X

UE va analiza acordul americano-german privind Nord Stream 2

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Uniunea Europeană a reiterat joi că gazoductul Nord Stream 2 între Rusia şi Germania ‘nu este un proiect de interes comun pentru UE’, dar va examina acordul convenit săptămâna aceasta între SUA şi Germania, relatează Reuters, potrivit agerpres.

‘Îl vom lua în discuţie cu statele membre ale UE şi cu vecinii noştri, inclusiv cu Ucraina’, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-o conferinţă de presă, după ce administraţia americană şi guvernul german s-au angajat în cadrul acordului respectiv să diminueze ameninţarea la adresa securităţii reprezentată de această conductă.

Citeşte şi: O luare de ostatici s-a încheiat după nouă ore şi cu o livrare mare de pizza

Comisia a salutat de asemenea angajamentul Germaniei de a aplica ‘spiritul şi litera legilor din domeniul energiei din UE’, având în vedere eforturile Uniunii Europene de a căuta o mai mare independenţă energetică faţă de Rusia.

În acelaşi timp, cancelarul Angela Merkel a calificat joi drept ‘un bun pas înainte’ acordul încheiat miercuri între SUA şi Germania cu privire la viitorul gazoductului Nord Stream 2, chiar dacă rămân ‘diferenţe’ în legătură cu acest proiect controversat, conform AFP.

‘Este un bun pas înainte, care a cerut o voinţă de compromis din partea ambelor părţi’, a afirmat ea în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Totuşi, cancelarul german a precizat că acest acord ‘nu rezolvă toate divergenţele’ cu privire la gazoductul care leagă Rusia şi Germania, ocolind Ucraina.

‘Este o tentativă între guvernul american şi noi de a stabili anumite condiţii’, a rezumat ea.

‘Noi avem nevoie de acest proiect în Germania’, a insistat Merkel, care urmează să plece de la putere după alegerile legislative din 26 septembrie.

Berlinul şi Washingtonul au anunţat miercuri încheierea unui acord destinat să pună capăt disputelor dintre ele cu privire la acest proiect, ce durează de mai mulţi ani.

SUA au deplâns faptul că Nord Stream trece pe sub Marea Baltică şi nu prin Ucraina, ameninţând să priveze această ţară de o parte din veniturile rezultate din taxele de tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei.

Deci, Berlinul şi Washingtonul s-au angajat, într-o declaraţie comună, să adopte sancţiuni împotriva Rusiei, dacă Moscova va utiliza acest proiect pentru a ‘comite acte agresive împotriva Ucrainei’.

Cancelarul german s-a referit în declaraţiile sale la asigurările părţii ruse că ‘nu intenţionează să utilizeze energia ca pe o armă’.

Rusia ‘trebuie crezută aici pe cuvânt’, a remarcat ea.

Şi dacă această promisiune nu va fi respectată, ‘nu am fi complet lipsiţi de apărare’, a asigurat Merkel, în timp ce oponenţii proiectului consideră prea vagă ameninţarea cu sancţiuni.

Acordul a fost primit cu indignare de Kiev, care consideră că acesta generează ‘noi ameninţări’ pentru Ucraina.

Angela Merkel a susţinut din nou necesitatea unui dialog cu Moscova, notează AFP.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Panama

‘Cred că noi ar trebui întotdeauna să fim interesaţi în a rămâne în dialog cu Rusia’, a afirmat ea.

‘Avem desigur păreri foarte diferite’, adaugă ea, apreciind totuşi că este important ‘să păstrăm legătura şi să încercăm să găsim soluţii’.

Berlinul a promis să creeze ‘un fond verde’ pentru a ‘susţine tranziţia energetică a Ucrainei’, în care Germania ar trebui să angajeze iniţial circa 150 milioane de euro.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.

€


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button