Josep Borrell în acest interviu.

Comisia Europeană a semnat un contract de achiziţie a unui tratament cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19

Şi datorită „bazelor navale” de care va putea dispune în Libia, Turcia „va avea o influenţă asupra rutei migratorii în Mediterana Centrală, aşa cum este deja cazul în Mediterana de Est”, a adăugat politicianul spaniol.

La rândul lor, europenii „au fost foarte divizaţi şi acest lucru are un preţ”, şi-a exprimat el regretul.

În timpul războiului dintre puterile rivale din Libia din 2019 şi 2020 şi până la armistiţiul din octombrie, Turcia a susţinut activ guvernul de uniune naţională, instalat la Tripoli şi recunoscut de ONU, în faţa mareşalului Khalifa Haftar, sprijinit în special de Rusia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat, în noiembrie 2019, cu guvernul de uniune naţională, un acord de cooperare militară şi un acord de delimitare maritimă care permite Turciei să valorifice drepturi de exploatare asupra unor zone vaste din Mediterana de Est, bogate în hidrocarburi şi râvnite şi de alte ţări.

Relaţiile între Turcia şi UE s-au degradat puternic din 2016, tensiuni alimentate în special de misiunile de explorare a zăcămintelor de gaz efectuate de Ankara în apele greceşti şi cipriote în Mediterana de Est sau de prezenţa militară turcă în Libia.

Un minor palestinian, împuşcat mortal de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată

Într-un ultim episod în aceste tensiuni, UE a condamnat marţi „anunţurile inacceptabile” ale preşedintelui turc privind Cipru, principalul obstacol într-o normalizare a relaţiilor cu Ankara, şi ameninţă că va lua măsuri.

Preşedintele Erdogan s-a deplasat pe 20 iulie în Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), data aniversară a operaţiunii care a dus la divizarea insulei, şi s-a pronunţat pentru o soluţie cu două state, respinsă de UE. De asemenea, el a susţinut proiectul de redeschidere a fostei staţiuni balneare Varosha, părăsită de locuitorii săi în 1974 şi înconjurată cu sârmă ghimpată de armata turcă.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button